Een boor lenen was nog nooit zo gemakkelijk

Delen is het nieuwe hebben. Via verschillende internetsites wordt het je heel gemakkelijk gemaakt om bijvoorbeeld een boormachine te lenen of een gratis stofzuiger te vinden of een stadsgenoot de helpende hand te bieden. Utrechtse studenten blijken enthousiast over de mogelijkheden.

Vier op de vijf Nederlanders deelt weleens een auto, maaltijd, krant, kleding of woning Dat blijkt uit een studie van het kenniscentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. Wie actief is op deelplatforms deelt tijdelijk spullen met anderen, gratis, of tegen een vergoeding. ING Economisch Bureau deed onderzoek naar de betaalde variant van de deeleconomie en ontdekte dat meer dan een half miljoen Nederlanders deelt en daar geld aan verdient of uitgeeft. De verwachting is dat een miljoen mensen in 2016 actief zijn op betaalde deelplatforms in Nederland. Daarvan is 10 procent 35 jaar of jonger.


Peerby
Wat:  Nederlands deelplatform waarop spullen van buurtgenoten worden gedeeld. Vooral gereedschap
Aantal leden: 200.000 wereldwijd, 100.000 in Nederland
Hoe werkt het: Peerby is gekoppeld aan social media, zodat je op die manier weet wie iets wil lenen. Bij Peerby zijn geen verhalen bekend van mensen die spullen niet terugbrengen, wel is er een keer een heggenschaarsnoer stuk gezaagd. Wie iets uitleent, is hier niet tegen verzekerd. Peerby werkt aan een nieuwe verzekeringsvorm en wil de dienst aanvullen met Peerby Go waar diensten wel geld gaan kosten

Ik geef weg Utrecht
Wat: via deze besloten Facebookpagina kun je spullen gratis aanbieden of overnemen
Aantal leden: ruim 10.000

Floor Minjon (25), masterstudent Actuele Sociale Vraagstukken, doet uit ideologisch oogpunt mee aan de deeleconomie. Ze vindt het zonde dat mensen zoveel spullen weggooien, omdat ze apparaten niet meer gebruiken. Of dat het ongebruikt in de kast staat te verstoffen. Daarom is ze actief op de Facebookgroep Ik geef weg Utrecht en op Peerby. Via de Facebookgroep regelde ze een stofzuiger-zonder-zak. “Dat leek me wel handig, ik was er niet eens echt naar op zoek.” Haar oude stofzuiger biedt ze er nu op aan. “Dan heeft iemand anders er weer iets aan.”

Dat is voor haar de hoofdreden om op deelplatforms actief te zijn en op oproepjes te reageren van mensen die apparaten of spullen zoeken. Op Peerby leende ze een paar reisboeken uit van Slovenië en Sri Lanka aan buurtgenoten. Zelf was ze op Peerby op zoek naar een grote tent voor een vakantie, maar slaagde er niet in er eentje te vinden. “Ik kreeg wel veel tenten aangeboden, maar ze waren allemaal te klein.”

Minjon denkt dat platforms als Peerby ideaal zijn voor veel studenten. “De meeste studenten wonen op kamers en hun ouders wonen niet in Utrecht. Als je dan bijvoorbeeld een boor nodig hebt, is het handig als je het van iemand uit de buurt kunt lenen.” Toch heeft Minjon zelf nog nooit een boor van buren geleend. “Ik heb de boor van mijn vader gekregen omdat ik hem zo vaak van hem leende. Mijn ouders wonen ook in Utrecht, dus als zij moeten boren, komen ze naar mij toe om ‘m te lenen.” Maar bijzonder gehecht aan het apparaat is ze niet. “Ik gebruik ‘m niet elke dag, dus als iemand hem een keertje van mij wil lenen, dan vind ik dat prima.”


Wehelpen.nl en buuv.nl
wat: platforms voor informele zorg. wehelpen.nl 15.000 leden, Buuv Haarlem heeft bijvoorbeeld 7500 matches in 2015)

Couchsurfing
Wat: internationaal platform voor gratis overnachtingen
Aantal leden: 9 miljoen

Gonneke Smal (22) bachelorstudent Diergeneeskunde is actief op een aantal deelplatforms. Ze is gek op Couchsurfing, waarbij ze twee keer een gratis overnachting regelde. Smal wil alleen bij vrouwen logeren. “Dat vond ik veiliger.” Ze verbleef in Antwerpen bij een weduwe en in Duitsland bij een studente. Voordat ze er heenreisde, belde ze met de gastvrouwen. “Dan leer je elkaar al een beetje kennen en dat is wel zo fijn. Het leuke vind ik dat je niet alleen een gratis slaapplek krijgt, maar ook meteen een nieuwe vriend of vriendin. Die je ook nog alle leuke plekken in hun woonplaats laat zien.”

De studente doet ook graag wat voor anderen terug. In Haarlem, waar ze oorspronkelijk vandaan komt, deed ze boodschappen voor een bejaarde stadsgenoot via het buurtplatform Buuv. Wie hulp nodig heeft, kan daarop een virtueel briefje plakken. “Ze was fysiek niet meer in staat zelf boodschappen te doen en ik had nog wel een uurtje per week over om haar te helpen.”

Ook liet ze één keer per week de hond uit van een druk bezet echtpaar. “Dat vond ik heerlijk om te doen, omdat ik mijn eigen hond zo miste. Dat beest was zo blij als hij me zag. Hij rende blaffend rondjes rond de eetkamertafel.” Smal vindt het fijn om anderen te helpen. “Ik word blij als ik anderen blij maak.” Nu ze niet meer thuis woont, lijkt het haar fijn om ook in Utrecht actief te zijn om anderen te helpen. “Maar Buuv zit niet in Utrecht. Maar Wehelpen wel. Misschien ga ik daar binnenkort eens kijken.”


Airbnb
Wat: internationaal platform om tegen betaling bij particulieren te verblijven
Leden: 800.000 accommodaties in meer dan 190 landen.

Sophie Bucker (24) masterstudent Psychologie verbleef met een groep vriendinnen in het appartement van een particulier via Airbnb. “Voor koppeltjes of vriendinnen die het fijn vinden om even onder elkaar te zijn is Airbnb een uitkomst”, vindt Bucker. “We hadden elkaar al een tijdje niet gezien en wilden graag rustig met elkaar kunnen praten. Als je in een hostel verblijft, is er een heel andere dynamiek. Gezellig, maar druk. En daar hadden we even geen zin in.”

Een vriendin spotte op Airbnb een goedkoop appartement middenin het centrum van Boedapest. De foto’s zagen er mooi en sfeervol uit en ze waren evenveel geld kwijt als voor een hostel. Maar daar aangekomen was er van de gezellige sfeer niets te bekennen. “De foto’s waren veel mooier dan de werkelijkheid”, zegt Bucker. “Je denkt dat je in een huis van een particulier terechtkomt, maar deze woning werd duidelijk alleen voor de verhuur gebruikt. Er stond alleen een tafel, een bank, bedden  en twee rare kamerplanten. En een zilveren boom, met blauwe spots en grind eromheen. Die noemden we de boom des doods, het leek wel een graf. Dat was op een macabere manier nog leuk ook. We hebben er erg om gelachen.”

Andere deelsites:

konnektid.com leer gratis een vreemde taal/gitaar spelen/spss/koken van je buurtgenoot. De universiteit Utrecht heeft een speciale groep op Konnektid: https://www.konnektid.com/uu
blablacar.nl rij voor een klein bedrag met iemand mee in zijn auto, ook naar grote steden in het buitenland
snappcar.nl leen/deel een auto van je buurtgenoot tegen een klein bedrag (ongeveer 15-25 euro per dag)
mywheels.nl leen/deel een auto van je buurtgenoot tegen een klein bedrag (ongeveer 15-25 euro per dag)
thuisafgehaald.nl deelplatform voor zelfgemaakte maaltijden van je buurtgenoten tegen betaling (gemiddeld 5 euro), begonnen in Utrecht
www.studieboekendelen.nl verhuur of leen je studieboeken om geld te verdienen of te besparen, opgezet door studenten uit Eindhoven

Advertentie