CISV is een internationale non-politieke, non-religieuze en non-gouvermentele organisatie, die actief is in meer dan 60 landen. De drijvende gedachte achter CISV is dat wereldvrede mogelijk is door middel van vriendschap. En hoewel CISV activiteiten organiseert voor alle leeftijdsgroepen, ligt de nadruk toch op de kinderen/ jongeren: want die maken in de toekomst het verschil!:

IPP is het CISV programma voor volwassenen vanaf 19 jaar. Een IPP is een activiteit waarbij een internationale groep CISV vrijwilligers de handen uit de mouwen steekt om een andere vrijwilligers organisatie te helpen. Dit kunnen heel verschillende organisaties zijn, maar hun doelstellingen zullen altijd raakvlakken hebben met CISV. Gedurende twee tot drie weken werken de CISV'ers samen met de lokale organisatie om een project te realiseren. De IPP deelnemers brengen hun eigen ideeën, inspiraties en energie mee om de organisatie te helpen, maar leren tegelijkertijd hoe de lokale organisatie werkt en waar haar mogelijkheden en beperkingen liggen. Van deze uitwisseling profiteren zowel de lokale organisatie als de IPP deelnemers.

Een IPP kent voor de deelnemers twee hoofdcomponenten; uitvoer in de praktijk (het werk dat de vrijwilligers ter plaatste verrichten) en een educatieve component (het onderling leren van elkaar). Zo wordt van elke deelnemer verwacht dat hij of zij gedurende de drie weken IPP overdag in de plaatselijke gemeenschap werkt en praktische ervaringen opdoet. Daarnaast presenteren de deelnemers ’s avonds aan elkaar wat de relevantie van het thema voor de eigen situatie thuis betekent. Daarvoor moeten de deelnemers van te voren informatie verzamelen en een bijpassende activiteit bedenken (national activity).

In 2011 zijn er twee IPP’s waar Nederland aan deel neemt; een IPP in Canada en de allereerste IPP in Nederland! Twee fantastische projecten, waarvoor wij nog deelnemers zoeken!

 2011 IPP Nederland           

Bij deze IPP werken we samen met het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Gedurende 18 dagen zullen wij onze tenten opslaan op een naastgelegen camping. Hiervandaan zullen de IPP deelnemers samen met het museum aan de slag gaan met het thema: "Jeugd in oorlogstijd, leer vredeslessen uit historische tijden van oorlog en bevrijding". Deelnemers uit 7 landen zullen hun ervaringen op dit gebied delen en vastleggen voor het Bevrijdingsmuseum. Tevens zal gewerkt worden aan onderhoud van het museum. Voor deze IPP zoeken wij deelnemers, stafleden en sponsors.

 

2011 IPP Canada

Bij deze IPP wordt er samen gewerkt met de “New Brunswick Association for Community Living (NBACL)”, een organisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking. Deelnemers zullen tijdens deze IPP samenkomen met families van kinderen met een verstandelijke beperking. Er zal zowel door de expertise van het NBACL als door het delen van ervaringen met elkaar over hoe er in het thuisland wordt omgegaan met mensen met verstandelijke beperking veel geleerd worden! De deelnemers werken hierbij aan het thema ‘Delen, Leren, Groeien: werken met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking’. Samen zullen ze een ‘kamp’ plannen voor de doelgroep, maar ook een 2 daags kamp voor zusjes/broertjes van kinderen met een verstandelijke beperking. Ten slotte zullen 3 dagen vol activiteiten georganiseerd worden voor alle leeftijden met o.a. discussies voor ouders en een speciaal avond programma.

Contact

Wil je meer informatie over bovenstaande (of andere) IPP’s in 2011, ga dan naar de website: http://resources.cisv.org/ipp

Heb je vragen, wil je meer weten over IPP of wil je gewoon even zeggen hoe geweldig leuk dit allemaal klinkt, neem dan contact op met de IPP commissie: ipp.list@nl.cisv.org