Zeven Rubicon-subsidies in Utrecht

Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers krijgen met deze subsidie de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Ook kunnen buitenlandse wetenschappers onderzoek in Nederland verrichten.

In totaal schreven 99 onderzoekers een onderzoeksvoorstel, waaruit er 25 werden gekozen. Een derde van de gehonoreerden is vrouw. Samen krijgen ze ongeveer 1,8 miljoen euro.

De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici' — de namen die aan de onderdelen van de zogeheten ‘Vernieuwingsimpuls’ van NWO zijn gegeven.

AH

De Utrechtse laureaten zijn:
- Dr. H. van Bakel van het UMCU, die voor twee jaar naar de University of Toronto (CAN) gaat voor onderzoek naar de vroege embryonale ontwikkeling
- Dr. A. van der Horst van het UMCU, die voor twee jaar naar het Queensland Institute of Medical Research (AUS) gaat voor onderzoek aan de rol van bepaalde eiwitten in kankercellen.
- Ir. R.J. Lebbink van het UMCU, die twee jaar naar de University of California (VS) gaat voor onderzoek naar de rol van MicroRNAs in het maken van afweercellen tegen onder meer kanker.
- Dr. B Rokers van het Helmholtz Instituut gaat voor twee jaar naar University College London (VK), voor onderzoek naar de plek in de hersenen van dieptewaarnemingen.
- Dr. D. De Sousa Pinto van het UMCU, gaat twee jaar naar The Centre of Applied Genomics (CAN) voor onderzoek naar erfelijkheid inzake autisme.
- Dr. B.N.S. Vlaskamp gaat twee maanden naar de University of California (VS), voor een onderzoek naar ‘dieptezien’.
- Dr. H. de Vries gaat twee jaar naar de University of Reading (VK) voor klimaatonderzoek naar stormen.