De ijssalontest van DUB: wie heeft het lekkerste ijs van Utrecht?

En de koning van het ijs is........

Nu de zon zich weer volop laat zien, is het weer ijsjestijd! Maar waar in Utrecht krijg je het lekkerste schepijs? DUB stuurde studentes Diergeneeskunde Iris en Malou op pad om een aantal ijssalons in Utrecht te testen en de winnaar van de test te interviewen.

De twee studenten mochten zelf de te testen salons kiezen en ze besloten in en om in buurten te kijken waar veel studenten worden gesignaleerd. Ze letten op de locatie, de sfeer, de prijs, het assortiment en beoordeelden natuurlijk hoe lekker het ijs is. In totaal zijn er negen ijssalons aan de test onderworpen, en dit is het resultaat!

NUMMER 9:

Il Mulino, Eindcijfer: 7

Op een eervolle negende plaats is Il Mulino geëindigd, gelegen op het hoekje van de Adelaarsstraat en de Bemuurde Weerd. Met 24 smaken hebben ze een ruim assortiment, maar de smaken blijken voornamelijk standaardsmaken. Een pluspunt is dat al het ijs zelfgemaakt is! Het ijs is ook absoluut lekker, maar niet heel bijzonder. Je kunt er helaas niet buiten zitten, maar aan de overkant van de salon kun je op de trappen van de kade aan de gracht heerlijk zitten bij mooi weer. Twee bolletjes ijs kosten 2,40 euro.

NUMMER 8:

Casa Italia, Eindcijfer: 7,1

Casa Italia heeft met 32 smaken ijs een ruim assortiment, met voor ieder wat wils. Het zelfgemaakte ijs smaakt goed, maar liet ons niet watertanden. Het feit dat het ook een (afhaal)pizzeria is, bepaalt wel de sfeer. Ze hebben wel een terras, maar dat ligt aan de drukke Adriaen van Ostadelaan vlakbij het Diakonessenhuis. Wat wel heel leuk is, is dat ze ook ijs thuisbezorgen, zodat je gezellig op je eigen balkon toch van het lekkers van Casa Italia kan genieten. Twee bolletjes kosten 2 euro.

NUMMER 7:

IJs en Zopie, Eindcijfer: 7,3

Deze ijssalon op de Twijnstraat en nabij het Ledig Erf wordt geheel gerund door de studenten van roeivereniging Orca. Binnen hangt een fijne huiskamersfeer en zowel buiten als binnen kun je gezellig zitten om je ijsje op te eten. Ze maken het ijs niet zelf. Dat doet meesterijsbereider Wilbert Palm uit Brabant. de salon heeft 18 smaken die niet wisselen. Wat heel leuk is, is dat je een strippenkaart voor 10 ijsjes kunt kopen zodat je de hele zomer kan genieten. De mindere smaak wordt absoluut gecompenseerd met de gezelligheid en de toplocatie van IJs en Zopie! Twee bolletjes ijs kosten 2,75 euro, de helft van de winst wordt geïnvesteerd in de roeivereniging.

NUMMER 6:

Luciano, Eindcijfer: 7,5

Als je op zoek bent naar een ijssalon met exotische smaken, ben je bij Luciano aan het juiste adres. Met 24 smaken, variërend van Key West Lime Pie tot Raspberry Crumble Pie en Kinder Bueno, beginnen echte ijsliefhebbers al te watertanden bij de kaart. De centrale ligging aan de Nobelstraat tegenover Café Rex, maakt Luciano een uiterst geschikte ijssalon om even te bezoeken tijdens een lange dag in de UB. Wat wel jammer is, is dat het ijs niet ter plekke vers bereid wordt, hoewel het wel ontzettend lekker smaakt. Even rustig op het terrasje je ijsje eten is wat lastig door de drukke busbaan en de vele fietsers die passeren. Twee bolletjes ijs kosten 2,40 euro.

NUMMER 5/4:

Venezia & Roma, Eindcijfer: 8, gedeelde plaats

Tijdens een middagje shoppen, staat de ijskar van Venezia op de ideale locatie aan de Oudegracht. Een fenomeen in Utrecht, en dat is te merken aan de nimmer aflatende rij met klanten. In dit kleine karretje passen maar liefst 32 bakken met ijs, waaronder één smaak van de week. Een absolute aanrader is het citroen-basilicum ijs! Jammer is wel dat er geen zitplaatsen zijn, maar met een beetje mazzel is er een bankje langs de gracht vrij. Ook hier geldt dat het ijs niet ter plekke wordt bereid, wat wij een klein minpuntje vinden. Twee bolletjes ijs kosten 2 euro.

IJssalon Roma aan de Burgemeester van Tuyllkade ligt wat verder weg van het centrum, maar is voor studenten uit Zuilen een absolute must om eens te bezoeken! Het zelfgemaakte ijs is echt heerlijk, en met 36 smaken de absolute winnaar wat betreft aantal smaken om uit te kiezen. Jammer is dat er alleen ijs in relatief grote bakjes wordt verkocht, waardoor een klein ijsje al snel wat duurder is. Zowel binnen als buiten zijn gezellige tafeltjes om te zitten. Onze favoriet: watermeloenijs! Ongeveer drie bolletjes kosten 3,85 euro.

NUMMER 3:

Schep, Eindcijfer: 8,5

De eerste ijssalon die onze top drie binnenstormt, is de pas geopende zaak Schep, tegenover Lorjé en de Neude. Er zijn maar acht smaken, maar er is wel een wisselend assortiment. Het assortiment kent smaken die niet heel apart zijn, maar wel net even wat extra’s hebben. Zo serveert Schep bijvoorbeeld viernoten ijs. Wat bijzonder is, is dat het ijs direct wordt opgeschept vanuit de ijsmachines in plaats van uit ijsbakken. Hierdoor is het ijs wat smeuïger, en dat proef je! Helaas zit deze ijssalon wel aan dezelfde straat als Luciano, dus er komen hier net zoveel bussen voorbij. Wel kun je buiten en binnen zitten. Twee scheppen kosten hier 2,60 euro.

NUMMER 2:

Roberto, Eindcijfer: 9

Roberto, gelegen aan de Poortstraat in Wittevrouwen, is een absolute topzaak  wat ons betreft, en dat is met name te danken aan de bijzondere smaken. Het wisselende assortiment van 26 smaken maakt de keuze wat lastig, maar gelukkig mag je overal een lepeltje van proeven. Aan de vele trofeeën en certificaten aan de muur te zien, heeft Roberto al vele prijzen gewonnen. Helaas komt dit de sfeer niet zo ten goede, en kun je er niet echt gezellig zitten. Wat wel heel leuk is, is dat overal foto’s en borden hangen met daarop uitleg waar de ingrediënten vandaan komen. Onze favoriet is het rabarber-citroen ijs, ofwel de John Lemon smaak. Gelukkig verkopen ze dit ook per liter! Het ijs is echt zalig en zeker de moeite waard om eens een blokje voor om te fietsen, maar vanwege het gebrek aan een gezellig terrasje, gaat de hoofdprijs naar een andere ijssalon. Twee bolletjes ijs kosten 1,90 euro.

NUMMER 1:

Vorst, Eindcijfer: 9,5

De absolute winnaar van deze test is de nieuwe ijssalon naast het Wilhelminapark geworden, Vorst! aan de Prins Hendriklaan naar Parkcafé Buiten. Met kop en schouders stak hij er wat ons betreft bovenuit. IJsmaker Jan Rudolf Westerveld straalt passie en liefde uit voor zijn vak, maakt overheerlijk ijs en neemt echt de tijd voor klanten. Met 18 smaken, in wisselend assortiment, kun je hier elke dag wel iets nieuws komen proeven. De smaken zijn heel bijzonder (bijvoorbeeld citroen-salie) en bovenal intens. Wat deze ijssalon extra leuk maakt, is de gezellige sfeer. Zowel binnen als buiten kun je heerlijk zitten, en er is zelfs een wisselbibliotheek voor wie echt de tijd heeft. Heb je meer dorst dan honger, kun je van je ijsje ook een ijssmoothie laten maken. Het enthousiasme van de ijsmaker maakt de sfeer helemaal af, waardoor hij de absoluten Koning IJs van Utrecht is geworden! Twee bolletjes ijs kosten 2 euro.


Koning IJs Jan Rudolf Westerveld: ‘Ik schil mijn eigen citroenen’

Natuurlijk zijn we na deze uiterst inspannende test langsgegaan bij de winnaar om hem te feliciteren en een kort interview te houden. Toen we hem het goede nieuws mochten vertellen, kwam er een glimlach van oor tot oor op het gezicht van de kersverse Koning IJs! Glunderend nam hij de bokaal in ontvangst, waarna een staande ovatie en vele felicitaties volgden van alle klanten. De trotse winnaar van de DUB IJssalontest vertelde vol passie over zijn vak: “Ik bereid mijn ijs met biologische producten, veelal vanuit deze streek. De biologische melk komt bijvoorbeeld van Boer Bert uit Woerden, en ook maak ik ijs met echte Utrechtse honing. Al het citrusfruit wat wordt gebruikt schil en snijd ik zelf. Ik ben een paar dagen per week bezig met ijs maken, voornamelijk in de ochtenden. Afhankelijk van het weer, en dus de drukte, pas ik de hoeveelheid aan.”

Het ijs wordt ’s ochtends achter in de zaak gemaakt, zodat hij in de middag zelf iedereen kan zien smullen van zijn ijskunsten. Jan Rudolf vertelt dat hij pas een paar maanden bezig is. “Sinds een maand of twee, drie, heb ik deze tent. Hiervoor heb ik een ijssalon in Frankrijk gehad, maar je wilt het hier natuurlijk ook goed doen. Ik probeer zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor klanten, ik vind het belangrijk om ze te vertellen hoe het product gemaakt wordt.”

Op de vraag wat hij van zijn nieuwe titel vindt, is het antwoord zeer helder: “Fantastisch!!! Ik ben ontzettend vereerd! Ik stop veel tijd, liefde en passie in dit werk, het is mijn vak, maar ook mijn hobby. Dan is dit echt een bekroning op het werk, ik ben dolblij!”

Advertentie