De smartphone-etiquette van Utrechtse studenten

Bellen met je moeder, appen met je liefje of even Facebook checken. Doe jij dat waar je vrienden bij zijn? Onder Utrechtse studenten gelden verschillende smartphone-etiquettes. “Ik heb nooit mijn telefoon naast mijn bord liggen.”

Midden in een gesprek over je ex-vriend(in) pakt degene met wie je uit eten bent ineens zijn telefoon en roept “OMG, moet je dit zien!” Wat zou jij daar van vinden? DUB ging op pad om Utrechtse studenten aan de tand te voelen over hun opvattingen. 

Wiesje, student Taal en Cultuurstudies, staat buiten bij de UB op de Drift met een kop koffie in haar hand. “Ik kan me er aan ergeren als mensen bij ons clubeten op de dinsdagavond op hun telefoon kijken. Zeker als je met elkaar in gesprek bent en iemand gaat onzinnige dingen doen op zijn telefoon, zoals Facebook checken. Dat vind ik een uiting van desinteresse.” 

Even verderop wacht Lise met haar telefoon in haar hand op een vriendin. Ook zij stoort zich weleens aan mensen die op hun telefoon kijken in gezelschap. “Maar het ligt wel aan de reden”, zegt ze. “Als mijn vrienden ineens een spelletje gaan doen, zou ik wel zoiets hebben van: ‘wat is dit’. Maar als zij erbij zeggen dat ze even op een berichtje moeten reageren, dan vind ik het niet zo’n probleem.” 

GSM verboden aan de bar of tijdens borrel
Volgens 1041 ondervraagde jongeren van een onderzoek van EenVandaag uit 2014 is het erbij pakken van je telefoon ‘not done’ tijdens een gesprek (94 procent), in een restaurant (86 procent) of onder het eten thuis (68 procent). Bij studentenverenigingen hebben ze nog een andere aangelegenheid: tijdens het borrelen. “Op alle sociëteiten van Utrechtse studentenverenigingen zijn mobiele telefoons verboden”, schrijft de LKVV in een Twitterbericht aan DUB. 

Pieter de Haan, rector bij studentenvereniging Unitas S.R vertelt aan de senaatstafel dat er bij hen een onuitgesproken regel binnen hun sociëteit geldt: de mobiele telefoon moet bij Unitas tijdens het borrelen in de zak blijven zitten. Als je wel telefoneert of appt word je vriendelijk verzocht om je gsm weg te stoppen. “De gedachte hierachter: je toont door te bellen of appen desinteresse in je gesprekspartner en je sluit je af voor de rest van de mensen.” 

Ook bij studentenvereniging Biton is het gebruikelijk dat telefoons in de broekzak blijven, tijdens het drinken van een borrel aan de bar. Lukas, preses van de vereniging, vertelt dat deze regel bestaat, om de gezelligheid aan de bar te behouden. “Zeker voor de tappers is het wel zo prettig als zij ook een beetje aandacht krijgen!” 

Wanneer kunnen telefoons wel
Het lijkt er op dat Utrechtse studenten het niet per definitie ‘normaal’ vinden om in gezelschap de telefoon altijd bij de hand te hebben. Maar wanneer kan het erbij pakken van je gsm dan wel? 

Lise (student Taal- & Cultuurstudies) vindt het kunnen als je met meerdere mensen tegelijk bent. “In een groep heb je altijd wel iemand om mee te kletsen. Als je maar met zijn tweeën bent, vind ik het daarom vooral onbeleefd om ineens je telefoon erbij te pakken.” 

Persoonlijk vindt Pieter De Haan dat je de telefoon er in gezelschap wel bij mag pakken als het echt urgent is. “Bijvoorbeeld als je ouders bellen, of als je een belafspraak hebt”, zegt de rector van Unitas. “Dan kun je bij ons terecht in een afgesloten telefooncel. Maar ik vind het niet kunnen dat je een onzinnig appje verstuurt of als je iets opzoekt in het bijzijn van anderen. Dat is ongezellig.” 

Nina, lid bij Unitas vult aan: “Bij ons heeft de telefoon tijdens jaarclubetentjes meestal een gemeenschappelijk doel.  Dan bekijken we bijvoorbeeld samen een filmpje op een telefoon”. 

Persoonlijke telefoonetiquettes
DUB vroeg de studenten ook kritisch te zijn over hun eigen mobiele telefoongebruik in gezelschap. De Haan vertelt dat de sociale etiquette van de sociëteit, waar telefoons tijdens borrels niet zijn toegestaan, doorklinkt in zijn vriendengroep. “Wat ik zelf merk, is dat ik de meeste vrienden van Unitas ken. En bij ons zit het er echt in dat op je telefoon kijken niet gezellig is. Daarom merk ik ook bij mezelf dat ik het niet vaak doe. Tijdens studeren heb ik er meer moeite mee.” 

Ook bij lid Nina van Unitas heeft de ongeschreven regel van de vereniging invloed op haar mobiele telefoongebruik bij vrienden. “Hoewel ik af en toe kijk, let ik erop dat ik het niet te vaak doe, simpelweg omdat het niet aardig is. Het straalt een bepaalde mate van ongeïnteresseerdheid uit.” 

Ook Lise steekt haar telefoon altijd weg in gezelschap. “Ik pak mijn gsm alleen even als diegene naar de wc is, of als ik een dringend appje moet sturen  Maar ik heb nooit mijn telefoon naast mijn bord liggen.” 

Hulpmiddelen om je mobiel te negeren
Voor studenten die moeite hebben met het wegstoppen van hun telefoon biedt het spel Phone Stacking uit Amerika perspectief. “Als je samen met vrienden bent, maak je samen een stapel van de mobiele telefoons”, legt trendteamlid Rosanne (22) van Young Works uit. “Wie als eerste naar zijn mobiel grijpt, moet bijvoorbeeld de drankjes betalen of het eten. Afhankelijk van wat ze samen hebben afgesproken.”

In Amerika heeft een student computerwetenschappen een app ontwikkeld om je te helpen je smartphone te negeren tijdens college. Pocket Points heet het. Door de app te gebruiken ben je tijdens college en verdien je punten waarmee je korting krijgt bij lokale winkels rondom de campus. 

Phone Stacking of een app zoals Pockets Points lijken nog niet zijn intrede te hebben gedaan onder de studenten. In Utrecht zijn er wel initiatieven om telefoons in een mandje te gooien tijdens jaarclubetentjes of telefoons in de jas of tas te laten in elkaars gezelschap.   

Mochten deze initiatieven ertoe leiden dat studenten minder aandacht aan hun telefoon besteden, dan is dat volgens Amerikaanse wetenschappers gunstig. Uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers Kent University in Ohio blijkt namelijk dat studenten die een inkomende oproep of bericht op hun telefoon kunnen negeren gemiddeld gelukkiger zijn dan degenen die dit niet kunnen. Waarom? Volgens de wetenschappers hebben studenten die veel met hun telefoon en sociale media bezig zijn meer kans op stress en angst door hun verplichte gevoel om in contact met vrienden te blijven. De studenten die sterk genoeg zijn de verleiding van hun telefoon te weerstaan, gaan volgens hen minder gestrest door het leven.

En dan nog even een leuk filmpje ter inspiratie: 

Advertentie