Student Huseyin Ali Kudret wint Katadreuffeprijs

'Asielrecht zou een verplicht onderdeel van de Master of Laws moeten zijn'

Huseyin Ali Kudret Foto: screenshot video opening academisch jaar UU
Huseyin Ali Kudret Foto: screenshot video opening academisch jaar UU

Wat maakte Huseyin “de meest opmerkelijke rechtenstudent” van het afgelopen jaar? De jury van de zogenaamde Katadreuffe prijs bij de faculteit Rechten kijkt naar meerdere factoren. Zij zoeken naar rechtenstudenten met karakter, mensen die een bijdrage leveren aan hun omgeving of de maatschappij. 

En dat vond de jury bij Huseyin. Zo zette de student zich naast diens studie in voor LHBTQI+ vluchtelingen. Actief in organisaties als COC Nijmegen en Amnesty International Student Group Utrecht probeert Huseyin een verschil te maken. Deze organisaties focussen zich op de rechten van vluchtelingen en creëren een gevoel van veiligheid onder de vluchtelingen. Huseyin is zelf ook deel van de LHBTQI+ gemeenschap en heeft moeten vluchten naar Nederland. 

Stempel van terrorist
Huseyin groeide op in Turkije en daar was het leven om verschillende redenen niet altijd leuk. Op 18-jarige leeftijd werd de non-binaire Huseyin tijdens een protest tegen politiegeweld opgepakt op verdenking van terrorisme. Een paar dagen bleef die in de gevangenis. Daarna startte een onderzoek om te bepalen of Huseyin echt een terrorist was. De zaak duurde negen jaar en ondertussen probeerde Huseyin een zo normaal mogelijk leven te leiden. “In die tijd ben ik advocaat geworden”. 

Dat was een goede reden om voor de studie rechten te kiezen. In 2015 rondde Huseyin aan de Universiteit van Istanbul de Bachelor of Laws af. Tijdens de bachelor was Huseyin vrijwilliger en activist bij Amnesty International Turkey en schreef artikelen voor verschillende tijdschriften.  Daarna volgde de Master of Laws. 

Het oordeel van de rechtszaak werd uitgesproken toen die de master volgde. Die kreeg het stempel van terrorist– en werd aan vier verschillende terroristische organisaties gelinkt. 

Op dat moment verbleef Huseyin in Hongarije om onderzoek te doen. Die besloot te vluchten, een idee waarmee die eerder speelde omdat die zich door diens seksuele oriëntatie niet meer veilig voelde in Turkije. 

Huseyin Ali Kudret Foto: UU-REBO

Huseyin Ali Kudret Foto: UU-REBO

Niet veilig in asielzoekerscentrum
Huseyin koos voor Nederland, een land dat die tijdens zijn tijd in Hongarije al eens had bezocht. “Mijn favoriete toevluchtsoord was Spanje maar daar spreken ze helaas minder goed Engels. Dus ging ik naar Nederland.” 

Op 31 januari 2022 kwam die aan bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel waarna die werd geplaatst in het azc Rijnkade Arnhem. In december van 2022 kreeg die de status van vluchteling. 

Ook in het asielzoekerscentrum voelde die zich niet altijd veilig, als non-binair persoon die op mannen valt, zegt Huseyin.  Toen die een woning in Ede toegewezen kreeg, heeft Huseyin zich meteen aangemeld als vrijwilliger bij COC Nijmegen, een organisatie die zich inzet voor de belangen van de regenbooggemeenschap. “Door het contact met hen voelde ik me veiliger en gaf het me moed en motivatie”. Nu organiseert die elke twee maanden informatieve colleges over de rechten van vluchtelingen uit de LHBTQI+ gemeenschap. 

Engelstalige opleiding
Nu Huseyin een eigen woning had, wilde die weer gaan studeren. Utrecht is dichter bij Ede dan Nijmegen en dus oriënteerde die zich op een master in de Domstad. Heel enthousiast werd die van een artikel van universitair rechtendocent Marjolein van den Brink op de site van de UU. Daarin stond dat zij altijd de theorie in de praktijk probeert te brengen. Dit trok Huseyin enorm aan: “Ik hou niet van academici maar wel van academici die praktisch ingesteld zijn”. 

“Een geweldige ervaring”, zo vat Huseyins diens tijd in Utrecht samen; “Het was de eerste keer in mijn leven dat ik volledig vrij was en geen last had van discriminatie.” Die voelde zich voor het eerst compleet normaal. 

Huseyin genoot van de vele maatschappelijke onderwerpen die voorbijkwamen tijdens de hoorcolleges en ook van het feit dat het diens eerste Engelstalige opleiding was. “In Utrecht ging er een wereld voor me open. Ik dacht dat ik alles al wist over mensenrechten, maar ik kwam erachter dat ik nog veel moest leren”.

Bij de opening van het academisch jaar was die een van de studenten die op het podium geïnterviewd werd over mensenrechten.

Huseyin Ali Kudret Foto: screenshot video opening academisch jaar UU

Foto: screenshot video opening academisch jaar UU

Asielrecht verplicht maken
In 2024 rondde Huseyin de master af. Nu zoekt die werk. Dat is niet zo makkelijk. Door de vluchtelingenstatus is die gebonden aan Nederland. “Ik merk dat ik de Nederlandse taal nog onvoldoende beheers en ben nu Nederlands aan het leren.” Daarnaast volgt Huseyin nog een aantal cursussen aan de Universiteit Utrecht om diens kennis te blijven vergroten. 

De ambitie is om te gaan werken in de wereld van het asielrecht. Maar tot die tijd blijft Huseyin bijleren en zich inzetten voor LHBTQI+ vluchtelingen.

Huseyin vindt dat er nog wel wat te verbeteren valt aan de asielprocedure. Zo zou er bij de opvang meer rekening gehouden moeten worden met genderidentiteit en seksuele voorkeur om conflicten met andere vluchtelingen te voorkomen zoals discriminatie, pestgedrag of geweld van andere vluchtelingen. 

Ook heeft die een tip voor het programma Master of Law van de UU. “Wat mij zou er binnen de master meer ruimte moeten zijn voor asielrecht. Dat asielrecht heeft veel raakvlakken met mensenrechten, maar dat komt maar heel beperkt naar voren in het curriculum.” Als het aan Huseyin ligt, wordt asielrecht een verplicht onderdeel van de opleiding.

Advertentie