Activisten steunen elkaar in eigen safe space

‘Af en toe een pauze is belangrijk om te verwerken wat er allemaal gebeurt’

safe space Photo: DUB
Photo's: DUB

“Dit zijn geen strategische vergaderingen, ze zijn geen call for action, maar het is een ruimte waarin we onze gevoelens kunnen delen over wat er gebeurt in onze universiteit en in de wereld,” benadrukt een van de coördinatoren van de groep. Alle coördinatoren willen graag anoniem blijven in dit verhaal; de DUB-redactie kent hun identiteit. Het doel van deze Community Days is om steun te bieden, een community te ondersteunen, en een dieper gevoel van vertrouwen op te bouwen tussen demonstranten en supporters. 

De tweede bijeenkomst van de groep vond plaats op zondag 19 mei, in de Moira Expo. Een gevarieerd programma was georganiseerd tussen twaalf uur ’s middags en zeven uur ’s avonds, gericht op rust, herstel, en communitybuilding. Mensen kwamen samen om eten, muziek te delen en met elkaar te spreken over de recente gebeurtenissen. Het programma bevatte ook debriefingsessies waarin mensen zich open konden stellen aan elkaar en emotionele support kregen, collectieve check-ins om zorgen en stressfactoren te identificeren, een body workshop om innerlijke spanning te verwerken door beweging, en een gedeelde maaltijd. 

“We willen momenten creëren waarin mensen zich close kunnen voelen met anderen, en veilig genoeg om hun ervaringen en worstelingen met elkaar te kunnen delen,” verklaart iemand van het team. “Ons doel is om activisme in te richten volgens persoonlijke behoeften en vaardigheden. Elk mens is anders, en we hebben allemaal andere manieren waarop we betrokken zijn in de huidige studentenbeweging. En die zijn allemaal even belangrijk en nodig,” concludeert een van de coördinatoren. “Vooraan staan bij protesten is niet de enige manier waarop je betrokken kunt zijn; er gebeurt zoveel achter de schermen,” voegen ze toe.

Iedereen is welkom. “Het is een plek om ervaringen uit te wisselen, maar ook om vragen te stellen, of gewoon toe te kijken, schilderen, of lezen,” legt de werkgroepcoördinator uit. 

safe space Photo: DUB

Een ruimte voor iedereen
Tot nu toe hebben de Community Days een groep van zo’n dertig mensen bijeen gebracht, waaronder UU-studenten, medewerkers, alumni, en activisten van Utrecht Students for Palestine. 

Sommigen van hen deden mee omdat ze met andere mensen wilden zijn om de overweldigende emoties te verwerken die de huidige situatie oproept. Anderen omdat ze zochten naar een plek voor reflectie, en luisteren naar verschillende perspectieven. Sommige studenten wilden gewoon even bijkomen en pauze nemen van alles. Tot slot waren sommige deelnemers simpelweg nieuwsgierig. “Ik heb sterk behoefte aan een community, en ik wil luisteren naar de inzichten, ideeën, twijfels, en zorgen van anderen, zodat ik beter om kan gaan met die van mij,” zegt een deelnemer. “Het is belangrijk om af en toe pauze te nemen en te verwerken wat er allemaal gebeurt,” vervolgt hij.

“Onze rol is om, zo goed als we kunnen, discussies en gesprekken te faciliteren. Binnen deze beweging zijn er zat mensen met specifieke achtergronden die ons kunnen helpen in dit proces, deze creatieve activiteiten kunnen coördineren, of sharing circles kunnen modereren,” legt een ander lid van de organisatie uit. 

safe space Photo: DUB

Burnout voorkomen
De welzijnsgroep vindt dat deze bijeenkomsten essentieel zijn om de levensduur van de beweging te verzekeren. Als activisten niet af en toe een moment nemen om “van protesteren naar verwerken” te gaan, riskeren ze een burnout, zegt de organisatie.

Ze hopen dat het project langere tijd zal bestaan, steun zal blijven bieden, gesprekken zal blijven aanmoedigen over toekomstige acties, en solidariteit tussen activisten en supporters zal blijven stimuleren. 

Advertentie