Lezen voor de lol: deze studenten doen het

'Een beetje fantasie naast je drukke leven is goed'

Boekenweek Foto: DUB
Foto: DUB

Sheila Zadeh, student Rechten en deelnemer aan Miss Beauty Utrecht verkiezing

 A little life - Hanya Yanagihara

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Lezen heb ik altijd al leuk gevonden, van kleins af aan. Een beetje fantasie naast je drukke leven is af en toe goed. Al moet ik zeggen dat ik het lezen sinds kort pas weer heb opgepakt. Als je de hele dag al in de studieboeken zit, kan ik mijzelf er moeilijk toebrengen om nog iets anders te lezen. In de vakanties lees ik nog wel, waardoor ik ongeveer twee boeken per jaar lees. Ik wil dit uiteindelijk wel opbouwen.”

Wat is je favoriete genre?
“Ik hou van romans en thrillers. Twee verschillende genres, maar beide vind ik interessant. Romans bevatten momenten die de fantasie prikkelen, ik zie voor me wat ik lees. Thrillers zetten mij aan het denken: wie was de dader? Wat was zijn motief? Ook een genre waarbij je maar blijft lezen om de puzzelstukjes in elkaar te passen. De adrenaline, spanning en verrassingselementen maken het aantrekkelijk maken om een boek te lezen.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
A little life van Hanya Yanagihara. Het is een dik boek, maar zeker het lezen waard. Waarom? Vanwege de uniekheid. Het is een boek waar je echt de personages leert kennen. Achter al hun succes schuilt veelal een duister en somber verleden. Dit boek laat je de realiteit zien, met veel trigger warnings. Het draait niet om de mooie momenten in het leven, maar juist hoe je er terecht bent gekomen; de minder mooie momenten, de trauma’s. Het zet je aan het denken en is een emotionele roller coaster. Een boek wat je niet zomaar gaat vergeten.”


 

Helen Aadnesgaard, masterstudent Genderstudies, campuscolumnist voor de Engelstalige site van DUB

Girl, Woman, Other - Bernardine Evaristo

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Ik lees elke dag voor mijn plezier. Het is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het is tijd voor mezelf  en helpt me om mijn verbeelding en creativiteit te prikkelen. Ik kan in het juiste boek urenlang lezen. Tijdens vakanties lees ik ongeveer één boek per dag, buiten vakanties om zo’n één à twee boeken per week. Per jaar lees ik ongeveer 75 boeken.”

Wat is je favoriete genre?
“Ik hou van sciencefiction en fantasy.  Deze genres helpen je bestaande normen te herzien, er worden wereld gecreëerd die kritisch zijn op ons huidige systeem. De boeken schetsen een mogelijke toekomst, waardoor je als lezer een beeld krijgt hoe dingen anders kunnen zijn. Ik hou daarnaast van detective- en thrillers. Dit genre geeft me een gevoel van veiligheid omdat de hoofdpersonen altijd 'goede' eigenschappen vertonen en me een veilig gevoel geven. Ik vind het ook leuk om te voorspellen wie de moordenaar is.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
Girl, Woman, Other door Bernardine Evaristo omdat het geschreven is in een alternatieve stijl waarbij de focus ligt op de geschiedenis van zwarte vrouwen met aangrijpende observaties over leven en wonen.”


 

Job de Jager, student Liberal Arts & Sciences en universiteitsraadslid fractie Vuur

Sophisticated rebels - H. Stuart Hughes

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Als ik tijd heb, lees ik graag, maar dit moet qua entertainment vaak wel wedijveren met games, zoals de Assassins Creed-series, of tv series als Good Omens of Cunk on Earth. Hoewel boeken voor mij altijd voor ontspanning en ideeën hebben gezorgd, hebben de game- en serie makers ondertussen zoveel meesterwerken voortgebracht dat ik zelf ook vaak níet voor lezen kies.  Daarom lees ik minder dan ik zou willen. In een gemiddelde week zal ik dan ook echt niet meer dan vier uur (voor mezelf) lezen. In de lange uni-vakanties ligt dit wel veel hoger, en over een jaar zal ik rond de 20-30 boeken uitkomen.”

Wat is je favoriete genre?
“Zoals een echte LAS student betaamt, houd ik me niet echt aan genres. Wel kan je een bepaalde tweedeling maken. Vanuit mijn wereldlijke en studie-interesse lees ik boeken over politiek, geschiedenis en economie. Voorbeelden van afgelopen jaar zijn: Grand pursuit: the story of economic genius, Obama’s A promised land, Kissinger’s Leadership, en Goldsworthy’s Caesar.
Aan de andere kant krijg ik ‘boeken aangereikt door de omgeving die je zal moeten lezen.’
Mijn vader geeft me bijvoorbeeld boeken die me van mijn ‘jonge, onervaren nieuwegeneratiemening’ af moeten krijgen, van een huisgenoot kreeg ik The Ocean at the End of The Lane, die je het kind-zijn weer laat voelen.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
“Mijn aanrader is Sophisticated rebels van H. Stuart Hughes. Dit boek bestudeert de cultuur van Europese dissidentie tussen ‘68 en ’87. Het gaat onder andere over Parijs in 1968, Wales dat de ‘oude’ cultuur weer op de kaart zet, en de opkomst van de Solidariteit-beweging in Polen. Idealen, strategieën, consequenties, successen en mislukkingen worden beschreven. Het studentenbestaan is natuurlijk hét moment van het (her)overwegen van idealen. Sophisticated Rebels geeft voorbeelden van vroeger, en laat zien dat iemands’ idealen echt de wereld veranderen. Wij studenten kunnen dit beeld zo nu en dan wel gebruiken.“


 

Sophie Pizzuto, student Rechten en preses van studentenvereniging Veritas

’t Hooge Nest - Roxanne van Iperen

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Ik vind het leuk om zo nu en dan een boek te lezen. Ik word er rustig van en het helpt me te ontspannen in het altijd drukke studentenleven! Ik probeer zoveel mogelijk te lezen, maar kom er lang niet altijd aan toe. Ik vind het leuk om samen met iemand een boek te lezen zodat je het er later over kan hebben. Ik lees denk ik vijf tot tien boeken per jaar.”

Wat is je favoriete genre?
“Ik vind de afwisseling leuk. Ik kan genieten van een mooie roman, maar ik lees ook graag over maatschappelijke thema’s of over gebeurtenissen uit de geschiedenis. Ik vind het interessant wanneer een boek me aan het denken zet.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
“Een boek dat ik iedereen kan aanraden is ‘’t Hooge Nest’ geschreven door Roxanne van Iperen, dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn twee zussen actief in het verzet en ze moeten later onderduiken. Ze komen terecht in een Gooische villa en onder hun leiding zal de villa uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen van Nederland. Ik vond dit heel interessant om te lezen en het bijzondere verhaal toont de veerkracht van sommige mensen in oorlogstijd.” 


 

Luïze Ancãne, student Culturele Antropologie en voorzitter van de Vegan Student Association

Acts of Desparation - Megan Nolan

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Boeken lezen voor mijn plezier is mijn favoriete bezigheid. Het blijft me verbazen hoeveel verschillende verhalen en originele ideeën je in boeken kunt vinden. Voor mij voelt het lezen van boeken als een reis naar een parallel universum waar alles mogelijk is. Als ik me een beetje pessimistisch voel over de toestand in de wereld, denk ik er graag aan dat boeken het bewijs zijn dat mensen prachtige dingen kunnen doen als ze hun zinnen erop zetten. Zoals de meeste lezers heb ik mijn ups en downs. Aan het begin van het jaar las ik zeven boeken, maar de afgelopen weken heb ik geen enkele bladzijde gelezen. Evenementen zoals de Nationale Boekenweek motiveren mij weer te gaan lezen. Vorig jaar heb ik in totaal 38 boeken gelezen. Dit jaar is mijn doel er 40 te lezen.”

Wat is je favoriete genre?
“Literaire fictie, met contemporaine fictie op de tweede plaats. Ik hou ervan als schrijvers complexe (en vaak moreel grijze) personages verkennen en becommentariëren. Ik geloof dat literaire fictie de lezer de kans geeft zichzelf beter te leren kennen, en soms zelfs een andere lens biedt op de wereld. Het is gemakkelijk om je in een boek te verliezen als je je kunt verplaatsen in de personages.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
“Het liefste lees ik een boek dat zo poëtisch en mooi geschreven is dat je bijna elke zin wilt onderstrepen. De laatste keer dat dat gebeurde was tijdens het lezen van Acts of Desparation van Megan Nolan. Dit boek zal altijd een plekje in mijn hart hebben. Acts of Desparation is een verkenning van wat het betekent om verliefd te zijn, om verliefd te zijn op een wrede man, en om eigenwaarde te zoeken in de mening van een ander. Het bevat treffende en ongemakkelijke voorstellingen van hoe het is om een vrouw te zijn. Ik raad dit boek aan. Het is intens, eerlijk, beschouwend en aangrijpend.”


 

Yason Sinout, bachelorstudent Economie en voorzitter studentenunie Vidius

Beste Nederlandse en Vlaamse sf-verhalen van de nos-brt wedstrijd

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Ik kom nog wel aan het lezen van boeken toe, al is het veel minder dan vroeger. Ik lees nu ongeveer drie fictie en drie non-fictie boeken per jaar, en daarnaast een aantal kleine boeken en verhalen.”

Wat is je favoriete genre?
“Boeken over geschiedenis en economie (de twee dingen die ik gestudeerd heb) vind ik altijd wel interessant. Daarnaast vind ik het wel belangrijk om ook fictie te lezen. Ik denk dat de goede invloed van fictieboeken vaak onderschat wordt. Vroeger was ik groot fan van fantasy, nu heb ik ook sciencefiction voor mezelf herontdekt.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
“Omdat ik zo weinig aan lezen toekom, koop ik tegenwoordig vaak verhalenbundels. Mijn favoriete boek op dit moment is een bundel genaamd Beste Nederlandse en Vlaamse SF-verhalen van de NOS-BRT wedstrijd. Het bevat een selectie sciencefiction verhalen die rond 1970 ingezonden zijn voor een wedstrijd. Het leuke aan het boek is dat het niet alleen goede sciencefiction verhalen bevat, maar ook een soort kijkje in het verleden omdat de verhalen zo'n 50 jaar geleden geschreven zijn. Echt een aanrader als je van sciencefiction of geschiedenis houdt.”


 

Dax Antheunisse, student Geschiedenis en voorzitter studievereniging UHSK

Watchmen - Alan Moore

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Als student, al helemaal binnen geesteswetenschappen, ben je constant aan het lezen voor je studie. Om deze reden is er minder tijd om te lezen als hobby voor de gemiddelde student. Daarbij ben ik nu ook voorzitter van de Utrechtse Historische Studentenkring. Dit jaar zal ik daarom niet meer dan vijf boeken gelezen krijgen ben ik bang. Toch kan ik na het zoveelste wetenschappelijke artikel enorm uitkijken naar een boekje bij het zwembad in de zomervakantie.”

Wat is je favoriete genre?
“Om stereotypes waar te maken vind ik het heerlijk om onwijs in te zoomen op een bepaald aspect van de geschiedenis en dat uit te pluizen in een goed non-fictie boek. Verder lees ik graag over onderwerpen die ver van ons Utrecht verwijderd zijn, om naar een andere wereld te transporteren. Ook lees ik veel graphic novels, om de visuele kunsten met de literaire te combineren.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
“Ik zou graag andere studenten aanraden zich te verdiepen in graphic novels. De hoge kwaliteit van deze literatuurvorm wordt vaak niet erkend, terwijl ze door critici wel worden bekroond! Watchmen van Alan Moore en Maus van Art Spiegelman zijn mijn persoonlijke favorieten.”


 

Neelam Reddy, masterstudent Literature en redacteur van literair tijdschrift RevUU

The Dutch Wife - Ellen Keith

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Lezen is alomtegenwoordig. Het is ingebed in elk deel van ons leven, en meestal beseffen we niet eens dat we het doen. Dus lezen voor plezier is iets heel bijzonders. En voor mijzelf is het een belangrijk onderdeel van wie ik ben als student, schrijver en professional. Met alles wat er in iemands leven gebeurt (school, werk, verantwoordelijkheden enz.), is er iets te zeggen voor het lezen.  Het biedt de kans om te ontsnappen, zelfs tijdelijk, naar een denkbeeldige wereld vol mogelijkheden. Gemiddeld lees ik ongeveer 15 boeken per jaar, wat weliswaar niet zo veel is als ik zou willen. Ik hoop dat ik na mijn stage en scriptie weer meer tijd heb om te lezen voor mijn plezier.”

Wat is je favoriete genre?
“Op dit moment hebben de meeste boeken die ik lees betrekking op mijn thesis die gaat over erotische literatuur. Door een verscheidenheid aan erotische teksten door de eeuwen heen te onderzoeken, heb ik meer waardering gekregen voor het genre en zijn plaats binnen het literaire rijk. Maar mijn favoriete genre? Het is moeilijk om één favoriet aan te wijzen. Ik zou zeggen dat ik me aangetrokken voel tot fictie met elementen van romantiek en geschiedenis. Maar meestal kies ik boeken met een plot of een schrijfstijl die me intrigeert op het moment dat ik blader - ongeacht het genre.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
“Een persoonlijke favoriet van mij is The Dutch Wife van Ellen Keith. Als Canadese schrijfster die in Amsterdam woont, voert de roman van Keith je terug naar het Nederland van de Tweede Wereldoorlog en vertelt een verweven verhaal over overleven en liefde in tijd en ruimte. Zoals velen van ons, was Keith ook een masterstudent toen haar eerste roman werd gepubliceerd. Als literatuurstudent ben ik geïnspireerd door Keiths reis van student naar internationale bestsellerauteur.“


 

Quintijn de Leng, student Sociale Geografie en campuscolumnist voor de Nederlandstalige site van DUB

The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Ik wil graag meer boeken lezen voor mijn plezier, maar merk dat het er vaak bij inschiet. Na het lezen voor mijn studie merk ik dat ik minder geneigd ben om daarna mijn eigen boeken op te pakken. Daarom lees ik per jaar voor mezelf toch best weinig; een indicatie vind ik ook lastig omdat ik een stapel aan half-gelezen boeken heb liggen die ik (nog?) niet heb uitgelezen.”

Wat is je favoriete genre?
“Qua genre lees ik meestal non-fictie; over politiek, geschiedenis, filosofie en vooral ook over steden. Tja, zo makkelijk kom ik dus niet van mijn studie af.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
“Als ik fictie lees, zijn dat meestal ‘de klassiekers’. Als tip geef ik dan ook altijd mijn favoriet: The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde. Ik vind het een prachtig boek om te verdwalen in de uitgebreide sfeerbeschrijvingen; het verhaal zelf neemt bijna een ondergeschikte rol aan de atmosfeer die wordt geschetst (hoewel het voor het verhaal zelf het boek ook zeker het lezen waard is).”


 

Irem Zoodsma, student Liberal Arts & Science, zit nu in Turkije

Dykes to watch out for - Alison Bechdel

Lees je vaak boeken voor je plezier?
“Tegenwoordig lees ik graag met plezier. Ik zie lezen meer als prioriteit en maak er tijd voor vrij. In mijn jeugd las ik elke dag, maar dat is fout gegaan in de pubertijd. Toen heb ik mijn leesplezier verloren. Pas rond mijn 23ste ben ik weer regelmatig boeken gaan lezen en doe ik het weer bijna elke dag. Ik keek net even op mijn GoodReads om te kijken hoeveel boeken ik in 2022 heb gelezen, maar daar staan maar zes boeken. Dat kan echt niet kloppen? Nou ja ik hoop dat ik meer lees dan dat.”

Wat is je favoriete genre?
“Had ik maar een favoriete genre... Ik vind alles leuk om te lezen. Om eerlijk te zijn is dat best vermoeiend, want dan vind je dus bijna alles interessant. Ik ben dan ook het type die over dingen wil kunnen meepraten en daar wat van wil vinden. Als ik naast vrienden zit en die hebben het over een boek wat ik niet heb gelezen, kan ik me van binnen echt opvreten. Eigenlijk heb ik gewoon cultuur fomo.”

Welk boek zou jij andere studenten aanraden?
“Ik zou iedereen aanraden om meer strips en stripromans te lezen. De combinatie van grafisch met tekst vind ik een heel fijne manier bij het behandelen van literaire onderwerpen. Ik heb het idee dat mensen altijd een beetje zijn blijven hangen bij Suske en Wiske, Asterix en Obelix, Lucky Luke, Kuifje en de superhelden hoek. Maar er zitten zo veel andere vettere boeken tussen! Binnen de stripwereld raad ik in ieder geval de volgende titels aan Dykes to watch out for van Alison Bechdel.
Zij is de eerste LGBTQ+ striptekenaar die bekend werd met haar wekelijkse strip over een groepje queer vrienden in een middelgrote stad in de VS. Het speelt zich af in de jaren 80 tot de zero's. Heel grappig en interessant om te zien dat veel dingen waar wij ons nu mee bezig houden qua eten, onderwerpen, etc., allemaal al behandeld worden in de queer cultuur jaren eerder.” 

 

Tags: boek

Advertentie