Datediner hoogtepunt Huize Keizer

“Je speelt vals, viezerik!” Op het moment dat ergens in voetballand Feyenoord hopeloos aan het verliezen is van Ajax, zijn acht studenten in een Utrechtse woonkeuken met héél andere dingen bezig: spelletjes. Party&co is ‘saai’, dus wordt er Who’s the man gespeeld. Met de minuut lopen de irritaties op en gaan de spelers harder praten, maar daar lijkt niemand zich over te verbazen. Welkom in huize Keizer.

In Amsterdam zou elke student een moord doen voor een kamer aan de Keizersgracht, ook aan de Utrechtse Keizersgracht vlak bij de molen aan de Adelaarstraat, is het prima toeven. Hier wonen elf studenten. Ze hebben allemaal een ruime kamer (plus 16 vierkante meter) met eigen wasbak en op hun eigen etage een badkamer. Op de begane grond kunnen de huisgenoten genieten in een woonkeuken en tuin. Op de muren in de gangen kun je de studenten leren kennen: domme en opmerkelijke uitspraken staan met stift genoteerd (zie foto). 

Holebi

Het leuke van Huize Keizer is dat zijn inwoners zo verschillend zijn. Van de zeven huisgenoten die onder het genot van een wijntje de pasta Caprese naar binnen werken, zijn er een paar lid van een studentenvereniging (UVSV, Veritas, Unitas) en een paar niet. Lid van de meest bijzondere club is Fons. Nadia (Communicatiewetenschappen): “Fons is onderdeel van de Holebi gemeenschap.” De wat? Inderdaad, Holebi. Nadat iedereen is uitgelachen, probeert Fons (Theater- Film- en Televisiewetenschap) het zelf maar uit te leggen: “De Holebi gemeenschap is Belgisch voor gay-scene. Daar ben ik lid van”. Ook Thomas (Geneeskunde) valt op mannen, maar hij zit niet in de scene. Naar de bekende PANN feesten in Tivoli gaat hij bijvoorbeeld niet. Fons wel. Omdat de vrouwelijke huisgenoten die een keer met Fons waren meegegaan tot hun afgrijzen recht in hun gezicht werd gevraagd of ze ‘mee waren als de nieuwe gay-accessoires van Fons’, laten ze de volgende keer verstek gaan.De kleurenblinde Chris en Olivier - “mogen nooit het glas wegbrengen” - gaan niet naar PANN, maar houden zich liever bezig met de in hun ogen echt belangrijke dingen. Zoals? Messen slijpen, vuur maken, kratten pils bestellen en het regelen van de gezamenlijke uitjes. Want tradities, dat kent dit huis wel.

Koppelen

Elk jaar is er een huisweekend, een kerstdiner en een datediner. Vooral dat datediner houdt de gemoederen altijd weken bezig. Thomas:  “Iedereen zoekt dan voor de andere huisgenoten een date, je mag niet zelf iemand vragen. Elk koppel krijgt een thema waarin ze zich moeten kleden. Vorig jaar was het bekende koppen, ik was bijvoorbeeld verkleed als een coassistent. We huren dan de Dijk af en gaan met z’n allen gezellig uit eten. Een driegangenmenu en vier uur lang onbeperkt drinken en dan met zijn allen lam eindigen in de Kneus. Wat wil je nog meer?”


Marijn Overvest

Wil jij Marijn ook als tafelgast? Mail de redactie.

Tags: aan tafel

Advertentie