Berry in zijn Unitas studentenhuis samen met huisgenoot Ruben. Foto: Cas van Vliet

‘Berry Braveheart’ heeft al meer dan honderd verschillende baasjes gehad

Body: 

Gisteren was het dierendag. Voor de gelegenheid zocht DUB de labrador Berry op. De hond maakt inmiddels al tien jaar deel uit van het vaste meubilair van het zogenoemde ‘Nobelpand’. Berry is niet zo maar een trouwe viervoeter: ze bezit een erelidmaatschap bij studentenvereniging Unitas, compleet met haar eigen bul.

Berry woont in een Unitashuis aan het Lucasbolwerk en heeft daar een bijzondere status. Het is het enige verenigingslid dat langer dan vijf jaar in het huis mag wonen en heeft in de loop der jaren meer dan honderd verschillende baasjes gekend.

Preses beestenboel
De bruine labrador is een bekende verschijning binnen Unitas. Ze vergezelt haar baasjes regelmatig naar ontgroeningen, borrels en andere verenigingsbijeenkomsten. Daan Wesselo, als Preses beestenboel van het huis de eindverantwoordelijke voor Berry: “Iedereen binnen Unitas kent Berry. We nemen haar vaak mee naar de ‘katerborrels’ wanneer er een gala is geweest en als erelid hangt haar eigen bul hier natuurlijk ook in huis.” Deze bul heeft een eervolle plek onder de trap gekregen, boven het oude slaaphok waar Berry haar nachten tijdens haar eerste jaren in het huis doorbracht.

De tijd die Daan en zijn huisgenoten persoonlijk kwijt zijn aan het uitlaten en verzorgen van Berry valt volgens hem wel mee. Met behulp van een strakke weekplanning worden alle uitlaatbeurten keurig verdeeld. “We hebben hier op de gang een groot krijtbord hangen waar iedereen voor de komende twee weken zijn diensten in moet vullen. Dat betekent één keer ‘s ochtends lopen, één keer ‘s middags en één keer aan het einde van de dag. Je hoeft haar iedere twee weken dus maar drie keer uit te laten.”

Minimaal vier keer naar buiten
‘s Nachts slaapt Berry in haar eigen bench naast de bank in de woonkamer en overdag is ze vrij om door het huis te dwalen. Omdat ze na het eten nog een keer wordt uitgelaten komt het volgens Daan eigenlijk nooit voor dat Berry na een lange nacht stappen bij thuiskomst aan het bed van haar baasjes verschijnt, omdat ze haar behoefte moet doen. “We eten hier altijd gezamenlijk en na afloop van het eten lopen we met zijn allen altijd nog een rondje met Berry, zodat ze even kan plassen. Ze komt door de dag heen dus minimaal vier keer buiten en ze weet goed dat ze dan de volgende morgen pas weer wordt uitgelaten.”

Tijdens het uitlaten rondom de Singel komt het af en toe voor dat Berry haar moeder tegenkomt, die bij andere buurtbewoners in huis woont. Volgens Daan is ze “dolenthousiast” op deze momenten. Vroeger kwam het ook nog wel eens voor dat ze zelfs haar ‘oma’ tegenkwam in Utrecht, maar die is inmiddels overleden. 

Eigen Facebookpagina
Geen enkele (lokale) bekendheid kan anno 2018 nog zonder eigen Facebook-pagina, en hier ontkomt Berry natuurlijk ook niet aan. Haar eigen pagina genaamd Bolwerk Berry (braveheart) heeft inmiddels 134 vrienden vergaard.

Facebook Twitter Whatsapp Mail