De plussen en minnen van wonen in Leidsche Rijn

Op deze groene vlakte wordt het centrum van Leidsche Rijn gebouwd waar zo'n 250 studentenkamers komen

Een pokkeneind weg, saaie rijtjeswoningen, jonge gezinnen met kinderen en weinig interessante winkels en kroegen. Wat heb je als student in Leidsche Rijn te zoeken? Toch zullen er binnen een paar jaar zo’n 750 studentenwoningen staan.

Kan je er als student leuk wonen? Ja, zegt de Utrechtse wethouder Gilbert Isabella die én Leidsche Rijn én wonen in zijn portefeuille heeft. Het kan, zegt studentenunie Vidius de belangenbehartiger Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert. Voor een jaartje is het prima, als starter ideaal, zeggen ervaringsdeskundigen en (oud)studenten Linda en Ruben.

Klinkt best positief voor een wijk die nog niet af is. Maar de ervaring moet het natuurlijk leren. Volgend jaar zomer kunnen studenten het aan den lijve ondervinden. Dan worden circa 500 tijdelijke studentenwoningen opgeleverd in de buurt van de Rode Doos (muziekcentrum Vredenburg in Leidsche Rijn) die minimaal 10 jaar blijven staan. Volgens plan komen er in 2014 zo'n 250 permanente studentenwoningen in het in aanbouw zijnde centrum van Leidsche Rijn. Willen studenten hier wel wonen?

We gaan te rade bij Vidius. De studentenunie is een overlegpartner van de wethouder als het gaat over studentenwoningen. Hoe wordt de jongste wijk van Utrecht studentenfähig? “Het moet een prettige omgeving zijn. Daar verstaan we bijvoorbeeld onder dat er een supermarkt moet zijn.” Essentieel is ook een goede ov-verbinding naar de stad en De Uithof. Bussen moeten ook rijden op de uitgaansavonden donderdag en vrijdag en de fietsroute moet sociaal veilig zijn, aldus Vidius.

Ervaringsdeskundigen
Linda en Ruben streken als student een paar jaar geleden neer in Leidsche Rijn. Linda – inmiddels 29 en afgestudeerd - kwam tijdens haar studie Rechten aan de Melissekade op de rand van Parkwijk terecht, wat ligt aan de oostkant van Leidsche Rijn. “Mijn vriend en ik konden daar een zogeheten MGE-woning krijgen. We kochten een appartement met korting en de ontwikkelaar had een terugkoopverplichting. Ideaal voor starters als wij. Ik ben dus puur voor het huis in de wijk beland.”

Inmiddels woont ze met man en zoontje 700 meter verderop in een rijtjeshuis met ruime tuin. “In het appartementencomplex zaten veel stelletjes die op zichzelf waren. Nu wonen we in een omgeving waar veel jonge gezinnen wonen met wie we veel contact hebben.”

Ruben (22), vierdejaars student Liberal Arts & Sciences, woonde iets zuidelijker dan Linda. Van september 2010 tot juni 2011 huurde hij aan de Ab Harrewijnstraat woonruimte boven de kringloopwinkel van Emmaus, een woonwerkgemeenschap voor voormalige dak- en thuislozen. “Ik kom uit Doetinchem, wat op zo'n anderhalf uur reizen van Utrecht ligt en vond het noodzakelijk om op kamers te gaan. Ik was naarstig op zoek, toen een studiegenoot een half jaar naar Nepal ging en een onderhuurder zocht.” In Leidsche Rijn had hij drie huisgenoten, studerend of pas afgestudeerd. Na een jaar vond Ruben het tijd voor iets nieuws, en kreeg een kamer in het Van Lieflandcomplex in Tuindorp. “In Leidsche Rijn vond ik dat ik ver van mijn studiegenoten woonde. Gevoelsmatig is Leidsche Rijn veel verder weg dan Tuindorp, ook al valt dat in de praktijk best mee.”


De plussen en minnen van Leidsche Rijn als studentenwijk:

 De OV-verbinding is redelijk
“Het mooie van wonen in Parkwijk is dat je zo bij de bushalte van lijn 28 bent”, zegt Linda. “Met 10 minuten ben je op het Centraal Station en de bus gaat elke 8 minuten.” Dat was in de tijd dat Ruben er zat anders. “Als ik een bus miste, had ik een probleem”, weet Ruben. “Dan moest ik een half uur wachten. Kwam ik te laat bij college.”

Dat zegt iets over de verbeteringen van het ov. Naarmate het inwonertal groeit, zal ook de frequentie van de trein- en busverbindingen groter worden, belooft de wethouder. Nu gaat er vanaf De Uithof in de spits 6 tot 8 keer een bus die er ongeveer een half uur over doet. De trein naar het centrum van Leidsche Rijn gaat 2 keer per uur, maar wordt fors opgevoerd zodra dat kan, belooft de wethouder. En als in 2018 de sneltram naar De Uithof rijdt, zijn studenten volgens Isabella met trein en sneltram in een kwartier op de campus.

En als de OV-kaart verdwijnt? “Studenten vinden daar wel iets op”, denkt Isabella. “Ik heb zelf in een van de studentenflats van de Warande in Zeist gewoond. Dat had in mijn tijd ook het imago tegen, maar ik heb er leuk gewoond. De Warande was niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer op uitgaansavonden, dus kwamen de bewoners met het Warandebusje. Daar ben ik zelf ook nog chauffeur op geweest.”

Basisvoorzieningen 

“Ik kon vanuit mijn bed de supermarkt inrollen”, zegt Ruben. Dat zal ook voor de nieuwe studentenaanwas gelden, zegt wethouder Isabella: “In en vlakbij het centrum zijn of komen verschillende supermarkten.” Ook voor andere belangrijke voorzieningen, zoals huisarts, fysio en tandarts, hoeven studenten de wijk niet uit. Daarnaast zijn er ook verschillende sportfaciliteiten en een sportschool en komt er een bibliotheek.

Er is ’s avonds weinig te beleven
“Er zijn wel wat culturele instellingen, maar die zijn vooral gericht op mensen met kleine kinderen”, vertelt Ruben. “Er zijn leuke initiatieven, zoals restaurant De Hoge Weide, waar mensen met een verstandelijke beperking werken.” Nu zijn er nog weinig kroegen in Leidsche Rijn. Vlakbij de Gele Brug over het kanaal zit restaurant De Baai, die aandoet als een strandtent en waar ook regelmatig studentenfeestjes zijn. Isabella: “In het centrum van Leidsche Rijn komt een bioscoop die in 2014 wordt opgeleverd. Er komt een theater en er komen verschillende horecagelegenheden. Als extraatje wordt – zo is de bedoeling - het hele centrum voorzien van gratis wifi. Dit centrum wordt het tweede hart van Utrecht.”

Je hebt veel ruimte voor je geld 

Linda heeft en Ruben had een respectievelijk grote en mooie woonruimte en ook studenten die straks in Leidsche Rijn gaan wonen, hebben het niet verkeerd, als we de woorden van wethouder Isabella mogen geloven. “Je mag blij zijn met elke kamer in de stad, maar dit worden kamers die top of the bill zijn, omdat ze moeten passen in de luxe bouwstijl van Leidsche Rijn.”

Voor onthaasten na het harde studeren zit je goed

Ruben: “Met een klein eindje fietsen ben je in de polder, dat is wel lekker.” De studenten in de nieuwe complexen kunnen bovendien kiezen uit nabijgelegen parken zoals het Amaliapark en Park de Hoge Weide. Bovendien heeft Isabella hoge verwachtingen van het ‘dak van de A2’, het toekomstige Willem-Alexanderpark.

Het voelt wel heel ver weg
“Het kanaal kan een psychologische drempel zijn, maar feitelijk zit je vanaf het centrum van Leidsche Rijn zo in het oude centrum. Je fietst de Gele Brug over en de Vleutenseweg af”, aldus Isabella. Toch is ’t ook feitelijk best een eind, weet Ruben. “Naar De Uithof is het wel drie kwartier fietsen. Bovendien fiets je – en zeker een paar jaar geleden - in Leidsche Rijn over een relatief kale vlakte. Als je dan wind tegen hebt, is ’t geen pretje.” En ook al mogen we in een land als Nederland helemaal niet klagen over afstanden, Ruben had niet echt het gevoel in een studentenstad te wonen. “Studiegenoten woonden altijd ver weg. Het kostte me veel tijd om bijvoorbeeld naar Lunetten te fietsen.” Ook medestudenten vonden Leidsche Rijn ver weg.

Buren moeten wennen aan studenten
“Onze buren klaagden soms een beetje als wij feestjes hadden”, vertelt Ruben. “De buurtbewoners waren jonge gezinnetjes. Nee, ze hebben gelukkig nooit de politie gebeld.” Linda vindt het goed dat er een nieuw centrum voor Leidsche Rijn komt. “In Vleuterweide (een meest westelijke deel van Leidsche Rijn, red.) lopen vooral huismoeders rond. Met de komst van studenten krijg je hier meer een centrumgevoel, dat is een goede zaak.” Linda verwacht dat er wel mensen zijn die een bezwaar hebben tegen de komst van studenten. “Maar kom op, het is en blijft Utrecht. Als ze rust en ruimte willen, laat ze dan in Vleuten of De Meern gaan wonen.” 

Je moet van een Vinex-locatie houden
Leidsche Rijn is een Vinex-wijk waar het oude centrum van Utrecht wel 10 keer inpast. Vinex staat voor Vierde Nota ruimtelijke ordening EXtra, waarin het ministerie van Volkshuisvesting in 1991 uitgangspunten voor nieuwe woningbouwlocaties bepaalde. Een wijk vol nieuwbouw dus waar de historie zit in enkele bewaard gebleven boerderijen, oude dijken en archeologische vindplaatsen. Vooralsnog is het vooroordeel over Leidsche Rijn – en ook wel een beetje de waarheid – dat er vooral jonge gezinnen wonen die houden van een huiselijk leven naast het werk. Ruben vindt een verblijf van één jaar in zo’n wijk wel genoeg. “Ik heb niets met eenvormige, snel gebouwde Vinex-wijken. Zeg nooit nooit, maar ik zou er niet nog eens willen wonen.”

Advertentie