Hanen in huize JDB

“Ik sta dan wel niet elke avond in mijn blote buik het vlees te braden, toch ben ik heel mannelijk hoor.” Terwijl de aarde verder draait waardoor de zon steeds lager boven de Utrechtse Vogelenbuurt komt te staan, discussiëren zeven studenten in een overvolle woonkeuken over hun ‘mannelijkheid en vrouwelijkheid’. Welkom in Huize JDB.

Nog voor we aan het avondeten zitten, onthullen de inwoners van dit huis aan de Johannes de Bekastraat (JDB) in Utrecht hun grote plannen met bijvoorbeeld de tuin. De moestuin (zie foto) is al aangelegd en nu wordt geopperd dat er snel hanen moeten volgen voor nog meer leven in de brouwerij. Dat de tuin niet groter dan achttien vierkante meter is, doet er even niet toe. Dat huiskat Luc Nilis misschien wel helemaal geen vrienden zal worden met hanen, ook niet. “Als ze te veel herrie maken, slachten we ze toch gewoon weer?”

Alcoholvrije week
Huisgenoot Stefan opent tijdens de maaltijd – een hartige taart - toch maar een Holger pils;, hij ziet op deze maandag zijn plannen om een weekje niet te drinken in rook opgaan. Hij lijkt er niet mee te zitten. Stefan is één van de acht bewoners van het studentenhuis, maar hoe lang de woning al studentenhuis is, weet eigenlijk niemand. In deze samenstelling wonen de huisgenoten nu al langer dan één jaar samen. Dat is voor een studentenhuis van deze grootte opmerkelijk lang, maar met de huidige groep hebben ze het zo goed naar hun zin dat ze niks willen veranderen.

Mannenavond
De huisgenoten gaan samen naar festivals, houden elk jaar bij een temperatuur van rond het vriespunt een winterBBQ. Sinds Oh Oh Cherso  hebben de bewoners er een nog traditie bij: donderdagavond mannenavond. Floor (26, sociale geografie): “Dan is de sfeer – en hoe druk ik dit politiek correct uit -  wat platter. Op deze avond mogen ook de vrouwen boeren en scheten laten en komt het gespreksonderwerp, gek hè, altijd uit op seks. Misschien raar, maar wij vrouwen vinden het hartstikke fijn om ons één avond per week als man te gedragen.”Ongewenst bezoek
Iets wat in andere studentenhuizen waarschijnlijk voor problemen zou zorgen, het slapen in andermans bedden, is voor de inwoners van huize JDB de normaalste zaak van de wereld. Kamerdeuren staan altijd voor anderen open. Evert: “Als je mensen op bezoek hebt die willen blijven slapen, kan dat altijd in bedden van mensen die op dat moment niet thuis zijn. Het maakt hier niet uit wie er allemaal in je bed slaapt.”

Toen student psychologie en criminologie Evelien (22) de eerste nacht in haar nieuwe kamer sliep, verscheen er om vijf uur ’s nachts een spook in haar droom. Het bleek de oude bewoner van haar kamer te zijn, die in een dronken automatisme tot drie keer toe probeerde te slapen in ‘zijn kamer’. Toen dat niet lukte, werd het tot grote hilariteit van de inwoners een tukje in zijn eigen kots op de bank in de woonkeuken. “Kan de beste overkomen.”

Marijn Overvest

Gun jij Marijn ook een kijkje in jouw studentenhuis? Mail de redactie en wij regelen een bezoek.

Advertentie