wetenschap

Body: 
Internationale organisaties hebben de afgelopen zeven jaar in Kosovo veel aandacht besteed aan het herstel van de infrastructuur. Er zijn echter nauwelijks pogingen gedaan om de inwoners te helpen in het reine te komen met het recente oorlogsverleden. Mede daardoor staan Serviërs en Albanezen nog steeds vijandig tegenover elkaar. Dat is de conclusie die Monika Alpoegger trekt uit haar onderzoek naar de rol van internationale organisaties in Kosovo. Het is dan ook hoog tijd voor een waarheid- en verzoeningscommissie voor heel voormalig Joegoslavië, stelt ze. Haar afstudeerscriptie vormt de eerste publicatie in de nieuwe reeks 'Thesis off the shelf', waarmee de Wetenschapswinkel Rechten de aandacht wil vestigen op goede scripties van studenten van het internationale juridische masterprogramma.

Kosovo

18 Utrechtse Veni's

Van de 91 Veni-subsidies voor jonge onderzoekers zijn er deze week achttien in Utrecht terecht gekomen. Daarmee is de UU, in combinatie met het UMC Utrecht, opnieuw de meest succesvolle Nederlandse universiteit. De Veni-subsidies zijn bestemd voor jonge, pas gepromoveerde pers. Zij krijgen maximaal 208.000 euro per jaar om drie jaar lang onderzoek te doen en ideeën te ontwikkelen. Van de 91 gehonoreerden zijn 41 vrouw. Negen van hen komen uit Utrecht. De reputatie van de UU als bèta-medisch bolwerk wordt door de verdeling van de Veni's meer dan bevestigd. Acht subsidies gaan naar jonge onderzoekers uit het UMC, de medische faculteit en het Hubrecht Laboratorium. Ook Geowetenschappen is met vier honoreringen succesvol. De resterende Utrechtse subsidies gaan naar onderzoekers bij Scheikunde (2), Wiskunde (2), Theoretische Fysica en Taalkunde.

Blaasontsteking

Kunnen veenbessen (cranberry's) en melkzuurbacteriën dienen als alternatief voor antibiotica tegen blaasontsteking? Dat is de vraag waarnaar in diverse ziekenhuizen[A1], waaronder het UMC Utrecht, een landelijk onderzoek wordt gedaan. Veel blaasontstekingen worden veroorzaakt door de darmbacterie E.coli die via de plasbuis de blaas binnendringt. Vooral vrouwen lopen risico, omdat bij hen de afstand tussen anus en blaas korter is dan bij mannen. Dat veenbessen en melkzuurbacteriën mogelijk een patent middel vormen om blaasontsteking te voorkomen, blijkt uit meerdere onderzoeken. De bes bevat een stofje, dat voorkomt dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. Melkzuurbacteriën zijn goede bacteriën die de strijd aangaan met slechte bacteriën, zoals de E.coli. De vraag is nu of de bessen en melkzuurbacteriën blaasontsteking net zo goed kunnen voorkomen als een lage dosis antibiotica. Om die vraag te beantwoorden zijn de onderzoekers op zoek naar vrouwelijke deelnemers voor het onderzoek. Voor meer info: mail of bel Mariëlle Beerepoot, NAPRUTI@amc.uva.nl of 020-5667921.