BN'ers spotten in Utrecht

Nijntje covers Foto: Nationale Beeldbank-Taco Gooiker

Welkom in Utrecht! DUB brengt deze week een serie artikelen met leuke wetenswaardigheidjes over de stad. Gezellige plekjes, fiets- en kamerproblemen en natuurlijk de toeristische hoogtepunten voor als je ouders op bezoek komen. Vandaag deel 1:  bekende Nederlanders die je in het wild in de Domstad kan tegenkomen.

Utrecht herbergt meer dan 300.000 inwoners, van wie in totaal 64.000 studenten. Ook veel Bekende Nederlanders zoals Tineke Schouten en Marianne Weber zijn geboren in Utrecht, anderen hebben hier hun plekkie gevonden. Een totaal niet compleet overzicht van bekende Utrechters - let wel: niet Utrechtenaren.

Pluizig en wit
De Utrechtse met wereldwijd de meeste faam is Nijntje. Wit, pluizig, met grote oren en altijd een onberispelijk jurkje. Dick Bruna werkt aan zijn tekeningen in zijn atelier in de Utrechtse binnenstad. Nog zo’n bekend Utrechts dier is Alfred J. Kwak. Zijn schepper Herman van Veen is opgegroeid in volksbuurt Wijk C.

Road to fame
Utrecht heeft ook een gerenommeerde dichter: Ingmar Heytze. Hij is geboren en getogen in Utrecht en heeft hier ook gestudeerd. Zijn werk is te vinden op gevels in de stad en ook in de UB hangt een gedicht van hem. Schrijver Ronald Giphart heeft (een tijdje) gestudeerd in Utrecht. En cabaretier Claudia de Breij bracht haar jeugd en studententijd hier door. Tip om beroemd te worden: De Breij volgde kleinkunstlessen bij Parnassos, het cultureel centrum van de Universiteit Utrecht.

Muzieksterren
Er zijn nog meer creatievelingen met Utrechtse wortels. Colin Benders, aka Kyteman, Utrechts beroemde hiphopartiest, werkt er in zijn studio aan de Zeedijk. Ook één van de leden van de Jeugd van Tegenwoordig die scoorde met het nummer Watskeburt?!, had zijn wieg hier staan. Daarnaast kan je met trots zeggen dat de wereldberoemde DJ Fedde le Grand in ‘jouw’ stad is geboren.

Politici
Ook politici weten Utrecht te vinden. Of te ontvluchten. Geboren en getogen in de Utrechtse ‘krachtwijk’ Kanaleneiland is het niet verwonderlijk dat Rita Verdonk met Trots op Nederland zo hard was in haar aanpak van criminaliteit en zo faliekant tegen ‘bedreigingen van de Nederlandse cultuur’. Ondertussen woont de politica niet meer in Utrecht.

Een echte Utrechter is Henk Westbroek. Zanger van het Goede Doel, mede-eigenaar van rockcafé Stairway to Heaven, radio- en tv-man. Ooit student aan de UU, ooit politicus als lijsttrekker van Leefbaar Utrecht. Hij heeft ook nog een gooi gedaan naar het burgemeesterschap. Een bezig bijtje, deze man die in 2006 het nieuws haalde met zijn schildpad Snoopy die je in Nederland niet als huisdier mag houden.

Cruyff Court
De roots van een aantal spelers uit het Nederlands elftal liggen in de Domstad: Ibrahim Affelay, geboren in Overvecht, doorgegroeid naar Barcelona en Wesley Sneijder, geboren in Ondiep, doorgegroeid naar Inter Milaan. Deze mannen wonen niet meer in Utrecht, toch hebben ze sporen achtergelaten: zo ligt in Ondiep sinds 2005 een voetbalveldje met de naam het Cruyff Court Wesley Sneijder Veld.

Knuffelbeer
Een Utrechter die zeker niet mag ontbreken is Maarten van Rossem, onze eigen mopperende knuffelbeer. De gastcolleges die de inmiddels gepensioneerde Amerikanist geeft, luisteren als een roman: met zijn droge humor en rake constateringen weet Van Rossem veel studenten de zaal in te trekken. Inmiddels is hij vaker op tv, nu als enig jurylid in het programma De slimste mens.

Stadsbijdrage
Er zijn Utrechters die vooral allure geven aan Utrecht vanwege hun bereikte status in het leven. Er zijn ook Utrechters die echt veel voor de stad gedaan hebben. In de laatste categorie valt filmmaker Jos Stelling. Hij is de eigenaar van de filmhuizen het Louis Hartlooper Complex en Springhaver en oprichter van het Nederlands Film Festival. Dit jaar is het NFF van 26 september tot 5 oktober. In die periode wordt Utrecht overspoeld met Nederlandse filmsterren.

Advertentie