Een strakblauwe lucht, zon, enkele fietsers op straat. Een vrijdag in Utrecht. Over 2 dagen heeft dit beeld een geheel andere invulling. Dan bevind ik mij aan boord van de clipper Stad Amsterdam en vaar ik van Houtbaai naar Kaapstad. Het resultaat van de succesvolle wedstrijd Expeditie Beagle die de Universiteit Utrecht samen met het Platform Bèta Techniek en de VPRO heeft georganiseerd. Vier scholieren uit de bovenbouw van havo/vwo konden een reis naar Kaapstad en een verblijf op de clipper winnen door hun visie te geven op het leven op aarde over 500 jaar. Met natuurlijk de evolutietheorie van Darwin in gedachten.

Sanne en Jacintha uit Capelle a/d IJssel en Jan Tjerk en Jan Dirk uit Groningen bleken de 'fittest' in de wedstrijd en treden in Kaapstad in de voetsporen van Darwin. Samen met nog 2 Pabo-studenten en een groep Vlaamse scholieren. Ook hun docenten vielen in de prijzen en ik zelf mag de Universiteit Utrecht op de Zuid-Afrikaanse kaart plaatsen.

Morgen om 10.30 uur vliegen we naar Kaapstad en begint een bijzondere reis. Een greep uit het programma: Darwin Trail naar Paarlberg, Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop, Stellenbosch en zeilen op de clipper. Mijn ervaringen en ontmoetingen zal ik op deze pagina delen.