Kip Madras in Huize Edison

Body: 

“Een emotionele stilte. Zo zou ik de sfeer in huis op dit moment graag willen omschrijven. ” Terwijl de highschool boys en girls van Glee hun zoveelste nummer inzetten, zitten drie studenten - al dan niet met een ongemakkelijke grijns op het gezicht - in stilte naar de TV te kijken. De serie blijkt, in combinatie met de nodige wijntjes, een goede remedie om nog even niet te hoeven leren voor de tentamens die men morgen heeft. Welkom in Huize Edison.

In een huis aan de Elinkwijkse Edisonstraat  met grote woonkamer, een ruim dakterras en vier iets minder ruime kamers, wonen Steven (22, Psychologie), Martijn (24, Natuurkunde), Anna (23, Rechten) en Petra. Laatstgenoemde eet niet mee.  De huisgenoten wonen al langer dan een jaar in deze samenstelling en dat is te merken. Ze hebben veel contact, eten dagelijks samen en in de gesprekken die men met elkaar voert, worden er geen harde grappen gemaakt over elkaar. Waar er in eerder bezochte huizen vaak grappen werden gemaakt over de ontbrekende huisgenoot, houdt hier iedereen zijn mond en spaart Petra.

 

Lekkage
Hoewel het huis getekend is door ouderdom (in de keuken hangen oudekastjes, sommige deuren missen) hebben de bewoners er een prima stulpje om in te leven van gemaakt. Met een huurprijs van rond de 200 euro hebben ze niks te klagen. Dat ze ver van de stad af wonen, vinden ze geen probleem. “Als je een beetje doortrapt, ben je er binnen tien minuten”.  Met de bus over de Amsterdamsestraatweg? “ Geen denken aan!” Toch is niet alles rozengeur en maneschijn in Elinkwijk. Dat niet elke huisbaas in Utrecht even daadkrachtig is, ondervonden deze studenten afgelopen jaar aan den lijve. Na een enorme lekkage in de zomer van 2010, stonden er pas in februari  van dit jaar bouwvakkers op de stoep om de puntjes op de i van de schoonmaakwerkzaamheden te zetten. “Beetje jammer.” 

Rustig
Als we aan de door Martijn gemaakte Kip Madras zitten, typeert de kok zijn huis.  “We zijn een redelijk rustig studentenhuis: niet te moeilijk, normaal en gezellig. “ Een hele klein foto aan de muur, - je moet er bijna naar zoeken - waarop de huisgenoten afgebeeld staan, illustreert dat. Ruzie hebben ze nog nooit gehad, zelfs over grote meningsverschillen moet hard nagedacht worden. Terwijl op de achtergrond Matthijs van Nieuwkerk een bandje introduceert, praten de huisgenoten over vrijheid van meningsuiting, smurfen en wie er eigenlijk de grootste druktemaker van het huis is. Conclusie? Iedereen is even rustig.

Wasmachine
Die typering gaat niet op over hoe ze met hun eigen (kapotte) spullen omgaan. Toen hun wasmachine een aantal weken dienst weigerde en het gevaarte te zwaar was om op een normale manier naar beneden te tillen, werden er rigoureuze maatregelen genomen en werd de machine, met beleid, van de trap gegooid. Dat dit wat schade leverde aan de koelkast die onder de trap stond (zie foto), namen de huisgenoten voor lief.

 

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail