'Blijven vechten voor vrouwenrechten'

Body: 

Vrouwen moeten samenwerken om verder te komen, vindt Nicky McIntyre. Tijdens een debat ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag stelde de directrice van vrouwenfonds Mama Cash dat we al goed op weg zijn. “Maar er moet nog steeds gevochten worden voor de rechten van de vrouw.”

“Een jongen en een meisje spelen samen in de zandbak. Zegt de jongen: Als ik later volwassen ben…, waarop het meisje hem onderbreekt en antwoordt: maak je geen zorgen, jij hoeft niet volwassen te worden.” De grap van hoogleraar vrouwenstudies Rosi Braidotti valt in de smaak bij het volledig uit vrouwen bestaande publiek.

We zijn vandaag in de Belle van Zuylen zaal van het Academiegebouw. Het Centre for the Humanities heeft een toepasselijke locatie gekozen voor een debat in het kader van Internationale Vrouwendag. Jaarlijks wordt op 8 maart stilgestaan bij de rechten van de vrouw. Ook deze honderdste keer is dat nog steeds geen overbodige luxe, stelt voorzitter Anneke van Doorne-Huiskes van vrouwenvereniging VVAO.

Vrouwen aan de top
Op het gebied van het onderwijs is er de afgelopen veertig jaar flink wat vooruitgang geboekt. Van Doorne-Huiskes. “Vijfenvijftig procent van alle masterdiploma’s gaat op dit moment naar vrouwen en ook zijn er wereldwijd meer meisjes die naar school gaan.” Vrouwen studeren in verhouding met mannen ook sneller af. “Je ziet aan de ene kant dat steeds meer vrouwen aan het werk zijn. Maar toch worden de meeste topposities nog steeds vervuld door mannen.”

Volgens cabaratier Soula Notos komt het vooral door het imago van de vrouw dat ze nog niet aan de top staat. “Vrouwen zijn zorgzaam en misschien te lief”, legt ze in haar gesproken column uit. “Wanneer er iets met familieleden of kinderen gebeurt, zal de vrouw sneller haar werk afzeggen en de zorg op zich nemen dan de man.” Ook bestaat volgens haar het beeld dat vrouwen niet hoeven te denken, maar dat ze gewoon moeten werken. “Dit zie je vooral in de armere landen.”

Verbetering
“Vijftig procent van al het voedsel op aarde wordt geproduceerd door vrouwen, maar slechts tien procent van het wereldwijde inkomen is van vrouwen”, somt Nicky McIntyre op. “Toch gebeuren er ook veel goede dingen op het gebied van vrouwenrechten.” Zo hebben vrouwenorganisaties in Guatemala gezorgd voor een minimumloon voor huishoudsters. “Vrouwenorganisaties van verschillende landen moeten met elkaar in contact komen om elkaar te kunnen steunen. Dan kunnen we de positie van de vrouw echt verbeteren.”

Ondanks alles wat er al is bereikt, moeten vrouwen zich ook de komende jaren blijven inzetten voor de positie van de vrouw, is de conclusie van het debat. Bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. “Vrouwen hebben het recht om te werken” zegt Braidotti. “En het is niet meer dan vanzelfsprekend dat ze daar dan ook normaal voor betaald krijgen!”

TG     

Facebook Twitter Whatsapp Mail