wetenschap

Physics and astrology

Nu we het toch over astrologie hebben: wie op de website van NOW naar de leden van de Programme Council for Educational Research zoekt, komt daar ook twee Utrechtse leden tegen. Van professor Theo Wubbels wordt ten onrechte vermeld dat hij deel uitmaakt van het Utrechtse Department of Social and Behavourial Sciences, want dat is al sinds jaar en dag een Faculty. Maar met de andere Utrechtse vertegenwoordiger is nog iets veel vreemders aan de hand. Professor Harry Eijkelhof_is volgens de website namelijk lid van de Utrechtse Faculty of Physics and Astrology, Die gaat dus begin februari ongetwijfeld naar het astrologiecongres. "Hèèè???" reageert een geschrokken Eijkelhof aan de telefoon, "o verschrikkelijk, nee, dat meen je niet." Volgens de hoogleraar natuurkundedidactiek moet de fout bij NWO zijn gemaakt, want zelf weet hij van niets. "Ik bekijk die site niet dagelijks, maar ik ga er onmiddellijk achteraan."

Alcoholgebruik en bloeddruk

Mannen met een hoge bloeddruk die van een goed glas wijn houden, vergroten daarmee niet het risico op een hartaanval. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek verricht door onderzoekers van het UMC, onder leiding van Joline Beulens. Tot op heden raadden doktoren alcoholgebruik onder deze groep af, omdat door de consumptie van alcohol de kans op hartziektes zou toenemen. Beulens weerlegt dit: 'Gemiddelde drinkers vergroten het risico op hartaanvallen niet. Integendeel, de kans op een hartziekte wordt wellicht kleiner." Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd van bijna twaalf duizend mannen met een hoge bloeddruk. Van deze groep is tussen 1986 en 2002 elke vier jaar het alcoholgebruik in kaart gebracht. Onder de deelnemers kregen er 653 een hartaanval, 279 daarvan hadden een dodelijke afloop.

Windkracht 1000

Wie klaagt dat het in ons land bijna nooit windstil is, moet blij zijn dat hij of zij niet op 51 Pegasi woont. Op die planeet, die rond een ster draait die vijftig lichtjaren van ons sterrenstelsel is verwijderd, loeit namelijk dag en nacht een storm, waarin windsnelheden van 10.000 kilometer niets bijzonders zijn. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington. Een merkwaardig gevolg van het stormachtige klimaat op 51 Pegasi is dat ondanks het feit dat de helft van het oppervlak zich permanent in de schaduw bevindt, op de hele planeet één constante temperatuur heerst. Ook die temperatuur van ruim 900 graden Celsius maakt 51 Pegasi trouwens niet tot een favoriete vakantiebestemming, maar dat is geen probleem, want vaste grond is op de volledig gasvormige planeet ter grootte van Jupiter niet te vinden.