Een huis vol vriendinnen

Body: 

“Dit is mijn vlieg, afblijven!”  “Nohou, hij is van mij hoor!” Op het moment dat buiten de warme zondagse zon plaats maakt voor duisternis, bekvechten binnen twee dames om het rechtmatige eigenaarschap van een zojuist gereanimeerde vlieg. De stilte die er valt, lijkt iedereen te verassen. De wijn laat iedereen even links liggen. Welkom in Ondiep.

In dit opvallend lichte bovenhuis aan Ondiep-Zuidzijde wonen sinds een half jaar Iris (19),Roos (21), Eleonoor (19) en Nicole (21). Eten doen ze zelden gezamenlijk, vandaar dat vanavond de honneurs van de twee laatstgenoemden  worden waargenomen door huisvriendinnen ‘Suus’ en Eef.

Marktplaats
Waar er in Utrecht veel vrienden en vriendinnen tevergeefs op zoek zijn naar een huis om gezamenlijk in te wonen, lukte dat deze vriendinnengroep wél. Een wekenlange speurtocht langs alle mogelijke sites eindigde op Marktplaats dat hen dit huis bracht. Dat er de eerste maand alleen maar geklust moest worden, namen ze op de koop toe. Net als de muizen die ’s nachts muizen over de plafonds kunnen schieten, want: “ Wie wil er nou niet met vriendinnen wonen?”

De kamers zijn allemaal spierwit geverfd en strak ingericht. Dertien kratten pils doen in een hok vermoeden dat het hier om een studentenhuis gaat, maar voor de rest zijn er bar weinig clous die wijzen op bewoning door studenten.


Pupillen
De gesprekken doen dat wel. “Weet je dat de pupillen van mannen groeien als ze je aantrekkelijk vinden?” Als de pasta op is en de dames in afwachting van het toetje de ene na de andere sigaret opsteken, brengt het boek ‘waarom vrouwen chocola lekkerder vinden dan seks’ afleiding.

In lange, soms erg moeilijk te volgen discussies bespreken de huisgenoten over met wie Suus gezoend zou hebben (“Ze ontkent áltijd alles in eerste instantie”) en of braaksel ervoor kan zorgen dat ijs in sloten smelt. Als later blijkt dat er geen chocola is om het toetje (aardbeien) te completeren, blijkt wederom de vindingrijkheid van het vrouwelijk brein. “We kunnen toch die paaseieren van Roos smelten?” Zo gezegd, zo gedaan. Binnen één minuut staat er een pannetje op het vuur en genieten de dames van aardbeien met een vernieuwend, maar lekker smaakje.

Politie
Naarmate de avond vordert, blijkt dat de dames nog steeds sterk van mening verschillen over of ze wonen in de buurt Ondiep leuk vinden, maar met elkaar hebben ze het goed naar hun zin. Uitjes naar de sloop (“wat een leuke mensen daar, alleen jammer dat je niks mee terug mag nemen”), cocktails drinken op het enorme dakterras; zo slecht is het leven in Ondiep niet. Dat het hele huis volstond met politie de eerste nacht dat de vrouwen in het huis sliepen, omdat de buurjongen in beschonken toestand karton in de hens had gezet, zijn ze alweer bijna vergeten.

Facebook Twitter Whatsapp Mail