Foto's: Annemarie Sint Jago.

Festival deBeschaving door de ogen van Margit en Pleuni

Body: 

De Jeugd van Tegenwoordig was het beste, het zonnetje scheen heerlijk en de lezingen, ach, die kunnen best leuk zijn, maar daar kom je niet voor naar een festival. DUB brengt de festivalervaring van twee studenten in beeld.

De Jeugd van Tegenwoordig was het beste, het zonnetje scheen heerlijk en de lezingen, ach, die kunnen best leuk zijn, maar daar kom je niet voor naar een festival. DUB brengt de festivalervaring van twee studenten in beeld.

Dit keer geen recensie. Geen foto’s van alleen de bands. Geen sfeerverslag. Wat wel? Een fotoreportage van de belevenissen van twee UU-studenten op deBeschaving.

Eerstejaarsstudenten Margit en Pleuni (studie: Engels) wilden wel meewerken aan de reportage. Hieronder het verslag van hun dag. En die van de twee DUB-redacteuren die hen volgden.

Zaterdag 6 juli, 12.30 uur: De eerste ontmoeting
Na wat heen en weer sms’en treffen we Margit en Pleuni bij het 3FM Serious Talent Stage. Ze zijn wat “uitgedroogd”: gisteren moest worden gevierd dat het laatste tentamen achter de rug is. De twee drinken dan ook de hele dag water en cola. Verstandig, want de zon schijnt onverbiddelijk hard.

Er wordt overlegd over het te volgen programma. Kensington en De Jeugd van Tegenwoordig, dat is wat de twee in elk geval willen zien.

13.15 uur: Flessenpost
Op naar de eerste kunstinstallatie: Flessenpost. Bezoekers kunnen een boodschap op papier zetten en in één van de aan touwen hangende flessen stoppen. “Aan alle jongens van Nederland: wil je een beschuitje met me eten”, schrijven twee meisjes in hun flessenpost.

Margit en Pleuni hebben een serieuzere boodschap. Margit schrijft iets voor haar opa, die al een tijdje in het ziekenhuis ligt. Pleuni voor haar vader, die in Engeland woont. “De fles hoeft alleen maar de Noordzee over te steken.”

13.45 uur: Lezing van bestuurskundige Albert Meijer
Margit en Pleuni pikken de laatste 5 minuten mee van een lezing over het gebruik van Twitter en andere sociale media door de politie. Net te kort om de kern van het betoog goed mee te krijgen. Maar er is ook verwarring. Margit: “Ik dacht dat Joost Zwagerman hier zou staan. Maar dit is toch iemand anders?” Een blik in het programmaboekje biedt uitkomst. De lezing van Zwagerman was al eerder op de dag.

14:00 uur: Rock ’n roll van The Family Rain
Op podium de Bekroning, één van de drie podia waar bandjes geprogrammeerd zijn, is de recht-toe-recht-aan bluesrock van drie Britse broers te horen. “Best leuk”, is het oordeel van Pleuni. Favoriete bands heeft ze niet echt, maar als ze dan toch twee namen moet noemen: The Rolling Stones en The Fray.

14:30 uur: Poetry slam
Een poetry slam op een veldje ergens tussen de podia zorgt voor een prettige afwisseling. Vier jonge dichters nemen het tegen elkaar op, het publiek kan door hard applaudisseren bepalen wie er wint. Daan Doesborgh wint de slam overtuigend.

Margit en Pleuni moeten geregeld lachen om de voordrachten. Maar, zo zeggen ze achteraf, ze zijn niet naar de Beschaving gekomen voor de lezingen, maar voor de muziek. Margit: “Je komt niet speciaal voor poëzie, of een lezing van een wetenschapper. Je komt voor de muziek. Dit is leuk als je er toevallig langsloopt.”

15:00 uur: Andy Burrows
Op het grote podium speelt Andy Burrows, die onlangs ook op Pinkpop stond en in het verleden bekend werd als de frontman van Razorlight. Margit heeft Andy ook al eerder gezien in platenzaak Plato, waar de Brit een zogeheten instore optreden heeft gegeven.

De twee studenten zijn achteraf niet zo positief over Burrows’ optreden. “Hij was volgens mij niet zo blij met het geluid, hij was de hele tijd met zijn vingertje aan het wijzen dat het geluid harder moest.”

16:00 uur: Gratis drank in de persruimte
DUB neemt pauze in de ruimte voor pers en genodigden, waar de drankjes gratis zijn en hapjes circuleren. Er vindt een paneldiscussie plaats, waar festivaldirecteur André Baars laat doorschemeren dat hij op termijn een meerdaags festival wil maken van deBeschaving. Of er dan ook een festivalcamping komt in De Uithof, laat hij in het midden.

We treffen ook Bow Evers, de marketingman achter het festival. Hij is tot nog toe duidelijk tevreden. Het festival is uitverkocht, vertelt hij, en de dag loopt tot nu toe helemaal perfect.

17:30 uur: Kensington is “fantastisch”
Vlak voor het optreden van Kensington treffen we Margit en Pleuni weer. Ze hebben na Andy Burrows gehangen in het gras, zoals zo veel bezoekers. Door de hitte is het zaak om zo nu en dan rust te nemen, bij voorkeur in de schaduw.

Kensington speelt de zaal in het uur erna helemaal plat. Als DUB de studenten na het optreden weer spreekt, zijn ze helemaal lyrisch. “Fantastisch”, zeggen ze in koor. Op de schaal van 0 tot 10 geeft Margit hen een 9, Pleuni gaat een stapje verder. “Een 11!”

Van de twee is Margit de meer ervaren festivalbezoeker. Ze is op haar 17de al naar een meerdaags festival in Engeland geweest, en kent veel van de bandjes die op deBeschaving spelen. “Het klinkt een beetje hipster, maar ik ken ze vaak al voordat ze doorbreken.” Pleuni is minder vaak bij festivals geweest. “Ik zou dit jaar naar Sziget in Hongarije gaan, maar dat gaat niet door, omdat ik met mijn vader op vakantie naar Mexico ga.”

18.45 uur: Dansen bij The 1975
De Britten van The 1975 staan aan het begin van de avond op podium deBevlieging en vallen in de smaak. Margit: “Ik heb ergens gelezen dat ze de nieuwe Alt-J worden genoemd. Dit klinkt erg goed.”

19:30 uur: Afscheid
DUB heeft genoeg foto’s gemaakt en neemt afscheid van Margit en Pleuni, die later op de avond nog naar De Jeugd van Tegenwoordig gaan. DUB kiest voor dj Nuno dos Santos, die met een gevarieerde mix van techno, breakbeat en electro voor een heerlijke danssfeer zorgt.

Zondag 7 juli, 17.30 uur: Sms van Margit
DUB krijgt op zondag nog een samenvattend sms-je van Margit. “Tof festival, mooi weer en chille, Utrechtse sfeer. Prachtige locatie en meer dan alleen een muziekfestival, waardoor er een creatieve doelgroep op afkwam. Leuke activiteiten tussendoor maar op één stond toch wel De Jeugd van Tegenwoordig. Leuke poetry slam en de Botanische Tuinen waren ook top. Volgend jaar op deze locatie en wij zijn er weer bij. Groetjes.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail