Wijnproeven in een berengroot huis

Hoe krijg je het even muisstil in een huis waar vijfentwintig mensen wonen? Door ze Chardonnay te laten proeven. De twaalfde fles Chardonnay is net geopend wanneer vijftien wijnproevers aandachtig luisteren naar elkaars mening. “De smaak is fris, maar licht vettig. De kleur is goed en gelukkig proef ik geen kurk.” “Nee joh, dit is veruit de minste tot nu toe. Wat een bocht!”

Geen roddels over huisgenoten tijdens de maaltijd dit keer. Vanavond komt het huisleven ter sprake tijdens een wijnproeverij in de woonkamer. Met het notitieblokje in de hand, worden er op professionele wijze vijf verschillende Chardonnay’s gekeurd; traditie van het huis. Oud-huisgenoten? Ook welkom. Elke nieuwe fles wordt voorafgegaan door een inleidend verhaal over smaak en ingrediënten, net zoals in het echt. Om de maand is een ander drankje aan de beurt.

Kennismaken
De 25 huisgenoten die op steenworp afstand van het Wilhelminapark wonen, mogen zich geluksvogels noemen: aan ruimte geen gebrek. Alleen, hoe onthoud je hoe al je huisgenoten heten? Tamar (24, Religiestudies): “Dat kost wel even tijd ja. Zelfs als je regelmatig in de woonkamer zit, kan het alsnog een week of zes duren voordat je iedereen hebt ontmoet." Tamar is nog niet uitgesproken wanneer huisgenoten Joeri (22, Farmacie) en Johan (27) onbedoeld demonstreren hoe het er aan toe kan gaan: eerstgenoemde woont toch al een maand in huis, maar beide heren schudden elkaar vanavond voor het eerst de hand.  Ook Mart (19, Milieunatuurwetenschappen), die er al een half jaar woont, heeft nog steeds niet iedereen gesproken.

Drugs
Het huis aan Oudwijk 21 heeft een lange geschiedenis. Eerst deed het dienst als Pastoriehuis, vervolgens als opvanghuis van het Leger des Heils en pas vanaf 2003 wonen er via woninghuisvester SSH studenten in. Overblijfselen van de vorige bewoners zijn nog volop terug te vinden: de ramen in de hal zijn van glas in lood en een dikke kluis van weleer doet nu dienst als kledingkast (zie foto). Toen de studenten er net woonden, werden er op de gekste plekken drugs gevonden. Wat opvalt aan de huidige bewoners is hun intelligentieniveau (bijna allemaal wo’ers), het verschil in leeftijd tussen de huisjongste (19) en oudste (31) en dat er een zeer klein percentage lid van een vereniging is.
 
25: teveel?
Met zoveel mensen in een huis wonen, is dat eigenlijk nog wel leuk? De huisgenoten vinden van wel. Tamar: "Wat ik lekker vind, is dat je lekker je eigen gang kan gaan. Als ik zin heb in drukte, zoek ik mijn huisgenoten op. Als ik rust wil, trek ik me terug op mijn eigen kamer en zal niemand me daarop aankijken.” De rest knikt instemmend. Ook Lieke (Milieunatuurwetenschappen) prijst de grootschaligheid. “ Eerst woonde ik in een kleiner huis met alleen maar ‘leden’. Daar had ik altijd dezelfde gesprekken: over de vereniging. Hier kan ik het ook nog eens over iets anders hebben: wel zo fijn.” Het nadeel dat bij niet opgeruimde bende de dader niet te herleiden is met zoveel mogelijke daders, nemen de huisgenoten voor lief: locatie en gezelligheid vergoeden veel.

Marijn Overvest

Wil je ook de deur van je studentenhuis openzetten voor Marijn? Mail dan de redactie!

Tags: aan tafel

Advertentie