In de in maart van dit jaar verschenen beleidsnotitie "Studeren is investeren" van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staan een hoop veranderingen beschreven die de student het komende collegejaar kunnen treffen.

Informatievoorziening vanuit de overheid richting de student, zo berichtte DUB gisteren al, is volgens het ISO en de LKvV en LSVb niet toereikend. Ook DUB zelf noemt de informatievoorziening 'omslachtig'.

Als medezeggenschappers, achterban organisatie van de drie bovengenoemde organisaties en niet in de laatste plaats omdat we zelf studenten zijn, dragen we als Universiteitsraad graag een steentje bij aan het verspreiden van deze informatie. Daarom hieronder kort de belangrijkste punten samengevat (met dank aan het ISO, de LKvV en de LSVb). Als je op de verschillende kopjes klikt ga je naar de desbetreffende factsheet.

Maatregelen in het hoger onderwijs 2012-2013  

Per 1 augustus 2012 worden diverse maatregelen over de financiering van het hoger onderwijs van kracht. De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn gezamenlijk een informatiecampagne begonnen om zoveel mogelijk studenten in te lichten over de maatregelen.

- Het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase en andere aanpassingen van de studiefinanciering

Studenten in de masterfase ontvangen niet langer de basisbeurs. Dit betekent dat je alleen nog tijdens de nominale duur van je Bachelor studiefinanciering ontvangt. De basisbeurs wordt vervangen door een lening die later moet worden terugbetaald. Deze regeling moet nog goedgekeurd worden door de Kamers, maar zal dan ingaan vanaf collegejaar 2012-2013 voor alle masterstudenten (ook voor studenten die al bezig zijn met hun master).

- Het inkorten van het studentenreisrecht

Het recht op een OV-kaart wordt ingekort. Op dit moment heb je je nominale studieduur (bachelor én master) plus 3 jaar recht op een OV-kaart. Dit reisrecht wordt ingekort tot nominale studieduur plus 1 jaar.

- De langstudeerboete

In het jaar 2012-2013 zal de boete van 3.000 euro gaan gelden. De regel is dat wanneer je als student meer dan één jaar langer studeert dan dat je bachelor of master duurt, je bovenop je collegegeld 3.000 euro extra betaalt. 

- De harde knip

(Deze maatregel is in Utrecht een tijd geleden al ingevoerd, en geldt hier dus al. - U-Raad)

De harde knip houdt in dat studenten hun bachelor volledig moeten hebben afgerond voordat ze aan een master mogen beginnen. De regeling gaat in vanaf studenten die in 2009/2010 gestart zijn met hun bachelor opleiding. Deze moeten al hun bachelor vakken voldoen voor ze kunnen beginnen met een master, ook al is deze aan dezelfde instelling. 

Het collegegeld voor tweede studies

De overheid financiert voortaan slechts één opleiding. Zodra de student een bachelor of master heeft afgerond moet voor de tweede bachelor of master het instellingstarief betaald worden. De instelling bepaalt hoe hoog dit bedrag wordt. De bedragen variëren tussen de 6.000 en 32.000 euro per jaar. Het instellingstarief kan per stad sterk variëren voor dezelfde studie, houd hier dus rekening mee wanneer je een tweede studie wil doen.

Deze maatregelen staan wettelijk gezien gezien los van elkaar, maar kunnen elkaar in de praktijk versterken. Het kan goed mogelijk zijn dat je met een of meerdere van deze maatregelen te maken krijgt komend jaar, informeer jezelf daarom goed op wat komen gaat. Kijk voor een overzicht van de samenhang van deze maatregelen op een van de websites: lkvv.nl, lsvb.nl en iso.nl. Je vindt daar ook gedetailleerde factsheets over de andere maatregelen.