Geen punt: werkende huisgenoten

Body: 

Goede huisbazen? Ze bestaan nog! Waar bij de meeste studenten het gezicht op onweer gaat staan bij het vallen van het woord huisbaas, verschijnt er bij de vier dames die in de Utrechtse Esdoornstraat wonen, een glimlach van oor tot oor. Wie wil er nou niet een huisbaas die elk jaar een BBQ voor al zijn huurders organiseert? “Nee, wij hebben inderdaad niets te klagen.” Welkom in Huize Esdoorn.

Vanaf het moment dat je het huis op één hoog binnenkomt en de geur van fris wasgoed je tegemoet komt, is het meteen duidelijk: hier is alles goed geregeld. Naar beneden om de deur open te doen? De dames trekken aan een koordje en de deur opent zich vanzelf. Voor het luttele bedrag van 250 euro per maand wonen Victoria, Babette,Diana en Floor in het huis met washok, dakterras en ruime keuken. Hun idealistische huisbaas Jaap Dekker laat studenten onder gunstige voorwaarden in zijn Utrechtse panden wonen om aan te tonen dat het niet alleen maar huisjesmelkers zijn die de dienst uitmaken in onze Domstad. Dat lukt, zacht uitgedrukt, aardig. Babette (25, online marketeer):“Klap op de vuurpijl? De jaarlijkse BBQ voor alle huurders bij zijn huis in Odijk.” Bij dit feestje, waarbij Dekker volgens de dames ‘voor een weeshuis aan vlees inkoopt’, is ook aanhang welkom en de laatste keer kwam speciaal een Kung-Fu leraar invliegen voor wat vertier op de avond.

Leeftijdsverschil
Als we in de kamer van Diana (21, Bestuurs-en Organisatiewetenschap) aan de lasagne zitten, valt direct het verschil in leeftijd van de dames op. Dat een klein verschil geen must hoeft te zijn voor het harmonieus samenwonen in een huis, bewijzen deze dames in de buurt van de Amsterdamsestraatweg. Voor aanstormend Veritijn en huisjongste Floor (18, Taal & Cultuurstudies) is het studentenleven net begonnen, terwijl de bijna tien jaar oudere arts Victoria zich anno 2011 zorgen maakt om 24-uurs-shifts in de gezondheidszorg. Floor schikt zich, waarschijnlijk onbewust, goed in haar rol als huisjongste. Als Victoria haar vraagt Prosecco te halen, doet ze dat en wanneer niemand ingaat op haar enthousiasme oproep een keer een drankspelletje (“Mexxen”) te doen, praat ze vrolijk verder over andere dingen. 

Nachtelijke escapades
Hoewel de dames gemiddeld slechts twee keer per jaar met zijn allen eten, hebben ze een goede band met elkaar. Dat twee van de huisgenoten sinds kort fulltime werken, doet daar niks aan af. Victoria: “Op de bovenverdieping waar wij wonen, gaat het licht gewoon iets eerder uit.” Midden in de nacht bij elkaar binnenlopen na een avondje stappen, hoeven de dames in dit huis niet te proberen. Diana: “Ook al ben je nog zulke goede vriendinnen: dat verhaal over die ene leuke jongen kan toch ook nog wel even wachten tot morgenochtend?”Puntje van zorg
Als we inmiddels aan het toetje zitten, blijken de dames toch een puntje van zorg te hebben: handige mensen ontbreken. Ook daar is echter iets op gevonden. Als er iets kapot is, zoals lichten in de gang of het bestekrek, dan worden daar noodoplossingen voor bedacht. Dingen repareren? Nee. De dames wachten totdat de papa van een nieuwe huisgenoot een dagje komt klussen. “Wel zo handig.”

Wild
Naarmate het einde van de avond nadert en de duisternis al lang en breed is gevallen, komt het leeftijdsverschil nog één keer naar voren. “Dames, doen jullie niet te gek vanavond?” Vijf immense mokken thee zijn net opgeruimd, wanneer huisoudsten Victoria en Babette de avond met een knipoog voor gezien houden en rustig richting bed vertrekken. ‘Jonkies’ Diana en Floor hebben andere zorgen: zullen we nou wel of niet gaan stappen? Soms, maar dan ook heel soms, is het zo gek nog niet, dat studentenleventje.

 

Vind je het ook leuk als Marijn bij jou een vegetarisch hapje mee-eet? Mail redactie@dub.uu.nl

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail