Wereldrecord voor professor Heck

Om het gewicht van moleculen in een massaspectrometer tebepalen, moeten die moleculen zich in de gasfase bevinden. Omdathet onmogelijk is om grote moleculen zoals eiwitten via verhittingheelhuids in de gasfase te krijgen, werd tien jaar geleden eenmethode ontwikkeld waarbij ze worden opgelost in water. Door vandie vloeistof een fijne spray te maken en de druppeltjes vervolgensmet een soort haarföhn te verdampen, blijven de eiwitten over,die zich nu dus opeens in de gasfase bevinden.

"Die techniek hebben we hier in Utrecht zo verfijnd", zei Heckvorig jaar in dit blad, "dat wij inmiddels complexen vaneiwitmoleculen kunnen analyseren met een massa van meer dan eenmiljoen Dalton. Ik denk dat wij op dit moment één van deweinigen ter wereld zijn die zulke grote combinatiesaankunnen."

Onlangs bevestigde Heck deze stelling door het gewicht van24-voudig vanillyl-alcohol oxidase vast te stellen op 1,530.000Dalton ofwel 4,5 x 10-15 gram. Omdat dat gebeurde met eenfoutenmarge van minder dan 0,15 procent, is vanillyl-alcoholoxidase het eerste eiwit van een dergelijke omvang waarvan hetgewicht met zo grote precisie is gemeten. De meting wordt dezemaand gepubliceerd in het blad Protein Science. Voorlichter Jos deKooker van de faculteit Scheikunde kan niet zeggen op hoeveelDalton het record stond voor de succesvolle recordpoging vanHeck.

EH