De UIT in coronatijd: ‘Fysiek afstand houden was soms wel lastig’
Normaal merkt de hele stad Utrecht het wel als de UIT is aangebroken. De mentoren in hun felgekleurde shirtjes leiden op de fiets duizenden nieuwe studenten met kenmerkende UIT-tasjes door het verkeer. Verschillende parken zijn omgetoverd tot activiteitenterrein en tot diep in de nacht hoor je feestgedruis vanuit de sociëteiten van verenigingen. De volgende ochtend zie je her en der grondpizza’s of kapotte flesjes drank in de straten liggen.
Dat is dit jaar compleet anders. Het coronavirus verplichtte de introductie een totaal ander draaiboek te schrijven. In april werd voor het UIT-bestuur duidelijk dat grootschalige fysieke bijeenkomsten waarschijnlijk niet mogelijk zouden zijn. De introductie werd daarom ingekort van vijf naar drie dagen en zou dit jaar gratis zijn. Een digitaal platform moest de basis vormen van de stadsintroductie. Op het platform waren onder meer dagelijkse livestreams, kon je een pubquiz en een VR-tour door de stad doen en konden verenigingen zich voorstellen. Het hele programma in vogelvlucht, lees je hier.
“Eigenlijk is de UIT heel soepel verlopen”, zegt UIT-bestuurder Jean-Paul Matser. “De openingsshow is meer dan 9000 keer bekeken en het gemiddeld aantal kijkers door de hele week heen was zo’n 3000. Niet slecht als je bedenkt dat er 4500 aanmeldingen waren.” Vorig jaar waren er 3700 UIT-lopers. Toen de studenten van het UIT-bestuur zich opgaven voor het bestuursjaar, dachten ze nog dat ze de grootste Utrechtse introductietijd tot nog toe zouden gaan organiseren. “Dat liep een beetje anders”, lacht Matser. Maar het UIT-bestuur is blij met het resultaat. “Het was een bijzonder jaar, en we zijn blij met wat we ondanks de maatregelen toch nog hebben kunnen neerzetten.”
Fysieke bijeenkomsten
Na de corona-versoepelingen in juni, leek het erop alsof er tóch meer mogelijk zou zijn in de zomermaanden. In verschillende studentensteden besloot men daarom weer meer fysieke activiteiten te plannen voor de stadsintroductie. Toen de teugels op 6 augustus aangetrokken werden omdat het aantal besmettingen toenam, moest iedereen weer snel schakelen. Kleinschalige fysieke bijeenkomsten konden doorgaan, onder enkele voorwaarden: ze moesten stoppen om 22 uur, er mocht geen druppel alcohol geschonken worden en iedereen zou anderhalve meter afstand moeten houden. Ook moesten de bijeenkomsten die wel gehouden werden, een educatief karakter hebben.
Voor Utrecht waren de gevolgen voor het afschalen van fysieke evenementen niet zo groot, omdat de organisatie altijd al een online platform als basis had aangehouden. Tijdens de UIT mochten de workshops van studie- en sportverenigingen doorgaan, net als enkele activiteiten van partners van de UIT, zoals musea. De studentenverenigingen mochten echter niets organiseren. Geen feesten, geen rondleidingen, geen fysieke parade. Tot 6 augustus was het nog de bedoeling dat studenten elke avond konden gaan eten bij studentenverenigingen en verenigingshuizen, maar dat ging niet door. Twee evenementenvergunningen voor studentenverenigingen werden ook ingetrokken.
Alle workshops zaten vol
UIT-loper Meike (19) vindt het wel jammer dat ze weinig van de verenigingen mee heeft gekregen. Ze heeft zich ingeschreven bij roeivereniging Triton, maar had eigenlijk ook bij Veritas gewild. “Ik probeerde me online in te schrijven, maar ze zaten al helemaal vol.” Ze denkt dat de drempel dit jaar lager is om je aan te melden bij een studentenvereniging, omdat nu iedereen zich digitaal kon inschrijven. Ook de kennismakingstijd is dit jaar volledig digitaal. “Mensen die liever geen ontgroening willen, denken nu: ‘ja, dit is mijn jaar!’ en de echte diehards komen er niet meer tussen.”
Jean-Paul Matser weet niet precies hoeveel UIT-lopers fysiek naar Utrecht zijn gekomen, maar alle zestien workshops zaten vol. De workshops die studenten dagelijks konden doen, waren bijvoorbeeld dansen, roeien, kanoën, skaten, squashen, waterpolo en frisbee. Bij de workshops was er een uitgebreid coronaprotocol, met gezondheidscheck, looproutes, desinfecteergel en bijvoorbeeld een maximum aantal mensen per tafel of boot, zodat iedereen afstand kon houden. Officieel mochten UIT-lopers die fysiek in Utrecht waren, niet met elkaar afspreken buiten de workshops om, maar toch is dat gebeurd.
Mentoren trekken eigen plan
Een UIT-loper in het mentorgroepje van Hinke (23) had zich ingeschreven voor alle workshops, maar kwam er niet tussen, of ze hoorde pas een uur van te voren dat er tóch plek was. Hinke, net klaar met haar master Orthopedagogiek, besloot daarom het heft in eigen handen te nemen en zélf activiteiten te organiseren met haar groepje van achttien UIT-lopers.
Het mentorgroepje van Hinke.
“Het mocht officieel niet, maar je eigen plan trekken en dingen doen buiten het programma om, is de meerwaarde van een introductie lopen”, zegt ze. Haar UIT-lopers beamen dat. Eén meisje uit de groep vertelde dat ze elke dag heen en weer reisde vanuit de achterhoek. “Om alleen voor de workshops naar Utrecht te gaan, had ik niet de moeite waard gevonden.” Door de fysieke ontmoetingen, kun je ook veel beter bonden, vinden ze. “Als groepje was er geen plek om met zijn allen aan één workshop mee te doen, dus werd je versnipperd over verschillende workshops.” Dat was ook een drempel en kwam het bevorderen van de onderlinge band niet ten goede, meent het groepje.
Hinke is met haar mentorkindjes gaan zwemmen, is gaan eten bij Camping Ganspoort en heeft een pubquiz en fietstocht gedaan, om de stad beter te leren kennen. “Fietsen kon wel coronaproof en zo zie je toch meer van de stad dan via een 360 VR-tour.” Digitaal heeft ze bijna niets gedaan. “Het is bloedheet, dus dan gingen we liever zwemmen.”
Achter je laptop tijdens een hittegolf
Ongetwijfeld heeft de hittegolf impact gehad op de digitale UIT, denkt Matser. “Het is veel aantrekkelijker om bij het water te gaan zitten, dan om thuis achter je laptop naar video’s te kijken.” Dat beamen de UIT-lopers in het groepje van mentor Machteld (21). Aankomend psychologiestudent Sofie (18) had helemaal niets digitaal bekeken. Ze was heel blij dat haar UIT-groepje elke dag fysiek afsprak.
Mentor Machteld.
Merel (18) bekeek de eerste dag alles wat de UIT online te bieden had, maar haakte daarna af. “Het was steeds meer van hetzelfde. Bekende gasten die iets kwamen vertellen over wat ze van hun leven hadden gemaakt. Als je dan kon kiezen tussen een livestream kijken of gaan kanoën, dan kies je voor het laatste.” Ze had het liefst nog veel meer mensen willen ontmoeten, maar door de dingen die haar mentor had georganiseerd, vond ze de UIT wel heel leuk.
Mentor Machteld had net als Hinke zelf het initiatief genomen en ging met haar groepje zwemmen, kanoën en poolen, ging roeien bij Orca en gaf een rondleiding door Utrecht. ’s Avonds ging ze met haar groepje de kroeg Ouwe Dikke Dries in. Door haar huisgenoot, een eventmanager van de UIT, werd ze mentor. “Maar het was heel onduidelijk hoe alles nou precies geregeld was en wat er vanuit de UIT allemaal mogelijk was.” Hinke ervaarde als mentor hetzelfde: “We kregen heel last minute informatie en weinig begeleiding.”
Dit jaar waren er ook geen mentorshirts en UIT-tasjes. “De UIT was dit jaar gratis, dus het was financieel niet mogelijk om te doen. De tasjes moeten ook al in maart besteld worden”, licht Matser toe. Normaal zijn er een aantal maaltijden inbegrepen in de prijs die je betaalt voor de UIT, maar die maaltijden waren er dit jaar niet. Wel kon je voor 4 euro bijvoorbeeld gaan eten op het terras van Orca, waar je ook non-alcoholisch bier en mocktails kon halen.
UIT-lopers en de anderhalve meter
En of het een beetje lukte om afstand te houden? Dat verschilde nogal. Buiten was het in principe overal goed te doen, meent Hinke. Daarbij hielpen de witte cirkels die zijn aangebracht in de Utrechtse stadsparken. “Op het terras van Orca lukte het ook. Alles was duidelijk gemarkeerd, en je was er te gast dus dan lette je ook wel goed op”, vertelt Machteld. “Maar het lukte niet altijd. Toen we gingen poolen, stonden we soms te dicht op elkaar. En twee van mijn UIT-lopers logeerden bij mij in mijn kamertje, omdat de één uit Friesland kwam en de ander uit de buurt van België.”
Mentorkindje Sofie herkent dit. “Met je eigen groepje was het moeilijk afstand houden. In gesprek glij je ook heel makkelijk dichter naar elkaar toe, om de ander te verstaan. Maar elkaar omhelzen enzo, dat deed je niet. En afstand houden van mensen buiten je groepje lukte wel heel goed.”
Het verbod op alcohol, vonden de deelnemers een begrijpelijke maatregel. Matser: “Je houdt je ook gewoon minder goed aan de regels als je gedronken hebt. Natuurlijk vonden mensen het jammer dat ze niets mochten drinken, maar het heeft volgens mij weinig invloed gehad op de sfeer.”