De Werkplek: het depot van Jarrion

Jarrion  is medewerker collectiebeheer van de UB Uithof.Hij haalt gereserveerde boeken uit de depots. De bibliotheek heeft een voor het publiek onzichtbare ruimte met 80 km aan boeken en tijdschriften, verdeeld over vijf verdiepingen.

Terwijl de UB Uithof vol zit met studenten, doorkruist Jarrion de delen van de bibliotheek die verstopt zitten achter de zwarte betonnen wanden. Via weggewerkte zwarte deuren, liften en boekenkarretjes haalt hij gereserveerde boeken op uit de depots en de collecties van de bibliotheek. Want behalve de boekenkasten die zichtbaar zijn in de bibliotheek, staan daar nog ongeveer 2,8 miljoen gecatalogiseerde items, oftewel ruim 80 km aan boeken en tijdschriften, verdeeld over vijf verdiepingen.

Jarrion is medewerker collectiebeheer van de UB Uithof. Hij werkt pas twee maanden bij de UB, daarvóór werkte hij bij diergeneeskunde, waar hij instrumenten desinfecteerde. In zijn huidige functie kan hij meer kwijt van zijn opleiding grafisch vormgeven. Behalve het ophalen van gereserveerde boeken, scant, digitaliseert en archiveert hij ook boeken, tijdschriften en kranten. Die worden zo ook online toegankelijk. Eeuwenoude boeken en de modernste digitale technieken komen in de depots van de universiteitsbibliotheek samen.