Studenten van UcDean, de reisgroep van University College Utrecht, behoorden gisteren tot de ruim 2.1 miljoen Nederlanders die de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van televisieserie "Wie is de Mol bekeken. De studenten, die deze zomer de lustrumeditie van hun eigen reality show rondreis vol spanning, strategie en sabotage organiseren, waren andermaal gegrepen door het spel, maar ook kritisch. "Die BN'ers maken zich er makkelijk van af met één of twee opdrachten per dag. Wij nodigen iedereen uit om eens écht uitgedaagd te worden in een avontuurlijke reis. Met 50 opdrachten in een reis over 5000 kilometer in 4 landen gedurende 11 dagen". Tot 2 maart worden er nog nieuwe kandidaten gezocht, uit heel Nederland.

Ruben van der Mark is één van de UCU studenten die dit jaar betrokken is bij de organisatie van de grootste studentenreis van Nederland. Samen met tien andere voormalige deelnemers aan UcDean's saboteursreis bekeek hij gisteren de eerste aflevering van het twaalfde televisieseizoen van Wie is de Mol. "Ijsland is prachtig, maar ook heel erg eenzaam. Ik voelde me al ongemakkelijk bij het bekijken van de beelden." Ruben deed in 2011 mee als kandidaat aan UcDean's Saboteur 2011: Strijd der Elementen. Na 6 dagen moest hij in Poznan (Polen) het spel verlaten. "De reis van UcDean was echt anders dan al het andere wat ik ooit had gedaan. Super intens, onvergetelijk ook. In tegenstelling tot de tv-serie worden er veel meer opdrachten per dag gespeeld en zijn er allerlei extra spelelementen die het spel psychologisch uniek maken. Ja, je wordt gek, maar het is geweldig. De reis is eigenlijk een combinatie van Wie is de mol, Fort Boyard, Expeditie Robinson en eigen onderdelen met allemaal super leuke deelnemers uit heel Nederland."

UcDean selecteert elk jaar 15 jongeren van 17 tot en met 29 jaar uit heel Nederland om deel te nemen aan de Saboteursreis. Op donderdag 2 februari en zaterdag 10 maart vinden op de campus van University College Utrecht selectiedagen plaats. De selectiedagen bestaan uit een spannende opdracht en een gesprek met de organisatie van de reis. Volgens organisatielid Nouschka van der Meijden zijn de selectiedagen "altijd een feestje voor de organisatie. We werken met ongeveer 10 personen een jaar lang heel hard aan deze reis en worden altijd ongelofelijk gemotiveerd door de manier waarop deelnemers zich presenteren. Voor ons is het een hobby, we verdienen er dan ook niets aan, maar wij halen enorm veel voldoening uit het enthousiasme van de deelnemers en de super sterke vriendschappen die tijdens zo'n reis gevormd worden."

UcDean's Saboteursreis betreedt dit jaar onbekend terrein, want de reis voert over bijna 5000 kilometer dwars door Europa naar het hart van de Oekraïne. Hans Hindriks, die de routes bedenkt, wil elk jaar een stapje verder gaan. "De Oekraïne is een prachtig land dat weinig studenten hebben gezien. Het hele jaar door reizen we door Europa op zoek naar nieuwe locaties. Als je op een verlaten perronetje in één van de indrukwekkende Poolse oerbossen staat, terwijl de eerste sneeuw langzaam naar beneden valt, is het nog moeilijk voorstelbaar dat we over 6 maanden hier met kano's, jagers en camera's overheen trekken." Volgens Hans wordt vooral de finale in Kiev zeer spectaculair. "Kiev is echt een ontdekking geweest dit jaar. Een soort Rome van de Orthodoxe Kerk, met overal gouden koepels en kapellen, maar ook de onvermijdelijke sovjetarchitectuur. Kiev is absoluut een overrompelende belevenis."

Tot 2 maart kunnen studenten uit heel Nederland zich opgeven voor deze reis via de website van UcDean. De organisatie blijft het tv-programma "wie is de mol" de komende maanden volgen. "Maar niet om elementen te kopiëren," zeggen de organisatieleden. "We zijn inmiddels overtuigd genoeg van ons eigen concept om kritisch te kijken naar de keuze van reality show programmamakers. Volgens ons kan het allemaal best nog een beetje origineler, intensiever en uitdagender."