Alfred Joan Labouchere (1908,1928)

Alfred Joan Labouchère te midden van vrouw en kinderen in 1908. Foto: Iconografisch bureau Utrecht

Alfred Joan Labouchere nam als schermer deel aan de Olympische Spelen van Londen en Amsterdam. Hij haalde in Londen een vijfde plaats.

Geboortedatum: 19 januari 1867
Overleden: 24  januari 1953
Sport: Schermen
Studie: Rechten 
Olympische prestaties: 1908: sabel individueel (tweede ronde), degen individueel (ex aequo vijfde in finalepoule, degenéquipe (halve finale poule). 1928: degenéquipe (uitgeschakeld eerste ronde)

Alfred Joan Labouchere kwam uit een zeer vermogende adelijke bankiersfamilie. Hij groeide op Slot Zeist op en woonde geruime tijd aan de Maliebaan. Hij had nooit een echte baan, maar was zeer actief als bestuurder van maatschappelijke organisaties. Zo was hij in zijn studietijd al praeses van het Utrechtsch Studenten Concert en later bijna dertig jaar voorzitter van de Utrechtse ijsvereniging 'De Zilveren Schaats'.

Hij begon pas op 36-jarige leeftijd met schermen. Bij zijn tweede Olympische deelname in 1928 was hij al 61, en de op één na oudste deelnemer. Hij was ook jarenlang voorzitter van de Nederlandse schermbond.

Labouchere promoveerde in 1894 in Utrecht in de rechtswetenschap.

Bron: Bas Nugteren (2005). De Zilveren Schaats. Een water, een wijk, een vereniging in Utrecht-Oost, 1879-1943. Historische reeks Utrecht 34.

Klik voor een overzicht van alle Olympische helden van de UU hier.

Advertentie