Landelijk zijn er vier nominaties uit hoger onderwijs

Utrechtse docent Peter Pelzer genomineerd voor ‘docent van het jaar’

uitreiking docentprijs Peter Pelzer
Peter Pelzer vorig jaar bij de bekendmaking van Docent van het Jaar van de UU. Foto DUB

Het gaat om een prijs van studentenorganisatie ISO en het ComeniusNetwerk voor onderwijsvernieuwers. Het is de tiende keer dat hij wordt uitgereikt.

De vier genomineerden zijn dit jaar Anke Liefbroer (Tilburg University), Hanneke Velthuijsen (Hogeschool van Amsterdam), Chris Attai (Hanzehogeschool Groningen) en Peter Pelzer (Universiteit Utrecht). 

Pelzer was vorig jaar tijdens het Onderwijsfestival gekozen tot Docent van het Jaar van de Universiteit Utrecht. Pelzer is onder meer een van de oprichters van de Mixed Classroom, een cursus met masterstudenten, beleidsmakers en andere partners. Sinds september 2022 is hij ook programmadirecteur Onderwijs voor Professionals bij de Faculteit Geowetenschappen. In zijn onderwijs heeft hij veel aandacht voor de prangende vraagstukken van deze tijd en voor die van de toekomst, denk aan klimaatadaptatie en woningnood. 

Jury
Alle hogescholen en universiteiten konden één docent voordragen. De jury bestaat uit de winnaar van vorig jaar (Birgit Boogaard), een andere docent, twee studenten en een bestuurslid van het ISO. 

De winnaar krijgt niet alleen de beurs voor onderwijsvernieuwing, maar treedt ook toe tot het bestuur van het ComeniusNetwerk. Dit netwerk is in 2018 opgericht. Inmiddels telt het bijna vijfhonderd leden uit mbo, hbo en wo. Het is bedoeld om kennis te delen en een visie te ontwikkelen op de verbetering van het onderwijs.

In het zogeheten Comeniusprogramma voor onderwijsverbetering is dit kalenderjaar 7,6 miljoen euro aan beurzen beschikbaar, waarvan 1,4 miljoen voor het mbo en 6,2 miljoen voor het hoger onderwijs. De bedragen kunnen variëren van 50.000 euro voor een ‘teaching fellow’ tot 500.000 euro voor een ‘leadership fellow’. 

Advertentie