Ook universiteit moet maatregelen nemen

Ouders slachtoffers ‘grietenlijst’ kondigen juridische stappen aan

Societeit van het USC aan het Janskerkhof. Foto DUB

In een verklaring schrijven de ouders dat hun dochters “enorme psychologische en sociale gevolgen” ervaren omdat zij met naam, foto’s en telefoonnummer genoemd worden op de “weerzinwekkende bangalijst”. 

“Op een leeftijd waarop je moet kunnen genieten van je studentenleven word je geframed als een walgelijk, weerloos, seksueel object door, notabene, je eigen mede-studenten en mede-corpsleden!”

Afgelopen donderdag werd bekend dat binnen de studentenwereld een powerpointpresentatie met onder meer commentaar op het uiterlijk van zo'n dertig UVSV-leden rondging. De ouders schrijven inmiddels al verschillende initiatieven ondernomen te hebben om verdere verspreiding van de lijsten tegen te gaan en de opstellers ervan gestraft te krijgen. 

Nu hebben ze ook de Amsterdamse advocaat Ina Brouwer in de arm genomen. Samen met haar wordt “een heel actieplan” opgesteld. Daarbij kan het onder meer gaan om het doen van aangifte bij de politie, het aansprakelijk stellen van studenten die verantwoordelijk zijn en het indienen van een klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het Openbaar Ministerie kondigde vrijdag al aan onderzoek te gaan doen naar de obscene powerpointpresentatie. Volgens advocaat Brouwer hebben de studentes vooralsnog aangegeven niet zelf aangifte te willen doen. Dit wordt als te belastend ervaren. 

Ze doet verder geen uitspraak over welke juridische stappen de ouders mogelijk achten. “Het gaat hier om een zeer duidelijke inbreuk op de privacy, en dan zijn er veel verschillende juridische opties. Daarover zijn we nu aan het nadenken.”

In de verklaring eisen de ouders ook dat de universiteit en het Utrechtsch Studenten Corps snel actie ondernemen. Onduidelijk blijft wat daarbij precies de verwachtingen zijn. De verantwoordelijke studenten zouden volgens de ouders moeten worden gestraft en ook uit hun studentenhuis moeten worden gezet, staat in de verklaring. 

“Zonder echte maatregelen zal dit niet veranderen en zullen vrouwelijke studenten voortdurend het slachtoffer worden van deze weerzinwekkende cultuur.”

De UU kondigde vrijdag aan in gesprek te gaan met het USC en op basis daarvan te bepalen welke maatregelen gewenst zijn. 

Advertentie