12 Olympic Questions: Inge Janssen

Nieuwe serie! Orca-roeister Inge Janssen (22) maakt deel uit van de Nederlandse roeiselectie. Zij hoopt op een plek in een van de boten die in Londen aan de start zullen verschijnen. Inge voltooide in Utrecht haar bachelor Liberal Arts & Sciences en doet nu een master Geocommunicatie.

Wat is de beste raad die je ooit kreeg? 
Deze zomer stond ik voor de keuze of ik echt voor de Olympische Spelen wilde gaan en lid wilde worden van de bondsselectie. Ik mailde daarover met een Duitse huisgenoot uit mijn tijd in de Verenigde Staten. Zij zei: Go for it. This is the life you’re dreaming of. Ik wist dat ze gelijk had.

Wie is je grootste supporter straks in Londen?
Mijn Orca-coaches Marloes van der Weide en Boudewijn van Opstal staan nog steeds voor me klaar. Ze bellen ook altijd op de goede momenten.

Wat ligt er straks in Londen zeker op je nachtkastje?
Een polsbandje van mijn eerstejaars acht van Orca in 2008. Dat kregen we ooit bij de eerste wedstrijd die we roeiden. We wonnen zo´n beetje alles dat jaar. Ik heb het altijd bij me bij belangrijke wedstrijden.

Wat mis je van Utrecht als je ver weg bent?
Het Ledig Erf vind ik de fijnste plek. Lekker koffie dringen in het Louis Hartlooper Complex met vrienden. Ik heb er heel lang vlak bij gewoond en werkte vorig jaar veel bij IJs en Zopie.

Wat moet de UU doen voor topsporters?
Eerlijk gezegd heb ik nooit veel te klagen gehad over medewerking van mijn opleiding. Ze doen het goed. De Uithof zou alleen niet zo ver van het Centraal Station moeten liggen …

Wie is je sportheld?
De Nieuw-Zeelandse skiffeuse Emma Twigg heeft een enorme krachtige uitstraling en roeit ook nog eens knoerthard. Ze maakte veel indruk op me toen ze in Virginia, waar ik een jaar studeerde, een praatje hield.

Wat is het meest memorabele Olympische moment?
De gouden race van schaatser Gianni Romme in Nagano. We keken met de hele school. Dat was voor het eerst dat ik voelde dat die Olympische Spelen iets heel speciaals zijn.

Wat doe je in Londen als je een middag vrij bent?
Slapen en rusten, denk ik. We zitten met de roeiers in Eton nog een stuk buiten Londen. Misschien dat ik nog wel wat andere sporten wil zien.

In welke andere sport had je ook een topper willen zijn?
Atletiek. Dat is de puurste vorm van sport. Wie kan het hoogst, verst, snelst en dan zonder hulpmiddelen. Schoonspringen blijf ik ook mooi vinden, dat heb ik zelf nog een tijd gedaan.

Wat is het eerste dat je doet als je goud wint?
Ik ga niet gillen en gek doen. Meestal ben ik juist stil als we winnen. Het blijft bij een high five en een klap op de schouder met de roeisters achter en voor me. En dan giechelen dat ik het echt niet geloof. Maar misschien wel iets totaal anders, over dat soort dingen denk ik nog niet echt na.

Heb je een bijgeloof?
Nee, daar ben ik te nuchter voor. Ook dat polsbandje dat ik altijd bij me is geen bijgeloof. Het is leuk, maar ik kan ook zonder.

Welke verleiding vind je moeilijk te weerstaan als topsporter?
Het blijft jammer dat je meestal niet kan blijven hangen bij een leuk feestje. Vroeger nam ik vaak nog een of twee biertjes, maar dan is de verleiding groot om er meer te nemen en toch langer te blijven.

Advertentie