De werkplek: De testkamer van Anne van Leeuwen

Anne van Leeuwen is promovenda bij het Utrecht Institute of Linguistics OTS en onderzoekt de invloed van timing op het verloop van communicatie tussen mensen. “ Een haperend gesprek dat helemaal niet lekker loopt. Dat fenomeen neem ik wetenschappelijk onder de loep.”

 “We denken dat de reactie op een gekke timing terug te zien is in het lichaam”, legt Van Leeuwen uit. Daarom plakt ze proefpersonen sensoren op, op de fronsspier en de lachspier. Ook meet ze de warmte van de handen, zweten, ademhaling en hartslag. Proefpersonen krijgen geluidsfragmenten te horen van verschillende (haperende) conversaties, waarna ze een vraag moeten beantwoorden over de reactie van de tweede spreker. “Daarnaast denken we ook dat muzikale mensen verschillen in timing beter opmerken. Daarom test ik ook op muzikaliteit.”

In een kamer in de kelder van Janskerkhof 13 doet de proefpersoon de test, in de kamer ernaast kijkt Van Leeuwen mee naar de meetgegevens die verschijnen op de beeldschermen. Als ze ongeveer 74 proefpersonen heeft getest, gaat ze de data analyseren met behulp van gespecialiseerde software.

Van Leeuwen studeerde Nederlands en deed de onderzoeksmaster Taalkunde, waarbij ze zich specialiseerde in fonetiek en psycholinguïstiek. Ruim een jaar is ze nu bezig met haar promotieonderzoek. “Het is echt pionierswerk wat we hier doen. En ik vind het leuk dat ik in dit soort onderzoek ook met mensen werk, naast het theoretische deel van onderzoek doen.”

“Timing tussen personen heb ik altijd interessant gevonden. Volgens mij let ik er ook altijd al op. Als er op een bepaalde manier iets fout loopt in de timing tussen de gesprekspersonen, dan heeft dat direct invloed op het verloop van het gesprek. En dat kan een kwestie zijn van milliseconden, wat je zelf niet doorhebt maar wel kunt meten.”

Advertentie