Wonen in Utrecht is niet goedkoop. Foto: Pixabay

Student start petitie voor tijdelijke huurbijdrage

Een internationale student van de Universiteit van Amsterdam maakt zich grote zorgen over de financiële positie van studenten door het coronavirus. Ze is een petitie voor tijdelijke huurbijdrage gestart.

Read in English

Studenten voelen de financiële druk van het coronavirus. Velen zitten zonder inkomsten en komen daardoor in de knel met het betalen van de maandelijkse huur. “Most of us do not have any form of savings and live from paycheck to paycheck”, schrijft de student. “We do, however, have to pay rent.”

Ze roept de overheid op om studenten in geldnood tegemoet te komen, bijvoorbeeld met een maandelijkse huurbijdrage of een versoepeling van de regels omtrent huurtoeslag. De meeste studenten op kamers kunnen nu geen huurtoeslag aanvragen, omdat zij geen zelfstandige woning hebben. Bijna 11.000 mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.

Leuven
Studenten in Leuven krijgen al een tegemoetkoming op hun huur. Ze hebben het door de coronacrisis al moeilijk genoeg, vindt de Katholieke Universiteit Leuven. Wie ‘op kot’ woont in een gebouw van de universiteit, hoeft in april maar de helft van de huur te betalen.

De universiteit beheert zo’n 5.500 kamers in Leuven en Kortrijk. “Ik ontving de voorbije dagen berichten die me rechtstreeks raken, als rector, maar ook als vader”, zegt rector Luc Sels. “Alleenstaande vaders of moeders met meerdere studerende kinderen die het financieel moeilijk krijgen, families die het uitgavenpatroon grondig moeten herzien doordat vader en moeder tijdelijk werkloos worden, studenten die hun opdracht als jobstudent zien wegvallen en de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen.”

Hij roept ook particuliere verhuurders op om solidair te zijn en korting te geven.