Gastronomisch ontvangen in Huize Poes op 't Dak

“Heeft iedereen eigenlijk wel zijn handen gewassen? Dat is wel nodig bij deze maaltijd hoor!” De eerste echt koude oktoberavond is net gevallen, wanneer aan tafel vier proestende dames zich in een warme woonkamer enigszins generen voor hun plots opgekomen burgerlijkheid. Welkom in Huize Poes op het Dak.

Een minuut later blijkt het verband tussen handen wassen en de maaltijd van vandaag: eigengemaakte sushi. Esther (23, Master Energy Science) is de meest ervaren sushi-eter van het gezelschap. “Wil je nog een tip hebben om een keer iets leuks te doen op een date? Dan moet je zeker sushi maken. Blijf je lekker bezig.” Dat blijkt, want in de twee uur dat we aan tafel zitten, is het een onophoudelijk geschuif van borden zeewier, rijst, wasabi en andere exotische ingrediënten die het gerecht completeren. Ook de doorgaans iets meer conservatieve eters Caroline (25, Orthoptist) en Joëlle (25, Geneeskunde), die normaal niets liever willen dan pasta of een AGV’tje, doen vrolijk mee.

Verboden woord
Het scheelde maar een haar of de dames hadden niet met zijn vieren in dit knusse huisje aan de Javastraat in Lombok gewoond. Esther, die het viertal in het voorjaar van 2010 wilde completeren, had de huisbaas met het woord ‘huurcommissie’ zo bang gemaakt dat die weigerde haar in huis te nemen. Een ruzie en een lang goedmaakgesprek verder, kon ze toetreden en kon de gezelligheid beginnen. Veerle (24, Geneeskunde), licht cynisch: “Sindsdien zijn we erg gelukkig hier”.

Skipak
Zoals de vele foto’s aan de muur verklappen uit die gezelligheid zich in het bezoeken van (techno)festivals die de dames, steevast in skipak, in de zomerperiode graag onveilig maken. Joëlle: “Even kijken hoe lang we het volhouden, maar we hebben de afspraak om ons hele leven lang samen naar Source on Ice te gaan.” Deze winter gaan de Veritas-reünisten samen ook op wintersport, maar dat moet nog worden geboekt.

Hoewel een schoonmaakrooster ontbreekt, valt op dat het huis goed schoon is. “We hebben meer gewoontes dan regels. Als iemand afwijkt van ‘het normaal’,  wordt die daar direct op aangesproken.” Zoals sloddervos Veerle, die een tijd haar mooie Nike’s en Ugg’s op de bank bewaarde, omdat die op de grond “te vies” zouden worden. Tot ruzies leidt het ietwat anarchistische huisleventje nooit, hooguit tot felle discussies.

Drank & mannen
Een voorbeeld van hoe er met elkaar gediscussieerd wordt, volgt naar mate de avond vordert en de sushi van tafel is. Zodra de onderwerpen drank en mannen naar voren komen, worden de stemmen luider en de discussies feller. De ‘op papier’ vrijgezelle Caroline en Veerle hebben - waarschijnlijk onbewust - voor een plek aan tafel gekozen die het beste uitzicht op de bijna naaktfoto van BNN-ster Dennis. Die wordt nu even genegeerd, want er zijn belangrijke dingen te bespreken. Wie van de vier kan er nou het beste tegen drank? Is Caroline nou wel of niet vrijgezel? En gaan de al lang bezette Esther en Joëlle echt een sexspeeltjes-tupperware party organiseren omdat ze lang hun vriendjes moeten missen? Na een stortvloed aan argumenten en vooral gelach, blijven de antwoorden nogal vaag, al dan niet omdat de dames bang zijn om negatief over te komen. Of de dames “met al die levensgevaarlijke coureurs op de Kanaalstraat over een jaar nog leven, durven ze niet te zeggen, maar voorlopig hebben ze het prima naar hun zin in Lombok.

 

 

Vind je het ook leuk om Marijn over de vloer te krijgen, mail dan de redactie. Hij neemt een paar mooie en schone DUB-mokken voor je mee.

Advertentie