DUBs Eerstejaarsverhalen: Maarten Ducrot en eerstejaars in coronatijd Thomas

Maarten Ducrot
Maarten Ducrot

Als zaterdag de Tour de France in Brest van start gaat, is Maarten Ducrot opnieuw een van de NOS-commentatoren. Halverwege de jaren zeventig was hij een onzekere Utrechtse student psychologie die zich geen raad wist tussen de herintredende huismoeders en zachtaardige meisjes. “Ik zie mezelf daar nog staan als 18-jarig Zeeuws provinciaaltje, in een zaal met 400 studenten. Het was intimiderend en allesbehalve inspirerend.”1024px-Maarten-ducrot.jpgMaarten Ducrot tijdens de Tour de France van 2009. Foto: AHM De Boer, CC3.0

Ducrot werd gered door het wielrennen; hij zal nog wel even de enige Utrechtse student blijven die een etappe in de Tour de France won. In het peloton begon hij pas echt iets te begrijpen van zijn collegestof. Psychologie werd alsnog zijn passie.

Ducrot hoopt dat nieuwe generaties studenten brutaal genoeg zijn om zich te verzetten als het universitaire systeem hen niet bevalt. “Zelf was ik daartoe niet in staat.”

Luister naar het eerstejaarsverhaal van Maarten Ducrot:


Het eerste jaar van student Natuurwetenschap & Innovatiemanagement Thomas van Asperen stond in het teken van corona en lockdowns. Toen Koningin Máxima eind december op bezoek was bij de UU mocht hij haar vertellen hoe belangrijk het is dat studenten elkaar kunnen ontmoeten.

Thomasred.jpgFoto: Bas Koppe

Toch heeft Thomas een pracht van een eerste jaar achter de rug. Het lukte hem om - ondanks alle beperkingen - een vriendengroep op te bouwen binnen zijn studie. “We zitten voor tentamens ook altijd samen te bellen of te leren via Microsoft-teams en opdrachten doen we eigenlijk altijd samen.”

Hij beseft hoeveel geluk hij daarmee heeft gehad. “De realiteit is namelijk wel dat heel veel eerstejaars dat niet hebben en nog steeds eigenlijk niemand goed kennen.”

Luister naar het eerstejaarsverhaal van Thomas van Asperen:

De komende drie weken publiceert DUB wekelijks twee afleveringen van deze podcast.

Advertentie