12 Olympic Questions (5): Claudia Belderbos

Orca-roeister Claudia Belderbos (27) weet sinds kort zeker dat ze in Londen deel uitmaakt van de Nederlandse Vrouwenacht. Psychologe Belderbos studeerde in 2007 cum laude af aan de UU.

Wie is je sportheld?
Ik heb veel respect voor de wijze waarop Erben Wennemars zijn sport beleefde. Hij schaatste met heel zijn hart en ziel. Nu nog kan ik genieten van het - af en toe wat wilde - enthousiasme dat hij uitstraalt en die kenmerkende eigenwijze houding.  

Wat is de beste raad die je ooit kreeg?
Soms heb ik het gevoel dat ik in een soort sneltrein zit en dat ik nauwelijks besef dat het enorm gaaf is wat ik nu beleef. Toen ik laatst weer op trainingskamp ging, zei een goede vriendin: 'geniet ervan'. Dat zou ik inderdaad wat vaker en bewuster moeten doen.

Heb je een bijgeloof?
Voor de race begint, sla ik een paar keer op mijn benen. Gewoon om ze even wakker te slaan. Het wakkert het gevoel van strijdlust in me op. 

In welke andere sport had je een topper willen zijn?
Ik heb in mijn jeugd veel gezwommen en ik vind dat nog steeds een fantastisch mooie sport. Vorige week gingen we met onze roeiploeg naar de Swim Cup in Amsterdam. Daar merkte ik hoe blij ik altijd weer word van een potje hard zwemmen kijken in de chloorlucht.

Wie zijn straks in Londen je grootste supporters?
Mijn ouders. Toen ik nog zo veel zwom, reden ze me elke morgen om half 5 naar het zwembad. Alles draaide toen om mijn sport. Ze hebben me altijd door dik en dun gesteund en straks in Londen lopen ze met een grote lach rond. Ze zijn supertrots. 

Wat ga in Londen zeker doen als je een uurtje vrij hebt?
Op bed liggen en uitrusten. Ik denk dat ik zeker de eerste week weinig van het Olympisch dorp ga meekrijgen, misschien alleen als we met het team gaan eten. Na de races hebben we genoeg tijd om sfeer  te snuiven. 

Wat ligt er in het Olympisch kamp zeker op je nachtkastje?
Na de finales hopelijk een mooie medaille.

Meest memorabele Olympische sportmoment ooit?
De gouden race van Maarten van der Weijden in Beijing. Kippenvel. Hoe die jongen zich heeft teruggeknokt  nadat hij leukemie had overwonnen … . Als ik de beelden terugzie en het commentaar van Pieter van den Hoogenband hoor, moet ik altijd even wat wegslikken. 

Wat moet jij je ontzeggen voor het topsportbestaan?
Ik mis mijn vrienden en Utrecht. Voor de sport ben ik verhuisd naar Amsterdam en dan ben ik ook nog eens veel onderweg. Gelukkig houden goede vriendschappen stand, maar ik heb er wel zin in om na de Spelen weer meer een rol te spelen in het leven van mijn vrienden. 

Wat mis je van Utrecht?
De koffielucht van de Douwe Egberts-fabriek. Ik rijd vaak vanuit Amsterdam naar Utrecht en het voelt altijd als thuiskomen als ik die geur weer opsnuif. Verder houd ik van koffie drinken op het Ledig Erf, picknicken in het Wilhelminapark, ijsjes eten bij Roberto en in het zonnetje zitten aan de Oudegracht. 

Wat mag tijdens de Olympische finale niet gebeuren?
Een snoek slaan. Dat is een dusdanige mishaal maken, dat de roeiriem als het ware weg draait. Dat kan je echt een medaille kosten.

Je wint goud … wat is het eerste dat je zegt?
Eindelijk!!!

Lees in dit interview van het Ublad van twee jaar geleden hoe Claudia Belderbos pas na haar afstuderen in een roeiboot stapte en binnen de kortst mogelijke tijd tot de wereldtop behoorde.

Advertentie