De verborgen gezichten van studenten op hun kamer
Wereldwijd zitten studenten vanwege corona weggestopt in hun kamers, studerend achter computerschermen en met weinig sociaal contact. Maar werkt het eigenlijk wel, dat thuis studeren? En hoe ervaren de studenten het? Bij studenten in Nederland, Groot-Brittanië, Noorwegen en Australië gaan de deuren gaan eventjes open voor een kort antwoord op deze vragen.
NEDERLAND - “Het is kut. Of wacht, moet ik het in nettere taal uitdrukken?” Denkt eventjes na. “Ik heb niet het idee dat ik mijn potentie kan benutten. Er is zo veel herrie hier. En alles werkt afleidend. Iedere dag weer.” Louis, 26. Studentenhuis met vijftien huisgenoten. (Foto Noah Moeys)
NEDERLAND - “Met thuis studeren is het nog belangrijker dat je studeert wat je leuk vindt. Alle sociale aspecten van het studeren vallen weg dus het is van belang dat de kern van je studie iets is wat je tof vindt. Er is niets anders.” Anna, 21. Studentenhuis met vijftien huisgenoten. (Foto Noah Moeys)
GROOT-BRITTANNIË - “Ik had niet zo veel verwachtingen, maar tot nu toe is het best leuk. Het is zeker mogelijk om muziek te leren en onderwijzen via Zoom. Hier in Bristol doe ik een joint-honours course van Productie en Life Performance Guitar. In juli ben ik hier naartoe verhuisd. Het was zeker makkelijker geweest om nieuwe mensen te ontmoeten als de lessen op campus waren, maar dit is het enig mogelijke alternatief.” Simas, 20. Vrijstaand studentenhuis met vijf huisgenoten, een uur lopen van Bristol centrum. (Foto Willemijn Denneman)
NOORWEGEN - “Toen de Noorse overheid de lockdown uitriep, woonde ik weg van de buitenwereld in een verlaten huis zonder elektriciteit. Ik was volledig afhankelijk van de universiteit voor het opladen van mijn apparatuur, de wifi en zelfs douchen. Je kunt je voorstellen hoe studeren werd toen dat allemaal wegviel… Na een tijdje moest ik kappen met mijn studie: het kleine zonnepaneel dat ik had wekte niet voldoende stroom op om mijn rapporten te schrijven en online colleges te volgen. Maar omdat ik stopte met studeren, had ik ook geen recht meer op studiefinanciering en leefde ik van mijn spaargeld. Na een paar weken kreeg ik via de sociale dienst een huis toegewezen, met elektriciteit en water. Nu studeer ik weer. En het gaat goed met me.” Ole, 25. Sociale huurwoning met tien huisgenoten. (Foto Ole Fagerheim)
GROOT-BRITTANNIË - “Op straat wordt niet aan social distancing gehouden, maar onderwijs is bijna volledig online. Afgelopen zaterdag probeerde ik naar huis te komen en was het zo druk op straat dat ik mensen opzij moest duwen. Onze regering was best laks deze zomer. Ze openden de restaurants en sponsorden mensen om uiteten te gaan. K denk dat dat de reden is dat mensen het niet zo serieus nemen hier. Ik studeer Muziek Business, in Bristol. Een keer per week mag ik de campus op in een groepje van vijf, voor mijn vak Sound Recording, maar dat is het. We hebben nog geluk, want de grote universiteiten zoals Cambridge en Oxford hebben gezegd dat ze tot de zomer enkel online zullen onderwijzen. De motivatie behouden is het lastigste met dit thuis studeren. ” Willemijn, 21. Vrijstaand studentenhuis met vijf huisgenoten, een uur lopen van Bristol centrum. (Foto Willemijn Denneman)
AUSTRALIË – “De universiteiten zijn gesloten omdat bijeenkomsten boven de dertig man verboden zijn. Online onderwijs is demotiverend, ik hoop dat ik mijn eerste jaar ga halen. Toen ik in maart hier naartoe verhuisde had ik precies een maand echt onderwijs tot de lockdown begon. In die maand heb ik de meeste mensen ontmoet, en daarmee ga ik nog steeds om. Maar verder is het leven best normaal hier. Er zijn feestjes en ik leerde mijn vriendin kennen op een barbecue in het midden van de lockdown.” Andreas, 20. Klein appartement on-campus gedeeld met een andere huisgenoot. (Foto Andreas Keereman)
NEDERLAND – “Met veertien huisgenoten, werkzaamheden naast mijn raam en geen concentratie, is het dodelijk vermoeiend.” Katelijn, 25. Groot studentenhuis. (Foto Noah Moeys)
AUSTRALIË – “Online studeren is niks. Toen het collegejaar begon had ik er zin in, maar nu heb ik al acht maanden online les en ben ik het zat. Van een jaar lang naar een scherm kijken raak je zo verveeld. Ik studeer Marine Science, en we zouden allemaal practica’s en excursies hebben, maar niets gaat door. Zo krijgen we dus niet de stof die we normaal zouden leren. Het ergste is hoe hypocriet het allemaal is. In Australië mag je met 34.000 man in een stadion footy kijken, maar niet met je 100 medestudenten in een collegezaal zijn. ” Kaitlin, 18. Woont met haar ouders, broer en hond in een huis in Gold Coast, Queensland. (Foto Andreas Keereman)
NEDERLAND – “Ik heb vandaag een slechte dag, dus mijn mening is niet erg representatief. Ik dacht dat ik vanaf nu twee dagen per week vanaf de universiteit mocht werken, maar toen ik daar aankwam bleek dat niet zo te zijn. Weet je wat het is? Ik heb nog nooit met iemand in het echt over mijn master scriptie gesproken. Iemand die weet waar het over gaat.” Daan, 23. Studentenhuis met vijftien huisgenoten. (Foto Noah Moeys)