CISV is een internationale non-politieke, non-religieuze en non-gouvermentele organisatie, die actief is in meer dan 60 landen. De drijvende gedachte achter CISV is dat wereldvrede mogelijk is door middel van vriendschap. En hoewel CISV activiteiten organiseert voor alle leeftijdsgroepen, ligt de nadruk toch op de kinderen/ jongeren: want die maken in de toekomst het verschil!:

“Met een IPP kun je echt dat kleine beetje verschil maken waarover je op een village voor het eerst nadenkt, op je summercamp over discussieert, tijdens de interchange al een begin mee aan maakt en tijdens je seminar voorneemt het nu echt eens te gaan doen...”

IPP is het CISV programma voor volwassenen vanaf 19 jaar. Een IPP is een activiteit waarbij een internationale groep CISV vrijwilligers de handen uit de mouwen steekt om een andere vrijwilligers organisatie te helpen. Dit kunnen heel verschillende organisaties zijn, maar hun doelstellingen zullen altijd raakvlakken hebben met CISV. Gedurende twee tot drie weken werken de CISV'ers samen met de lokale organisatie om een project te realiseren. De IPP deelnemers brengen hun eigen ideeën, inspiraties en energie mee om de organisatie te helpen, maar leren tegelijkertijd hoe de lokale organisatie werkt en waar haar mogelijkheden en beperkingen liggen. Van deze uitwisseling profiteren zowel de lokale organisatie als de IPP deelnemers.

Een IPP kent voor de deelnemers twee hoofdcomponenten; uitvoer in de praktijk (het werk dat de vrijwilligers ter plaatste verrichten) en een educatieve component (het onderling leren van elkaar). Zo wordt van elke deelnemer verwacht dat hij of zij gedurende de drie weken IPP overdag in de plaatselijke gemeenschap werkt en praktische ervaringen opdoet. Daarnaast presenteren de deelnemers ’s avonds aan elkaar wat de relevantie van het thema voor de eigen situatie thuis betekent. Daarvoor moeten de deelnemers van te voren informatie verzamelen en een bijpassende activiteit bedenken (national activity).

In 2012 zijn er twee IPP’s waar Nederland aan deel neemt; een IPP in Portugal en een  IPP in Duitsland! Twee fantastische projecten, waarvoor wij nog deelnemers zoeken!

 25/07-14/08/2012 IPP Duitsland, München          

Bij deze IPP wordt samen gewerkt met SOS kinderdorpen in een (achterstands)wijken waar veel immigranten families wonen. Het thema  "From the edge to the centre” heeft daarbij betrekking op de diversiteit en inclusie van deze minderheidsgroepen in de samenleving, en door onderdeel te zijn van deze gemeenschap en samen verschillende activiteiten te ondernemen en te ervaren, leren we van elkaar. Ook zal er een kamp georganiseerd worden voor de kinderen van 11-13 jaar uit de gemeenschap.

 

20/07-11/08/2012 IPP Portugal, Lissabon

Bij deze IPP wordt er samengewerkt met de “Moinho da Juventude”, een organisatie die zich inzet voor gezinnen uit achterstandsbuurten . Deelnemers zullen zich tijdens deze IPP bezighouden met sociale ongelijkheid en empowerment van het leven in achterstandsbuurten. Er zullen activiteiten georganiseerd worden en de deelnemers krijgen de kans om innovatieve ideeën te presenteren om het werk van de partner organisatie te bevorderen.

Contact: Wil je meer informatie over bovenstaande (of andere) IPP’s in 2012, ga dan naar de website: http://resources.cisv.org/ipp

Heb je vragen, wil je meer weten over IPP of wil je gewoon even zeggen hoe geweldig leuk dit allemaal klinkt, neem dan contact op met de IPP commissie: ipp.list@nl.cisv.org