De helpende hand van studentenverenigingen: van taarten bakken tot verhuizen

Godelieve Wijer, links, en Janneke Keijer, rechts.

“We kunnen vandaag maar liefst 25 taarten aanbieden”, zegt rector van studentenvereniging Unitas Godelieve de Wijer op het parkeerterrein van Altrecht in Zeist. Samen met mede-bestuurslid Janneke Keijer is ze met een auto vol taarten naar het onderkomen van de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg gereden. Het is een groot complex van meerdere gebouwen aan de rand van Zeist. De straten hebben namen zoals Wenshoek en Levenspad. Deze woensdagmiddag worden de patiënten die verblijven in de kliniek voor ouderenpsychiatrie getrakteerd.

De taarten komen niet uit de supermarkt, maar zijn gemaakt door leden van Unitas voor de Weekly Challenge van Rode Kruis Studentendesk. Onder de noemer van ‘Heel Unitas Bakt’ hebben tussen de dertig en veertig studenten in de keuken gestaan om deze creaties te maken.

Je ziet wat het met de patiënten doet

“Het is fantastisch om te zien hoe studenten zich voor onze patiënten inzetten”, zegt Gerrie Bres, communicatieadviseur bij Altrecht die bij de overhandiging aanwezig is. “De patiënten en medewerkers voelen zich gehoord en gezien als anderen iets op deze manier voor hen doen. En dat is belangrijk, want er is tijdens deze coronacrisis in het algemeen te weinig aandacht voor mensen met psychische problemen.” Diezelfde dag nog smullen de patiënten van de taarten.

Gerrie Bres (rechts), communicatieadviseur bij Altrecht

Later die middag gaan de twee bestuursleden van Unitas nog langs bij het Willem Arntsz Huis in Utrecht, ook een vestiging van Altrecht. Hier worden patiënten met onder andere acute psychiatrische problemen behandeld. Ook hier zijn de taarten meer dan welkom, zegt Bres. Als het aan ons ligt, blijft het niet bij deze actie. Je ziet wat het met de patiënten doet en dat maakt het de moeite waard om vaker van dit soort acties te ondernemen.” Altrecht bekijkt nu samen met het Rode Kruis of er vaker van dit soort activiteiten kunnen zijn.

‘Heel Unitas Bakt’ was een reactie van Unitas op de challenge van de studentendesk van het Rode Kruis. Sinds april organiseert het Rode Kruis ‘Weekly Challenges’. Het Rode Kruis vraagt aan studentenverenigingen of ze hier aan mee willen doen. Zo bakten leden van UVSV ook al eerder taarten voor een verzorgingshuis en werd aan leden van Triton gevraagd om boodschappen te doen voor de voedselbank. Op het Instagram-account en de Facebookpagina van de studentendesk van het Rode Kruis zijn de ‘Weekly Challenges’ te zien. Een van de vrijwilligers van de studentendesk is student Business Administration Marrit Buruma. Zij bekleedt de functie van penningmeester. “Soms komen verenigingen ook zelf met ideeën. Dat is voor ons heel fijn, want zo worden er soms hele bijzondere initiatieven verzonnen.”

Marrit Buruma

Er is met enthousiasme op de actie gereageerd

Unitas is lang niet de enige vereniging die zich inzet voor de medemens in tijden van corona. Ook Veritas zet haar beste beentje voor. “Onze leden zijn jong en gezond en dat maakt ze geschikt om mensen die het minder makkelijk hebben te helpen”, zegt preses van Veritas Daniël Koolen. In de ledenmail van Veritas wordt elke week gevraagd of studenten willen helpen bij verschillende

initiatieven. “Bijvoorbeeld boodschappen doen voor ouderen die de deur niet uit kunnen vanwege het coronavirus”, zegt preses van Veritas Daniël Koolen. Het is een verantwoordelijkheid van studentenverenigingen om iets terug te doen voor de samenleving, vindt hij.

Voor dit doel heeft Veritas de commissie Maatschappelijk Initiatief die probeert mensen die het wat moeilijker hebben te helpen. Een aantal initiatieven die op de planning stond, kon niet doorgaan. “Door de coronacrisis moesten we even opnieuw nadenken wat wij als commissie in deze bijzondere tijd kunnen betekenen voor anderen”, zegt commissielid Marloes Rigter.

Marloes kwam samen met mede-commissielid Christa Brussee, op het idee om voedsel te verzamelen om voedselbanken een steuntje in de rug te geven. Aan Veritashuizen werd gevraagd of ze wat voedsel konden missen. De actie was volgens Marloes een succes. “25 huizen deden mee aan de actie. Ik ben trots op hoeveel leden uiteindelijk met de actie hebben geholpen en met hoeveel enthousiasme op de actie is gereageerd.”

Licht brengen in donkere tijd

Ook bij de Navigators helpen studenten anderen. “Wij willen graag licht brengen in deze donkere tijd. Veel van onze leden voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor onze stadsgenoten”, zegt Juliëtte van de Beld, bestuurslid van de christelijke studentenvereniging.

Navigator en student Liberal Arts and Sciences, Tobias Kalkman, hielp onlangs met zijn huisgenoten een man verhuizen. “Het was een hele klus. Er was ontzettend veel rommel in huis. Hij kon dus wel een extra handje gebruiken. We hebben hem eerst geholpen met opruimen. Daarna hebben we al zijn spullen verhuisd.”

“De meneer had handschoenen en mondkapjes voor ons, en we hebben op afstand van elkaar gewerkt. Hij buiten en wij binnen bijvoorbeeld. Er was ook genoeg handzeep. Eerst was het contact nog een beetje stroef, maar naarmate je hem tijdens de verhuizing beter leerde kennen, hoe fijner het contact werd.” Het contact was zelfs zo goed, dat Tobias nog steeds met de man omgaat. “Ik heb mijn nummer achtergelaten, als hij ooit nog hulp nodig heeft, ben ik bereid hem te helpen.”

Het initiatief voor de hulp met verhuizen kwam van de organisatie Serve the city die aanklopte bij https://www.stcutrecht.nl/de Navigators. Bestuurslid Juliëtte: “Bij de Navigators proberen we initiatieven, die soms van verschillende organisaties afkomstig zijn, te verdelen onder de leden. Je merkt ook hoe leuk de leden het vinden en dat moedig natuurlijk alleen maar aan om vaker dit soort initiatieven op touw te zetten.”

Tobias was erg te spreken over zijn klus: “Het was echt een eyeopener. Ik zie nu in hoe mooi vrijwilligerswerk eigenlijk is en hoeveel je ervoor terugkrijgt.” 

Heeft jouw vereniging ook een goed initiatief?
In dit artikel vertellen enkele verenigingen over hun activiteiten. Wij beseffen dat er in Utrecht nog veel meer gebeurt. Heeft jhouw vereniging ook iets bijzonders georganiseerd en is daar een mooie foto van? Stuur die dan naar dubredactie@uu.nl met een korte omschrijving wat er te zien is. Wij plaatsen die dan op onze Instagrampagina met de #Utrechtseverenigingenhelpen.

 

Advertentie