In huize Zuilen is het alles behalve saai

“Ja, het was wel even wennen toen ik hier in huis kwam wonen. Hoe kon ik nou weten dat de jongens hier elkaar voor de grap met messen bedreigen? “ Op het moment dat vrouwelijke huisjongste Scarlet een salontafel vol littekens op het blad laat zien, verschuilen haar drie mannelijke huisgenoten zich lachend achter het aanrecht en de laptop. Welkom in Zuilen.

In een huis aan de Balderikstraat dat de brandweer enkele maanden geleden nog bestempelde als ‘onbewoonbaar want brandonveilig’, wonen nu nog vijf mensen. Eén van die vijf zit op dit moment in Nieuw-Zeeland. Omdat men niemand kon vinden die haar wel erg kleine kamer (7m2, “Handig als washok”) in onderhuur wilde overnemen, zitten we nu aan tafel met de vier overgebleven huisgenoten. Een portret met een knipoog.

Bont gezelschap
Mirik (24, Rechten) is volgens zijn huisgenoten een man van glas. Ontkent dat zelf. Heeft wonderbaarlijk toch tijdens het etentje last van iets: zijn nek. Mirik heeft vliegangst, maakt de  vuurkorf in de tuin uit met brandblussers en pest graag Joost als die trekjes van stotteren vertoont.
Joost (22, HBO Rechten én SJD) is de druktemaker van het huis. Stuurt gerust na zessen nog huisgenoten naar de bieb als hij een huisfeest geeft, shockeert graag. Wil, als hij anderen daar mee op de kast kan krijgen, best doen voorkomen alsof die pedofilie normaal vindt. Maakte, als hij daar de kans voor kreeg,een gelovig oud-huisgenootje gek door de gehele keuken te beplakken met Playboy-posters.  Topkok. Joeri (24, Rechten) laat graag na drankspelletjes zijn huisgenoten schrikken door ‘out’ te gaan in een afgesloten badkamer. Vredelievend persoon. Scarlet (18, TFT) is de huisjongste. Nog steeds bang voor messen. Waarschuwt als ze nieuwe mensen mee naar huis neemt, alvast voor de opmerkingen van Joost.

Pasta met aardbeien
Terwijl al bovenstaande bespiegelingen over tafel gaan, genieten we in een woonkeuken waarin snoeren en oude filmposters de boventoon voeren,  aan een door Joost gemaakte pasta met brie, room, aardbeien, pijnboompitten en rucola. Met het huis zijn ze alle vier meer dan tevreden.  Joost: “Het is fijn dat het Julianapark om de hoek is, we een klein tuintje hebben en een aardig ruime woonkamer en keuken. Scarlet:  “Voor mijn gevoel hebben we daardoor meer een ‘huis;’ dan dat we als individuen op kamers wonen, omdat we zo vaak samen zijn in de gemeenschappelijke ruimte.”

Tekst en uitleg
Zoals dat in meer volkswijken het geval is, heeft ook Zuilen haar pensionado’s die de studenten goed in de gaten houden. Als de huisgenoten voor de grap elkaars fietsen verplaatsen of rechtop in de grote kliko zetten, moeten ze niet alleen aan elkaar tekst en uitleg geven, maar ook aan de buurt. De overbuurman die graag vanuit zijn kamerraam de Balderikstraat vult met het geluid van zijn trompet, krijgt daar op zijn tijd een scheldkanonnade voor terug. Joeri : “Met de gitaar in de tuin spelen? Ook al niet handig.” Een oud-huisgenoot die net als de trompetman ook al niet erg geliefd was in de buurt, moest een keer dealen met een afgezaagd zadel. Mirik, Joost, Scarlet en Joeri proberen er zo min mogelijk aandacht aan te besteden. “Rare buurtgenoten of niet, wij hebben het toch wel naar onze in zin hier.”

Marijn Overvest
 

Tags: aan tafel

Advertentie