ERC beurs voor kankeronderzoek na behandeling

Jacco van Rheenen ontvangt 2 miljoen subsidie van de European Research Council (ERC). De hoogleraar Intravitale Microscopie aan het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut krijgt deze ‘Consolidator Grant’ om de komende vijf jaar zijn onderzoekslijn naar het uitzaaien van tumorcellen verder uit te bouwen.

De subsidie van het ERC zal Van Rheenen inzetten voor onderzoek naar de manier waarop een anti-kankerbehandeling juist een rol kan spelen in de groei en verspreiding van tumorcellen.

Veel patiënten die aanvankelijk baat hebben bij chemotherapie, krijgen de kanker in een later stadium terug op andere plaatsen in het lichaam. Mogelijk hebben de medicijnen die celdood induceren, onverwachte en onbedoelde effecten op de tumorcellen die ondanks de behandeling overleven.

De onderzoeksgroep van Van Rheenen wil identificeren welke celtypes en mechanismen hiervoor verantwoordelijk zijn. Daarnaast zal de groep proberen vast te stellen of er mogelijkheden zijn om in te grijpen in dit proces om zo de kans op terugkeer van kanker na chemotherapie te verminderen.
 

Advertentie