2012: de eindejaarslijstjes van prominente UU’ers
De beste films, muziek, boeken, politici en nieuwsberichten volgens zes studenten en zes wetenschappers die in 2012 in de spotlights stonden.
Joey van Angeren ziet maar voor 4 procent en is hard op weg om de masteropleiding Business Informatics af te ronden. Dit jaar kreeg hij een onderzoeksbeurs van Google ter waarde van 7000 euro.
Muziek: Het muziekevenement van het jaar was ongetwijfeld het driedaagse festival Tomorrowland, in België waar zo'n 90.000 bezoekers per dag los gingen. Dan te bedenken dat alle tickets ook nog eens binnen een half uurtje uitverkocht waren. Gezien het wereldwijde succes voel ik me eigenlijk gedwongen Gangnam Style aan te wijzen als track van het jaar. Als ik echter dichter bij mijn eigen muzikale voorkeur blijf, kies ik voor Simon O'Shine - Your Distant World (Original Mix).
Boek: Lezen doe ik eigenlijk maar zelden. De enige boeken die ik lees zijn dan ook direct gerelateerd aan mijn studie of professionele interesses.
Politicus: Een echte favoriet heb ik niet, maar ik denk dat ik sinds de verkiezingen niet meer om Diederik Samsom heen kan. Samsom is er immers in geslaagd om de PvdA vanuit geslagen positie (volgens de peilingen) terug te brengen tot één van de grootste partijen van Nederland. Maar ook Jan Kees de Jager heeft een goede indruk achtergelaten, zowel op inhoudelijk vlak als in de media.
DUB-bericht: Gezien ik ooit op de UU begonnen ben als bachelorstudent Informatica, vond ik het erg leuk te zien dat Informatica zeer goed werd beoordeeld in de Keuzegids. Daarnaast moest ik recentelijk toch wel even glimlachen toen ik las dat onze hoogleraar vanwege de te verwachten slechte weeromstandigheden besloot om thuis te blijven en digitaal college te geven. Hoewel het een leuk experiment is, doet dit bericht mij vooral weer denken aan hoe heel Nederland in de stress schiet zodra er meer dan twee vlokjes sneeuw vallen.
Laurien Crump werd in 2012 verkozen tot docenttalent van het jaar omdat ze, volgens de jury, met kritische vragen en uitdagend debat geschiedenisstudenten naar een hoger niveau tilt.
Muziek: Het album Land van de Rotterdamse zangeres Frederique Spigt, die onlangs van chansons naar een eigen versie van country & western is overgegaan. Origineel, sprankelend, gepassioneerd en rauw tegelijk: een plezier om naar te luisteren, met prikkelende teksten en schitterende muziek!
Film: Het blijkt alweer 2010 te zijn, maar The King’s Speech vond ik prachtig. Het is erg knap om te zien hoe van een stotterende koning zo’n mooie, diepgravende en veelbewogen film gemaakt kan worden. En de cast - met Colin Firth - is natuurlijk schitterend!
Over koningen gesproken: ik ben onlangs met mijn vriend en zijn jongste dochter naar Koning van Katoren (wél 2012!) geweest. Hoewel de recensies niet zo enthousiast zijn, vond ik het toch een prachtige bewerking van Jan Terlouws boek, waarin ook de nieuwe media op interessante wijze verwerkt waren en de politieke problematiek ook goed naar voren kwam. Ook mijn vriend en zijn dochter hebben er erg van genoten!
Boek: Sweet Tooth van Ian McEwan vind ik prachtig. Het persoonlijke en politieke komen op schitterende wijze samen en ook de Koude Oorlogscontext wordt goed neergezet. Het leest als een trein en is een echte aanrader!
Politicus: Hoewel ik nooit op GroenLinks gestemd heb, vind ik dat Jolande Sap erg veel politieke moed en standvastigheid getoond heeft door op meerdere momenten met vier niet zeer verwante partijen in zee te gaan. Het feit dat ze ‘over haar eigen schaduw heen sprong’ heeft helaas niet mogen baten, al heb ik zelf voor het eerst even overwogen om op GroenLinks te stemmen!
DUB-bericht: Het doet natuurlijk pijn om te horen dat er ook op mijn eigen universiteit gesneden moet worden in de geesteswetenschappen, die toch juist zo centraal zouden moeten staan in het verder ontwikkelen van een veerkrachtige samenleving. Hoewel de resultaten van de geesteswetenschappen minder concreet zijn dan van sommige andere takken van wetenschap, zijn ze minstens even invloedrijk. Jammer dat dat in beleid tegenwoordig vaak over het hoofd wordt gezien!
Samen met zijn debatpartner Danique van Koppenhagen won USBO-student Tomas Beerthuis dit jaar het Nederlands Kampioenschap Debatteren. Beerthuis werd ook beste individuele spreker van het toernooi. Naast het NK won hij dit jaar heel wat competities, waaronder onlangs de prestigieuze Oxford Inter-Varsity.
Muziek: Mumford & Sons: hun nieuwe album Babel van 2012. Geniale nieuwe opkomende Engelse rockband die je eigenlijk altijd wel op kunt zetten!
Film: Soldier on the Roof, een prijswinnende documentaire op het IDFA 2012 . Een kijkje in een joodse enclave in Hebron die dilemma’s van het conflict tussen Israël en Palestina schitterend blootlegt.
Boek: Niet uit 2012 maar daarom niet minder indrukwekkend: Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. Een bekroond boek dat je laat inzien hoe enorm gekleurd media is en hoe dit ons beeld van de wereld stuurt en (soms illegitiem) beïnvloed.
Politicus: Misschien wat voorbarig, maar toch: Lodewijk Asscher. Een man die niet alleen ongelofelijk werk heeft verzet in Amsterdam, maar ook het lef heeft om een nog veel moeilijkere taak te gaan vervullen in Den Haag.
DUB-bericht: Een bericht over het CDA en waarom de partij zich tegen de langstudeerboete keerde. Iets later bleek dat die toch niet kon worden afgeschaft. Wat mij betreft was de hele vertoning rondom dit dossier een dieptepunt in de Nederlandse politiek.
Docent van het jaar werd Ivo Giesen. Met zijn prijzengeld richtte hij een nieuwe prijs op voor de 'meest opmerkelijke rechtenstudent'.
Muziek: Het album Babel van Mumford & Sons, vanwege de prachtige muziek (alleen al de cover van Paul Simon’s The Boxer is de aanschaf meer dan waard) en omdat het een cadeau was van een promovenda, als ‘zomaar tussendoor’ bedankje. Dat raakt me.
Film: Ik heb dit jaar geen enkele nieuwe film gezien: de geboorte van mijn zoon heeft me vooral binnenshuis gehouden, geloof ik.
Boek: Ik mag Tonio van A.F.Th. van der Heijden niet meer noemen (is uit 2011), net zomin als Karl Marlantes’ Matterhorn (ook uit 2011), noch Jan van Mersbergens Naar de overkant van de nacht (ook 2011), en dus noem ik maar even niets…
Politicus: Diederik Samson (wat een comeback!).
DUB-bericht: Wellicht mede door de DUB-berichtgeving heeft het departement Recht de prijzenpot van de door mij ingestelde Katadreuffe-prijs verdubbeld. En dat in tijden van crisis. Lof!
Met zijn eindscriptie op het grensvlak van constitutioneel recht en filosofie won Nik de Boer de scriptieprijs 2012. Nu is hij promovendus aan de UvA.
Muziek: Dat moet voor mij denk ik I Follow Rivers van Triggerfinger zijn. Ik fluit het al maanden en krijg het niet uit mijn hoofd, hoewel ik na al dat fluiten niet weet of ik het nog echt zo geweldig vind.
Film: De nieuwe Bond, Skyfall. Wat mij betreft een van de meest geslaagde Bonds tot nu toe!
Boek: The Crisis of the European Union, A Response van Jürgen Habermas. De Europese crisis is één van de belangrijkste politieke kwesties van dit moment. Het boek van Habermas richt de blik vooruit en zet in op verdere democratisering van de Unie. Dat zouden meer mensen moeten doen!
Politicus: Aung San Suu Kyi, wegens haar verkiezing in het Birmese parlement en vooral voor haar niet afnemende inzet voor democratie.
DUB-bericht: De berichtgeving omtrent de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) die zich inzet voor de betaalbaarheid van tweede studies. Vind ik belangrijk. Ik heb zelf een tweede studie gedaan en dat was voor mij bijzonder waardevol. In de toekomst denk ik dat het steeds belangrijker is dat studenten de kans krijgen om zich in meerdere vakgebieden te verdiepen. Dat de overheid en de universiteiten het doen van een tweede studie nu zo ontmoedigen vind ik daarom erg jammer en schadelijk. Hopelijk lukt het de SCAU deze ontwikkeling te keren.
Inge Loes ten Kate werd het Nederlandse mediagezicht van de Marslanding. Op de site van de NOS blogt ze over het laatste Mars-nieuws.
Muziek: 2012 was niet echt mijn beste muziekjaar: te druk met verhuizen, Marslandingen en onderzoeksvoorstellen schrijven. Radio 4 is mijn favoriete radiostation, dat heeft me door twee maanden schrijven heen gesleept. Het eerste liedje uit 2012 dat bij me opkomt is Sandra van Nieuwlands versie van More. Mijn belangrijkste criterium voor een goed liedje is: kan ik het 10 keer achter elkaar draaien zonder dat ik misselijk word, en dat lukt bij dit liedje. Erg verrassend en waarschijnlijk een van de weinige liedjes die me bij gaan blijven, maar ik ben bang dat dat ook wat zegt over de hoeveelheid nieuwe muziek die ik geluisterd heb. Wat concerten betreft: Guns 'n' Roses in Ahoy. Geweldig om te zien dat Axl gewoon nog al die oude nummers eruit knalt. Dit concert overtrof alle verwachtingen.
Film: The Broken Circle Breakdown, een Belgische film van Felix van Groeningen. Zeer aangrijpend verhaal over hoe twee ouders omgaan en niet omgaan met de ziekte van hun dochtertje. Erg mooi omdat het heel duidelijk de onmacht van de ouders laat zien om elkaars reacties te begrijpen.
Boek: Joseph Anton van Salman Rushdie. Het zeer inspirerende autobiografische verslag van Rushdie over zijn tijd onder de Iraanse fatwa. Mijn reactie daarop in 1989 was: er waren mensen heel boos geworden over een boek, dus dan moest er wel iets mis zijn met dat boek. Joseph Anton is een zeer persoonlijk verhaal, waarin zelfreflectie niet ontbreekt. Er blijkt duidelijk hoe de situatie toen gekleurd werd door de verhalen dat de Duivelsverzen bedoeld waren als belediging en Rushdie een arrogante kwast was die vooral zichzelf erg zielig vond. Niets is uiteraard minder waar. Zoals gewoonlijk erg mooi geschreven en een absolute aanrader om te lezen.
Politicus: Om eerlijk te zijn is de politiek er een beetje bij ingeschoten dit jaar. Maar voorlopig vind ik het duo Rutte-Samson wel de nominatie waard, samen formeren, zonder moddergooien in de pers en proberen het land te stabiliseren. Ik vind dat ze het voorlopig prima doen en vind het erg prettig dat het met zo weinig geschreeuw gepaard gaat. De mentaliteit 'er moet wat gebeuren, dus we gaan aan de slag' is wel verfrissend.
DUB-bericht: Het artikel Motivatie begint in de baarmoeder uit het DUB-themamagazine. Dit stuk kwam precies op het moment dat ik verscheidene discussies aan het voeren was over hoe studenten beter te motiveren zijn en hoe je de meest gemotiveerde studenten voor bachelor- en masterprojecten kunt selecteren. De zesjescultuur in Nederland komt me zo langzamerhand de neus uit, maar de (inmiddels weer geschrapte) boete gaat niet helpen. In dit stuk wordt er gesproken over een cultuuromslag die nodig is in Nederland en dat die bij universiteiten moet beginnen. Een goed uitgangspunt daarbij lijkt me een goed beloningssysteem: gemotiveerde, goed presterende, hard werkende studenten belonen, in plaats van de niet-succesvollen afstraffen lijkt me een goed begin. En het aanmoedigen om trots te zijn op goede resultaten.
Student Thomas Boeschoten werd door Job Cohen gevraagd om als sociale media-expert plaats te nemen in de commissie Haren.
Muziek: Ik heb helaas veel te weinig nieuwe muziek ontdekt in 2012. Heb wel oude, nooit op een album uitgebrachte nummers van Coldplay herontdekt. Stuk voor stuk pareltjes, in tegenstelling tot hun nieuwere werk…
Film: Heb heel hard gelachen om Alleen maar nette mensen. Skyfall was een enorme tegenvaller.
Boek: Ik heb een hekel aan fictie omdat de werkelijkheid vaak veel boeiender is dan wat iemand ooit kan verzinnen, dus heb ik vooral academisch werk gelezen. Als tegengif voor die droge literatuur was de heerlijk ongecompliceerde biografie Ik, Zlatan zeer vermakelijk.
Politicus: Alexander Pechtold. Hij bracht debatten steeds terug tot de kern, weg van het populisme. Dat deed hij heel knap. Jammer dat hij en zijn partij ondersneeuwde in de tweestrijd.
DUB-bericht: Zoek op het woord onderwijskwaliteit in jullie zoekfunctie en iedereen lijkt het er over eens te zijn: bezuinigingen en veranderingen mogen nooit ten koste gaan van de onderwijskwaliteit. Dat lijken mij loze woorden als ik zie hoe broodnodige werkcolleges gewoon worden wegbezuinigd. Daar maak ik me wel zorgen over.
Natuurkundige Raimond Snellings bleek dit jaar een van de meest geciteerde wetenschappers van Nederland. Hij ontving een Vici-beurs voor zijn onderzoek en hij publiceerde een veel geciteerd artikel over botsingen van zware ionen in de deeltjesversneller in Genève.
Muziek: Rammstein, Videos 1995-2012. Perfecte muziek om je even totaal af te sluiten van de buitenwereld. De videoclips van Rammstein maken het nog net iets leuker.
Film: The Hobbit: An Unexpected Journey. Erg mooie beelden, leuk het verhaal te zien in 3D, jaren na het lezen van het boek. Jammer dat het weer in drie delen moet.
Boek: Gek op Natuurkunde van Walter Lewin. Kan natuurlijk niet ontbreken in mijn lijst, erg aanstekelijk en precies wat me altijd aantrok in de natuurkunde.
Politicus: Jolande Sap. Erg moedig van haar om mee te doen aan het lenteakkoord.
DUB-bericht: Het bericht dat bèta-meisjes niet vaak kiezen voor exacte studie. Het is aan het verbeteren, maar het blijft me verbazen dat Nederland daar in achter blijft.
Geneeskundestudente Leonie Warringa werd dit jaar wereldkampioen golf voor doven en slechthorenden.
Muziek: Alicia Keys, Girl On Fire. Maar het kan ook zo een ander lied zijn. Als ik leuke liedjes op de radio hoor, onthoud ik nooit de zanger(es) en het kost me te veel tijd om dan nog te achterhalen welk liedje het nou was. Leuk detail: ik hoor muziek door mijn hoortoestellen anders dan ‘normaal horende’ mensen, dus iets wat vals is, kan voor mij heel leuk klinken! Daarom kan ik me soms erg verbazen over het jurycommentaar bij talentenshows...
Film: Intouchables. Geweldig gespeeld door Omar Sy en mooi verhaal. Het raakte me extra, omdat ik zelf een hele lieve tante heb die op relatieve jonge leeftijd ernstig verlamd geraakt is. Desondanks is zij altijd positief en heeft ze nog nooit geklaagd, daar heb ik echt bewondering voor!
Boek: Het afzien van 2012 van Fokke en Sukke. Ik kom altijd tijd te kort om hele romans te lezen, maar ik heb wel elk jaar een scheurkalender van Fokke en Sukke op het toilet hangen.
Politicus: Ik volg de politiek best veel via de radio, maar een favoriete politicus.... Ik vind Samsom wel een leuke aanwinst in de politiek, alleen ben ik het vaak niet met hem eens. Als ik toch een favoriet moet kiezen, dan ga ik denk ik voor Barack Obama. Ik vind het geweldig om te zien dat hij bijvoorbeeld meehelpt bij de voedselbank, al snap ik dat hij dit soort dingen vooral doet om stemmen te trekken.
DUB-bericht: Ik was blij verrast met het bericht over het nieuwe boek gewijd aan de IBB in Utrecht. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar dat ga ik zeker doen. Ik woon zelf niet op de IBB. Ik heb er wel tijdelijk gelogeerd en er wonen meerdere jaarclubgenoten en vriendinnen van mij. Zo heb ik er al de nodige verhalen over gehoord...
Universitair docent Ugur Ümit Üngör trad op als Syrië-expert en kreeg een Heineken Young Scientists Award voor zijn historisch-sociologisch onderzoek naar massaal geweld, nationalisme en staatsvorming.
Muziek: Het album Essência van het Portugese ensemble Madredeus. Madredeus is opgericht in Lissabon in 1987 en heeft een prachtig karakteristiek geluid, met cello, gitaar en zang, ondergedompeld in zalvende melancholie.
Film: De film A Separation van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi. Deze fascinerende film gebruikt een ogenschijnlijk banale gebeurtenis (een echtscheiding in Teheran) om een psychologisch, sociaal en moreel complex verhaal over de Iraanse samenleving te presenteren.
Boek: Samar Yazbek, A Woman in the Crossfire: Diaries of the Syrian Revolution. Dit is het boeiende relaas van een bekende Syrische schrijfster, die vanaf het begin van de opstand een moedige positie heeft ingenomen tegen het moorddadige Assad-regime.
Politicus: Macht en kennis, of preciezer gezegd politiek en wetenschap, verhouden zich tot elkaar als olijfolie en water. Enerzijds ben ik geen fan van politici, anderzijds heeft Garry Kasparov in 2012 getoond over de politieke en morele integriteit te beschikken om Vladimir Poetin zonder vrees te bekritiseren.
DUB-bericht: De discussies over Diederik Stapels fraude, met name de hilarische suggestie van Micha de Winter.
Dieudonnée van de Willige werd dit jaar de eerste campuscolumnist van de Universiteit Utrecht. Haar bijdragen op DUB vielen in de smaak bij de Telegraaf, waar ze nu ook een wekelijkse column schrijft.
Muziek: Mijn muzieksmaak speelt zich grotendeels af in de jaren 80 van de vorige eeuw. Eén van de weinige hedendaagse artiesten waar ik actief naar luister is Chris Corner, en hoewel het een teleurstellend jaar leek te gaan worden kwam hij met IAMX op de valreep met het nummer Quiet the Mind op de proppen. Vind ik leuk!
Film: De films van Tim Burton zijn altijd erg gaaf. Daarom heb ik bij wijze van uitzondering een tripje naar de bioscoop gemaakt om Dark Shadows te zien - ik ben geen tv- of filmmens. Ik moet zeggen: Alice Cooper deed ‘t ‘m, Johnny Depp heeft er wel eens beter uitgezien.
Boek: In twee maanden heb ik alle boeken van Arthur Japin achter elkaar gelezen. Door op die manier iemands oeuvre door te werken, zie je heel goed wat van de schrijver zelf is en wat bij het verhaal hoort. Ik vind de schrijver namelijk misschien nog wel interessanter dan het verhaal. Maar buiten is het feest is van dit jaar, stiekem vond ik De zwarte met het witte hart het best.
Politicus: Lyonpo Dorji Wangdi, de Geluksminister van Bhutan. Ik had graag een andere Geluksminister of -politicus gekozen, maar op een of andere manier moet die in Nederland nog altijd aangesteld worden.
DUB-bericht: De hele fotoserie De Werkplek, waarin bijzondere werkomgevingen en hun bewoners door Maartje ter Horst worden vastgelegd. Ontzettend leuk om te zien hoe divers het landschap op de UU is en om overal even binnen te mogen gluren!
De spraakmakende hoogleraar psychologische functieleer Frans Verstraten vertrok naar Australië. En hij werd verkozen tot president-elect van de Vision Sciences Society, een blijk van waardering van zijn vakgenoten.
Muziek: Ik volg de hitparades al jaren niet meer. Maar op mijn computer staan momenteel 14.158 liedjes (goed voor 43,6 dagen muziek). Ik heb maar even het aantal keren dat ik het nummer heb afgespeeld als indicatie genomen voor mijn favoriet. Het is Rendezvous 6:02 van de band UK.
Film: Ik ben volgens mij niet meer in de bioscoop geweest sinds het jaar 2000 of zo. Maar onlangs heb ik De zee die Denkt (trailer) van de Nederlandse regisseur Gert de Graaf nog eens bekeken. Het gerucht gaat dat hij aan een nieuwe film werkt en ik kan niet wachten om die te zien.
Boek: Bij mijn afscheid in Utrecht heb ik veel boeken gekregen, waaronder vier exemplaren van De fatale kust van Robert Hughes over het begin van mijn nieuwe thuishaven Australië. Het is het enige boek dat ik dit jaar heb gelezen. Ik kan niet zeggen dat het mijn favoriet is geworden.
Politicus: Binnenland: Ik weet niet eens of hij als politicus door het leven wil maar ik heb altijd veel respect voor Alexander Rinnooy Kan. Die hadden ze al lang minister-president van ons land moeten maken. No-nonsense en hij weet waar hij het over heeft. Wars van spelletjes en vriendjespolitiek. Heeft hij ook niet nodig, hij is echt en zeer kundig.
Buitenland: Barack Obama. Het lijkt me verschrikkelijk om te blijven lachen en gemotiveerd te blijven als je zo veel van je goede ideeën ziet sneuvelen omdat een deel van dat land nu eenmaal geïndoctrineerd wordt door enkele machtige groepen met andere belangen.
DUB-bericht: Yvonne van Rooy vertrekt bij de UU. Ik had dat niet meer verwacht nadat de baan in Europa naar Neelie Kroes was gegaan. Anderzijds, als geen ander weet ik dat je af en toe aan een nieuwe uitdaging moet beginnen en ze heeft zeker energie genoeg.
Verder heb ik de discussie over onderzoekfraude goed gevolgd. Ik hoop dat de zuivering in de wetenschap doorgaat. De affaire-Stapel is natuurlijk prominent in het nieuws geweest, maar volgens mij is rommelen met data maar ruis als je kijkt naar de spelletjes die gespeeld worden door sommige bestuurders en de lesser gods in onze academische wereld.