Drie UU-restaurants gaan na de kerst niet meer open; bèta's wensen alternatief

Studenten en medewerker vullen de enquête in over lunchwensen in het Minnaert, foto Frans van Dam

In oktober maakte de universiteit bekend om zeven van haar negentien restaurants te sluiten. De universiteit moet begin volgend jaar de catering opnieuw aanbesteden, omdat het contract met Sodexo afloopt op 8 juli 2020. Doordat verschillende locaties verlies draaien, vreest de universiteit dat geen enkel bedrijf intekent. Door locaties te sluiten, hoopt de universiteit wel geïnteresseerde partijen te krijgen.

De zeven restaurants zouden eigenlijk pas voor de zomer van 2020 sluiten maar onlangs bleek dat drie voorzieningen na de kerstvakantie al niet meer open gaan. Dat zijn de locaties in de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad, Goliath in het David de Wiedgebouw en het restaurant in Janskerkhof 3.

Het uitgiftepunt van Sodexo naast Lodewijk in de UB Binnenstad stond al langer op de nominatie om eerder gesloten te worden, legt afdelingshoofd van het Facilitair Service Centrum Merijn Smelt uit. Dit uitgiftepunt was zowel ’s middags als ’s avonds open. “Sodexo worstelde al langer met die twee openstellingen.” Anna Stamp-Jongbloed die contract- en leveranciersmanager voor catering is, vult aan: “Ook zijn er te weinig plekken om daar te zitten met je lunch wat tot gevolg had dat er steeds minder klanten kwamen.”

Een medewerker van Geesteswetenschappen liet de faculteit weten "bijzonder ongelukkig" te zijn met de sluiting. "Dat is feitelijk de kantine waar de medewerkers van onze faculteit aan de Drift op zijn aangewezen. Een groep collega’s maakt hier vrijwel dagelijks gebruik van en het is een prettige manier om elkaar even informeel te treffen. Als deze kantine wordt gesloten, is er geen behoorlijke lunchgelegenheid meer voor de medewerkers van dit departement en van de overige panden aan de Drift."

Dat ook Goliath en de kiosk aan Janskerkhof niet meer open gaan na de kerstvakantie, heeft vooral te maken met het personeelsbeleid van Sodexo, leggen de FSC’ers uit. Smelt: “Sodexo anticipeert op de naderende sluiting en herplaatst zijn personeel wanneer dat nodig is. Daarmee kunnen ze niet tot het laatste moment wachten. Als er elders binnen Sodexo een plaats vrijkomt voor een medewerker die door de sluiting van onze restaurants boventallig dreigt te worden, wie zijn wij dan om dat tegen te houden? Als universiteit willen we graag meewerken aan het herplaatsen van deze medewerkers. Dat er geen tijdelijke kracht voor in de plaats komt, is vaak omdat er niet voldoende personeel te vinden is.”

De laatste jaren was de bekendmaking van de nieuwe campuscolumnist tijdens de nieuwjaarsborrel van DUB altijd in Goliath.

Een lunchwensenenquête in het Minnaert
Behalve deze drie restaurants sluiten voor de zomer ook de kantine in het Androclusgebouw, de kiosk in het Bestuursgebouw, één van de twee eetgelegenheden in de Dining Hall op International Campus en het restaurant in het Minnaertgebouw. In dit gebouw blijft wel Jazzmans op de begane grond open en de bèta's en geowetenschappers kunnen ook naar de kiosk in het Koningsbergergebouw en de kantine in het Vening-Meineszgebouw. “Maar wat we vreemd vinden, is dat er faculteitsbreed niet gesproken is over het sluiten van het restaurant in het Minnaert”, zegt faculteitsraadslid Frans van Dam. “Er is ons niet gevraagd of we het zonder kantine kunnen stellen. Nu het besluit is genomen, hopen we inspraak te krijgen in wat er voor terugkomt. Door medewerkers en studenten te vragen wat voor eten ze hier willen kopen, willen we draagvlak creëren voor een alternatief.”

Om de enquête over de wensen voor een kantine onder de aandacht te brengen, stonden Frans van Dam, Gerhard Blab en Caroline Rutten dinsdag bij de ingang van het restaurant. Ook maandag deden leden van de faculteitsraad dit. Dat het restaurant in het Minnaertgebouw gaat sluiten, kwam als een verrassing, zegt Blab die dagelijks zijn lunch koopt in het restaurant. “Het Minnaert is pas weer anderhalf jaar open. Er is een hele nieuwe kantine gebouwd. Behalve een kantine is het ook een ontmoetingsruimte. Er komen hier zo’n 250 tot 300 betalende klanten per dag.” Van Dam denkt dat er bij de beslissing ook geen rekening is gehouden met de groei van de faculteit. “We krijgen elk jaar 200 extra studenten erbij.”

Dat onderin het gebouw Jazzmans open blijft, vindt het drietal fijn, maar niet genoeg. “De capaciteit is te klein voor iedereen hier. Het assortiment is ook duurder.” Uitwijken voor de lunch naar het Educatorium of het Vening-Meineszgebouw van de Geowetenschappers is niet ideaal. Het Educatorium is te ver weg om in een half uur heen te lopen, in de rij te staan, te eten en terug te lopen, denkt Rutten. Het restaurant in het Vening-Meineszgebouw is te klein om ook alle bèta’s ook van een lunch te voorzien, zegt Blab. “Het gevaar is dat iedereen dan maar achter zijn computer de boterhammen van thuis opeet.”

Niet alleen een eet-, maar ook een ontmoetingsruimte
De meeste studenten en medewerkers die maandag en dinsdag worden aangesproken door de leden van de faculteitsraad, blijken niet te weten dat het restaurant gesloten gaan worden. Ze vullen bereidwillig de enquête in die tot en met vrijdag online staat om aan te geven hoe vaak ze gebruik maken van de kantine en wat ze er graag willen eten. “We hebben contact gehad met het FSC en daar werd ons verteld dat er bijeenkomsten zijn geweest in april 2019 met studenten en medewerkers, maar in de uren die we hier staan, zijn wij niemand tegenkomen die bij een dergelijke bijeenkomst is geweest. Wat we wel weten is dat de pizza’s hier heel goed lopen. Als we een kiosk krijgen waar we keuze uit vier pizza’s hebben, is dat misschien al genoeg.”

Een ander belangrijk punt vindt de faculteitsraad dat de ontmoetingsruimte waarvoor de kantine ook dienst doet, behouden blijft voor het Minnaert. Dat was ook de wens van Diergeneeskunde waar een handtekeningenactie van start ging om de kantine in het Androclus te behouden als lunch- en ontmoetingsplaats. Hoewel er veel handtekeningen waren opgehaald, kan waarschijnlijk niet tegemoet worden gekomen aan de wens om de kantine open te houden omdat beide cateringlocaties op het terrein van Diergeneeskunde verlies draaien. Het restaurant dat openblijft, is Madame Jeannette, dat volgens de actievoerders aan de kleine kant is voor de hele faculteit en bovendien een luxer en dus duurder assortiment heeft.

Studenten eten wanneer ze trek hebben
Merijn Smelt en Anna Stamp-Jongbloed van het FSC snappen de frustraties van de geesteswetenschappers, bèta’s en diergeneeskundigen. “We hebben ervoor gezorgd dat er verspreid over de universiteit een restaurant in de nabijheid blijft. Alle restaurant open houden, kon financieel niet. Daarbij moesten we ook kijken naar het Strategisch Huisvestingsplan waarin iedereen ruimte moet inleveren.”

Volgens Stamp-Jongbloed is vooral gekeken naar wat de toekomstige student voor eetgelegenheid wenst en daar het cateringbeleid op baseren. “Zij eten wanneer ze trek hebben en bepalen op dat moment waar ze zin in hebben. Zij halen iets en eten het vaak elders op. Daar heb je geen groot restaurant voor nodig. De oudere generatie is vaak nog ingesteld op een lunch in een kantine en trekken er een half uur voor uit.” Smelt: “Misschien dat die gewoonte ook gaat veranderen, maar ik denk wel dat de universiteit altijd een vorm van catering bijft aanbieden.”

Tags: kantine

Advertentie