De voor- en nadelen van tweedehands studieboeken
De boeken die je voor het eerste blok van je studie nodig hebt, zijn voor veel opleidingen deze maand bekend. Een hoge kostenpost, want studieboeken zijn duur. Zou je ze niet ook tweedehands kunnen kopen? En voldoet een nog goedkopere oudere druk eigenlijk ook nog?
Neem het bekende biologieboek Campbell: zo zwaar als een telefoonboek met net zulke dunne pagina’s. De laatste druk (de tiende) kost op Bol.com 195 euro. Op Marktplaats is de zevende druk te vinden voor slechts 35 euro. Dat scheelt nogal. Kun je nu eigenlijk niet net zo goed die oudere druk kopen?
Professor Cremers van Moleculaire Biologie is daar duidelijk over. “Als een student zo’n oude variant gebruikt, gaat het al snel fout. Ik raad het dus ten stelligste af. Als een student de negende druk heeft, omdat hij die van iemand heeft kunnen lenen of omdat hij het vak opnieuw moet doen, dan is dat niet zo’n ramp. Maar een tweede of derde druk, daar zijn duidelijk dingen in veranderd. Het vakgebied van moleculaire biologie verandert heel snel. Elke dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan. Een boek van vijf jaar geleden gebruiken, zou ik niet doen.”
Tweedehands boek leest als uittreksel
Student Liberal Arts & Sciences Emma (20) koopt haar boeken tweedehands, maar probeert wel de druk te krijgen die in de cursushandleiding staat. “In een oudere druk is de paginanummering vaak anders en dat is tijdens de lessen helemaal niet handig. Ik koop mijn boeken meestal via Bol.com en Marktplaats. Als ik ze daar niet kan vinden, probeer ik het via de Facebookpagina van mijn studie. In die overgenomen boeken zijn soms al hele stukken tekst gemarkeerd. Ik lees dan zelf een paar pagina’s helemaal en als de gemarkeerde stukken overeenkomen met de stukken die ik zou markeren, hoef ik alleen nog die stukken te lezen. Dat is heel handig als je weinig tijd hebt!”
“Bij sommige boeken is het wel belangrijk dat je de nieuwste druk hebt, bij andere niet”, zo stelt professor Schrijver van de studie Keltisch. “Als het jaartal er niet achter staat in de cursushandleiding, is het niet heel belangrijk. Bij de grammatica van Keltisch wordt bijvoorbeeld heel weinig veranderd. De overzichten over Keltische literatuur daarentegen wel. Ook in cursusboeken worden soms fouten verwijderd. In dat geval is het natuurlijk wel belangrijk om het goede boek te hebben, anders leer je het fout aan.”
Nieuwe boeken dienen als trofee
Erin (23) studeert Taal- & Cultuurstudies met hoofdrichting Middeleeuwen en is een nieuweboekenkoper. “Het onderzoek naar mijn studiegebied ontwikkelt zich nog steeds, dus ook mediëvisten moeten de nieuwste druk hebben. Ik koop mijn boeken meestal bij de winkel van StudyStore. Eén keer kocht ik ze via de website, maar de levering duurde heel lang. Ik houd van boekenwinkels en als ik ze bij de StudyStore koop, weet ik zeker dat ik de goede versie heb. Mijn opleiding is zo klein dat de studieboeken niet snel ergens goedkoper te krijgen zijn. Het is een investering, ik kan ze later nog als naslagwerk gebruiken. Om die reden leen ik ze niet bij de bibliotheek.”
Iemand die ze ook niet bij de bieb leent, is psychologiestudent Saskia (24). “Mijn ouders betalen mijn boeken en ik kan er niet tegen als er al strepen in mijn boeken staan. Ik vind het leuk om ze gewoon in de kast te bewaren als ik klaar ben. Dan worden ze een trofee.”
Goedkoop gekocht in het buitenland
Naast Marktplaats en Bol.com kun je ook boeken uit andere landen laten overkomen. Student Milieu- & Natuurwetenschappen Nol (20) leent zijn boeken of koopt ze tweedehands. Dat lukt niet altijd. Dan zoekt hij op internet de goedkoopste variant. "Eén keer heb ik een goedkoop studieboek in India gevonden. Toch probeer ik dat te vermijden, want als student Milieuwetenschappen kun je het natuurlijk niet maken om al je boeken te laten overvliegen!"
Amerikaanse studenten kochten hun boeken vaak ook over de grens. In Amerika was er tot voor kort een wettelijk vastgestelde prijs voor studieboeken. In Europa of Azië konden de boeken veel goedkoper zijn. De Amerikaanse studenten lieten die scherper geprijsde exemplaren overvliegen. Aan het begin van dit studiejaar heeft de rechter hier echter een einde aan gemaakt en besloot hij dat de prijs van Amerikaanse studieboeken overal ter wereld dezelfde moet zijn.
“Dit jaar hebben wij daar al last van gehad”, vertelt een medewerker van StudyStore in De Uithof. “Maar uitgevers bedenken allerlei manieren om onder de Amerikaanse regelgeving uit te komen. Zo geven ze extra korting op studieboeken, want dát mag wel. Ook geven ze een speciale internationale editie uit die een stuk goedkoper is. Wat uitgevers ook wel eens doen, is een hele nieuwe versie maken met kleine aanpassingen voor de internationale edities.” Op die manier kunnen Amerikaanse studenten toch goedkoper uit zijn.
Maar ook Nederlandse studenten merken de gevolgen van de nieuwe Amerikaanse regels. “Bol.com verkoopt ook in Amerika”, zegt de medewerker van Studystore. “De online boekverkopen kan daardoor dus niet altijd een lagere prijs of kortingen geven. De StudyStore is dan goedkoper dan Bol.com, want wij verkopen niet in Amerika.” En inderdaad. De negende druk van het eerder genoemde Campbell biologieboek kost bij de StudyStore zonder korting 74,91 euro, met korting 67,42. Bij Bol.com is dat 85,34 euro. Enige verschil; bij StudyStore heet het boek Campbell Biology Global Edition, en bij Bol gewoon Campbell Biology.
Tips voor het kopen van studieboeken
- Houd de komende maanden je studievereniging goed in de gaten; vaak geven zij flinke kortingen op studieboeken
- Kijk goed welke druk je van een boek nodig hebt. Oude drukken bevatten soms verouderde informatie en de paginanummers zijn niet hetzelfde.
- Let op de variant van het studieboek. Global of International edities zijn goedkoper terwijl de stof hetzelfde is.
- Op de website van de StudyStore worden de boekenlijsten voor het eerste blok half juli gepubliceerd en kun je met enkele klikken je boeken bestellen, je kunt hier ook een tweedehands exemplaar aanschaffen. Kijk wel uit dat je geen boeken bestelt die je al hebt.
- Kijk ook eens op de Facebookpagina van je studie of studievereniging. Soms bieden mensen daar hun boeken te ruil of te koop aan.
- Als je een tweedehands boek koopt, let dan op of er gemarkeerde stukken in staan. Dit kan je afleiden of juist helpen bij het studeren.