App van UU’ers haalt de ontdekker in je naar boven

De Domtoren is één van de toeristische stempels die je met Stample kunt verzamelen. Foto: Ad Meskens.

Een promovendus en een alumnus van de UU hebben een app ontwikkeld die het verkennen van Nederland een stuk leuker maakt. Met de Android-app Stample verzamel je stempels van allerlei bezienswaardigheden in Nederland.

De app maakt gebruik van je mobiele internet- of GPS-verbinding om je positie te bepalen. Als je vlakbij een bezienswaardigheid met een stempel bent, bijvoorbeeld de Dom, dan krijg je een notificatie. Vervolgens moet je de instructies op je scherm volgen om de stempel te bemachtigen. Stample geeft daarnaast ook meer informatie over de bezienswaardigheid.

Het doel van de app is om zo veel mogelijk stempels met een zo hoog mogelijke waarde te verzamelen. Hoe obscuurder de locatie, hoe meer een stempel waard is. De Domtoren in Utrecht is bijvoorbeeld veertig punten waard, maar de stad Utrecht als geheel tien. Op de site van Stample staat een ranglijst met de beste spelers. Om hoog te eindigen moet je wel van reizen houden. De stempels liggen verspreid door heel Nederland.

Jeroen Knotsenburg en Wouter van Toll ontwikkelden Stample samen. Knotsenburg heeft zijn master Game & Media Technology aan de UU behaald. Van Toll ging na die master door als promovendus aan de UU en doet onderzoek naar crowdsimulatie in virtuele werelden. Van Toll legt uit hoe ze op het idee kwamen voor Stample: “Je locatie delen met je smartphone is niet nieuw. Met Foursquare of die persoonlijke wereldkaarten kun je laten zien waar je bent geweest. Bij Stample gaat het echt om het verzamelen en ontdekken. Het lijkt op GPS-schatzoeken, maar dan zonder dat je van tevoren weet waar je heen moet. De app geeft je wel een hint: een kompas wijst altijd naar de dichtstbijzijnde nieuwe stempel.”

Stample is de eerste app van Orange Gears, het gezamenlijke bedrijf van Knotsenburg en Van Toll. Via het internet, familie en vrienden kwam het duo achter de leukste bezienswaardigheden in elke stad. “We hebben Wikipedia moeten inschakelen om te ontdekken welke musea het populairst zijn zijn. Het was ook heel verleidelijk om veel locaties uit Utrecht in de app te zetten, omdat we de stad goed kennen. Daar moesten we ons behoorlijk bij inhouden.”

Om alle stempels te verzamelen hoef je niet per se het hele land af, zegt Van Toll. “Als je weet dat je vaak in de buurt van de Dom bent, dan kun je die stempel aanbieden voor je vrienden in ruil voor een van hun stempels. Dat ruilen is bewust mysterieus: je weet pas wat je terugkrijgt als je op de ruilknop hebt gedrukt. Anders kon je veel te makkelijk aan iedereen verklappen welke stempels je al kent. Dat mysterieuze maakt het spannend.”

Sinds april is Stample voor Android-gebruikers gratis te downloaden in de Google Play Store. In onderstaand filmpje zie je hoe de app werkt:

Advertentie