Bijbaan op de campus

Uitzendwerk doen tijdens of na je studie? Daarvoor hoef je de universiteit niet te verlaten. Maar moet je nou bij de studentenpool, Topselect Detacheringen of bij Campus4Work zijn? DUB zet de verschillen op een rijtje.

Een student die bijklust op de mastervoorlichtingsdagen kan ingehuurd worden vanuit een studentenpool , in dienst zijn bij Topselect Detacheringen, maar ook ingehuurd worden door Campus4Work. Van al deze ondernemingen maakt de universiteit gebruik, maar steeds is de functie net iets anders. En dan heb je ook nog Campus Recruitment en Start People. Het kan verwarrend werken, alle namen, labels en achterliggende constructies met betrekking tot uitzendwerk op de universiteit.

Campus4Work is een zogenaamde inhouse-constructie. Een partij van buiten verzorgt op verzoek van de Universiteit Utrecht alles wat bij uitzendwerk komt kijken, van het werven van personeel tot het begeleiden. Dit gebeurt echter niet onder de eigen naam. Het bedrijf dat erachter zit is uitzendbureau Start People. Beide partijen hebben er voordeel bij: Start People krijgt zo de klussen van de UU in zijn portefeuille, terwijl de UU tegen een zo’n twintig procent voordeliger tarief mag afrekenen. De afspraak is via een openbare aanbesteding tot stand gekomen.

“Bovendien”, zegt Janita Drost, namens de UU verantwoordelijk voor het contract met Start People, “moet je het zien als het faciliteren van studenten. Die willen graag bijbanen, het liefst relevant voor de studie. Met USG Start, het moederbedrijf van het uitzendbureau, hebben we toegang tot een brede wereld vol studiegerelateerde bijbanen en starterfuncties.”

Maar helemaal exclusief is de samenwerking niet. Op de universiteit zit ook Topselect Detacheringen. Dit is geen uitzendbureau, maar een BV binnen de Holding van de universiteit die zorgt voor de betaling. “Als de diensten of faculteiten werk hebben waarbij ze de studenten niet in dienst willen nemen, geven ze die bij ons aan en betalen wij ze uit,” legt Linda Boers van Topselect Detacheringen uit. Janita Drost: “Als we de namen van de studenten al weten, kunnen we de betaling beter regelen via Topselect. Dat is goedkoper omdat je niet hoeft te betalen voor het werven van personeel.”

Er is voor studenten nog een mogelijkheid om aan tijdelijk werk op de campus te komen. Het Facilitair Bedrijf heeft een studentenpool van ruim 400 studenten. Dat bureau wordt gerund door Caroline Gremmen: “Als een dienst binnen het bestuursgebouw een klus heeft, zoeken wij daar vanuit onze pool studenten bij. Sommige studenten doen af en toe een klusje, anderen komen hier heel regelmatig over de vloer. En het bijzondere bij ons is dat we ook internationale studenten in onze pool opnemen.” Studenten kunnen zich per mail bij Gremmen aanmelden. De betaling verloopt eveneens via Topselect Detacheringen.

Tot voor kort had je nog een andere organisatie die studenten aan werk hielp. Tot 1 maart bood de UU diensten aan onder de naam Campus Recruitment, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. Aan die samenwerking is een einde gekomen. ‘Verschillen in visie en werkwijze’, luidt het commentaar aan beide zijden.

“We wilden graag met een nieuwe naam verdergaan,” legt Drost het ontstaan van Campus4Work uit. “Het label kan beter benut worden, we zijn met een lobby bezig bij alle faculteiten, zodat die hun vacatures hier aanbieden.” De naam Campus Recruitment is intussen niet helemaal verdwenen: de Hogeschool Utrecht hanteert de naam nog steeds voor haar uitzenddiensten.

In een jaar tijd zijn er via Campus4Work zo’n honderd mensen geplaatst, waarvan een ‘dikke veertig’ studierelevant. Bij dit getal zit ook een aantal HU-studenten, aangezien de nieuwe constructie pas sinds twee maanden bestaat.

Marit Janssen is namens Start intercedent bij Campus4Work, dat zijn kantoor in het Bestuursgebouw van de universiteit heeft. Ze legt uit wat de werkwijze is: “Bij ons kun je je niet online aanmelden, zoals bij veel uitzendbureaus. We willen graag dat de student langskomt, zodat we een profiel kunnen opstellen. Dan weten we wie je bent en wat je wil. De doorlooptijd van sollicitatie tot aan starten bij een nieuwe baan kan zeer variëren. Wij streven naar: bijbanen binnen twee weken en starterfuncties binnen zes weken.” Dat lukt in zo’n zeventig procent van de gevallen, geeft Janssen aan.

Campus4Work richt zich op een specifieke groep. Janssen: Dat zijn studenten en afgestudeerden die nog niet precies weten wat ze willen doen, maar eerst een bepaalde functie willen proberen. Als je maar de keuze hebt gemaakt dat je aan je toekomst wil werken.”

Wie werken er via Campus4work?

Teun Fransen (26) – alumnus Spaanse taal&cultuur

Functie: Publieksmedewerker Juridische Bibliotheek
Sinds: 1 september 2011

Wat voor werk doe je? 
“Ik zit veel aan de balie: studenten verder helpen met zoeken, boeken uitlenen, boeken wegbrengen en ophalen als ze opgevraagd zijn, en vragen beantwoorden, bijvoorbeeld als mensen een boete onterecht vinden. Het is laagdrempelig werk, met weinig druk. Ik voel me hier prettig, ik heb veel contact met mensen van mijn leeftijd. ”

Waarom heb je hier voor gekozen?
“Toen ik drie jaar geleden afstudeerde ben ik uitzendwerk gaan doen. Ik wilde nog nadenken wat ik precies wilde. Nu heb ik de knoop doorgehakt, in september ga ik Nieuwe Media studeren.”

Wat doe je over vijf jaar?
“Hopelijk werk ik dan bij een jong bedrijf, waar ik iets met advies over nieuwe media kan doen. In mijn vrije tijd ben ik ook al veel met film en social media bezig. Misschien is het wat dat betreft net zo’n beslissing als die voor Spaans destijds, al denk ik wel dat deze studie dichter bij mezelf ligt.”

Rozan Bank (28) – alumna Internationale Betrekkingen

Functie: Secretaresse bij het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur
Sinds: 2 april 2012

Hoe ben je hier terecht gekomen?
“Ik stond ingeschreven bij Campus Recruitment. Dit kwam langs. Ik ben blij dat ik dit kan doen, want ik zit hier nog in een academische omgeving. Hier zit je tussen fijne mensen, en ik zie nog eens een oud-docent. Natuurlijk heb ik geen secretariële opleiding gehad. Maar ik pik het wel op.”

Wat voor baan ambieer je?
“Iets met onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan NGO’s die onderzoeken of het voor Rode Kruis-medewerkers veilig is om Syrië in te gaan. Om die inschatting te mogen maken, dat is interessant.”

En de journalistiek?”
“Een paar jaar geleden heb ik bij de NOS gewerkt. Daar moest ik weg door de crisis. Als bureauredacteur moet je daar heel vlot nieuws produceren. Pas als je er wat langer zit, krijg je een specialisatie en mag je wat meer afstand nemen van het wel en wee van de dag. Lange onderzoeksstukken schrijven, dat zou ik graag doen!”

 

Tags: bijbaan

Advertentie