Elvira Stinissen (2008, 2012, 2016)

Elvira Stinissen in Londen 2012. Foto: Mathilde Dusol

Met het Nederlands zitvolleybalteam won Elvira Stinissen brons in Beijing. Stinissen is vice-voorzitter van de atletencommissie van het Internationale Paralympisch Committee.

Geboren: 26 maart 1979
Sport: Zitvolleybal
Studie: Algemene Sociale Wetenschappen/Bestuurs- & Organisatiewetenschap
Paralympische resultaten: 2008: brons met het Nederlands dameszitvolleybalteam. 2012: vierde met het Nederlands team. 2016: zesde met het Nederlands team.

Elvira Stinissen is aanvoerder van het nationale dameszitvolleybalteam dat zich aanvankelijk net niet wist te kwalificeren voor Rio de Janeiro. De finale van het kwalificatietoernooi in maart 2016 ging verloren tegen Rusland. Dat land werd uiteindelijk geweerd van de Paralympische Spelen vanwege dopingperikelen. Nederland mocht ter elfder ure toch nog afreizen naar Brazilië.

Bij de Paralympische Spelen wist Stinissen met Oranje een keer derde (Beijing), een keer vierde (Londen) en een keer zesde (Rio) te worden. De zitvolleybalster die een been mist, werd bovendien vier keer Europees kampioen en twee keer wereldkampioen.

Stinissen deed tussen 2003 en 2006 een bachelor Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht. In 2008 voltooide ze een master Organisatie, Cultuur en Management bij Bestuurs- & Organisatiewetenschap. Ze ging werken voor de Nederlandse volleybalbond en het Ministerie van VWS.

De UU-alumna is vice-voorzitter van de atletencommissie van het Internationaal Paralympisch Comité waarvan ze sinds 2012 deel uitmaakt. Ook was ze lid van de atletencommissie van de Nederlandse sportfederatie NOC*NSF.

Elvira heeft in 2012 'Elvira Stinissen Sport-ability' opgericht. Met haar eigen topsportachtergrond wil ze bijdragen aan meer mogelijkheden om te sporten en bewegen voor mensen met een handicap.

 

Advertentie