Barhangen zonder grote mensen in de buurt
In De Uithof kun je na tien uur ’s avonds op twee plekken terecht om een biertje te drinken. Studentenhangout de Cambridgebar is er één van. “Iedereen hier is student, dat schept een band.”
Als de Spar sluit, de studentencafés van de HU het voor gezien houden en eetcafé The Basket even voor 22 uur de laatste ronde aankondigt, zijn er op een doordeweekse dag nog maar twee plekken in De Uithof waar je een biertje kan pakken: Sportcafé Olympos en de Cambridgebar. De eerste is tot één uur open, de tweede een uurtje langer.
De Cambrigdebar bestaat ruim 15 jaar. Wie onder de bruggen van het Cambridgecomplex doorloopt, kan vanaf een uur of 21 de muziek, het gelach en gepraat al horen. De vaste klanten noemen de bar de ‘huiskamer van De Uithof’ en dat imago probeert de bar vast te houden, ook nu het aantal bewoners op de campus het aantal van 2600 nadert en er dus 2,5 keer zoveel potentiële klanten zijn als in de beginjaren van het studentencafé.
In de afgelopen 15 jaar is de bar wel wat veranderd. Wat begon als een echt bruin café waar nog nostalgisch binnen gerookt werd, is nu een moderne bar. In 2013 is er verbouwd: de oude meubels gingen eruit en een architect van de bierleverancier ontwierp een nieuwe, moderne bar waarbij het huiskameridee is vastgehouden. De huiskleuren zijn grijs en rood; elementen van de ‘oude’ bar die je nog ziet zijn de borden en posters van biermerken en drankjes.
Na een laat college even nog een biertje doen
Met de jaren lijkt de bar in populariteit te zijn gestegen. Soms staan er om negen uur ’s avonds als de kroeg opent, al mensen voor de deur. Ze komen vaak van een borrel of een laat college in De Uithof en willen nog niet naar huis. Het gros van de bezoekers woont in één van de vier studentencomplexen in De Uithof.
Zoals Casper (24). Hij is al vier jaar lang een trouwe bezoeker van de Cambridgebar. “Ik ging al die jaren geleden een keertje kijken. De sfeer beviel me wel en de prijs van de drank natuurlijk ook. Wat de sfeer hier fijn maakt, is dat we hier allemaal wonen en allemaal student zijn. We hebben raakvlakken met elkaar.”
Een fluitje bier kost 1,60, een glas wijn 2 euro. Voorzitter van het barbestuur Pim Lamberts (22) legt uit waar de lage prijzen vandaan komen. “De bar is een stichting zonder winstoogmerk. Op reguliere avonden werken er vrijwilligers die dit met hart voor de zaak doen. Daardoor kunnen we de prijzen laag houden. Met de hoeveelheid gasten die hier dagelijks zitten, kunnen we een prima omzet genereren.” Dat komt ook omdat de huur laag is en de energiekosten niet excessief hoog zijn. “Op die manier blijft het mogelijk om financieel stabiel te blijven.”
Stamkroeg voor studieverenigingen
De bar is de afgelopen jaren ook ontdekt door verschillende studieverenigingen die er hun stamkroeg van hebben gemaakt. Leden van bijvoorbeeld Hebbes, Mebiose, EGEA, VUGS en Sticky zijn er vaak te vinden. Anne Kersten (21), secretaris Cambridgebar, beheert onder meer het contact met deze verenigingen. “Verenigingen komen vaak na een borrel of verenigingsavond naar de bar omdat ze al in De Uithof zijn en hier goedkoop en gezellig kunnen drinken.”
Naast Casper aan de bar zit Sjanna (21). “Ik woon hier ook. Anderhalf jaar geleden kwam ik op een feest voor het eerst in deze bar en ik voelde me er wel thuis”, vertelt ze. “Het leuke van deze bar, in vergelijking met andere horecagelegenheden, is dat het personeel erg betrokken is met de gasten. De mensen achter de bar praten, zeker op een rustige avond, openhartig met de gasten.”
Voor studenten, door studenten
Op een drukke avond is er voor de tappers weinig tijd om met de gasten te praten. Achter de bar staan iedere avond twee tappers die op zo'n soort avond hun tijd hard nodig hebben om iedereen van drank te voorzien. Met zijn tweeën ruim zestig man bedienen kan een flinke klus zijn. “Van de tappers die ik heb gesproken is iedereen ook student. Je hebt dus raakvlakken met elkaar en raakt makkelijk in gesprek over de studie, plannen voor erna of andere dingen die je bezighouden”, vertelt Sjanna.
Bestuurslid Pim kan wel verklaren waarom dat zo is. “Het motto van deze bar is ‘voor studenten, door studenten’. De tappers kennen veel bewoners en via hen komen die hier ook een keer kijken. Maar ze nemen ook wel studiegenoten of vrienden mee.”
Anne bijvoorbeeld woont zelf niet in De Uithof. “Ik sportte samen met Marieke bij Olympos. Marieke tapte hier en sleurde me mee naar de bar. Eén van de tappers nodigde mij uit om ook achter de bar te komen staan en sindsdien ben ik er niet meer weg gegaan.”
Pim laat zijn blik over de volle bar glijden en neemt een slokje van zijn bier. Hij wijst naar een groepje achter in de bar, gehuld in verenigingsshirts. “In een regulier café in de binnenstad zie je dat bijna nooit, hier zorgt dat voor verbroedering. Hier zijn studenten onder elkaar zonder dat iemand daar als een grote baas boven staat.”
Hoewel het aantal bewoners in De Uithof is gegroeid, is het aantal bezoekers sinds de opening van de bar altijd een beetje gelijk gebleven. De bar is meestal het drukst op de donderdagavond. Dan zit het met een man of zestig aardig vol. “De vrijdagavond kan alle kanten op, maar meestal is het erg stil”, zegt Pim.
De feesten zijn echt heel tof
De meeste bezoekers trekt de bar tijdens een feest. De bar heeft een actieve feestcommissie die verschillende keren per jaar themafeesten organiseert. “Dan zijn er ruim honderd gasten in de bar. We halen de tafels en stoelen weg om ruimte te maken”, zegt Pim. “Ik kom graag op die feesten. De sfeer is hier op een gewone avond erg gezellig, maar tijdens zo’n feest is het hier echt heel tof”, vertelt Sjanna.
Een avondje in de bar is natuurlijk niet te vergelijken met een avond uit in de binnenstad, maar die twee gaan voor sommige klanten verrassend goed samen. “Soms komen bezoekers voordat ze naar de stad gaan eerst even wat biertjes bij ons drinken. Het is hier goedkoop, en willen hier alvast lekker in de sfeer komen”, vertelt Anne. “Andersom werkt het ook. Soms komen gasten uit de stad nog even een afzakkertje doen in de bar.”