Groots lustrum UVSV staat op het punt los te barsten

Het Lustrumterrein aan de Ravellaan begint langzaam vorm te krijgen.

De voorbereidingen voor het lustrumfeest van vrouwenstudentenvereniging UVSV/NVVSU zijn in volle gang. De dames werken hard door om de feestlocatie, een oud schoolgebouw aan de Ravellaan, gereed te maken voor de viering van het 115-jarig bestaan, die aanstaande zaterdag begint.

Kosten noch moeite lijken gespaard om het lustrum groots te vieren. Dat begint al bij de locatie. Het voormalige schoolgebouw van het ROC Midden Nederland begint van binnen meer en meer te lijken op een echte feestlocatie.

Hoe is de UVSV bij dit gebouw beland? “We hebben allerlei lege panden in Utrecht bekeken”, vertelt Noor Corsten, voorzitter van de lustrumcommissie. “We hadden een grote locatie nodig voor ruim tweeduizend man en dat paste hier goed. Bovendien is het pand gebouwd op palen en zijn er bijna geen draagmuren. We konden daardoor gemakkelijk de muren van gipsplaat eruit slopen om grotere zalen te maken.” Zo zijn er op de begane grond veel muren weggehaald, waardoor er een grote zaal is gecreëerd die plaats biedt aan ongeveer 1500 mensen.

Wel moest UVSV voldoen aan bepaalde eisen van de gemeente, omdat bewoners bezwaar maakte tegen het vieren van het lustrumfeest in de Ravellaan, dat ruim een week duurt. Wijzend naar de achterkant van de grote zaal zegt Noor: “Achter die muur die je ziet, zitten ramen. Ertussen zit allemaal isolatiemateriaal tegen geluidsoverlast.” Ook is de ingang zo geplaatst dat mogelijke overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt wordt.

Het pand heeft één groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een loods. “Veel bestaande voorzieningen zitten er al in, zoals wc’s, riolering en elektriciteit”, zegt penningmeester Eugénie Haitsma Mulier. Ook is er ruimte voor een kantoortje voor de lustrumcommissie.

Toch moest er nog genoeg gedaan worden om er een echte feestlocatie van te maken. Dat doet de vereniging zo veel mogelijk zelf. Eugénie: “De hokjes voor de wc’s zijn allemaal door meisjes gebouwd. Dat is best bijzonder.” En te merken ook: één van de wc’s is knalroze geverfd met op elke deur een foto van een hunk.

Aan de Ravellaan 7 is het een komen en gaan van vrouwelijke verenigingsleden in klusoutfit, afgezien van een enkele geluidsman of loodgieter. “Het is de bedoeling dat iedereen van de vereniging meehelpt”, zegt Noor. “De lustrumcommissieleden werken in principe fulltime. Een aantal van ons is een jaar gestopt met hun studie om dit te organiseren.”

Naast de grote zaal beneden zijn er nog verschillende andere themazalen te vinden. Zo is er een nachtclub met blacklights en felle kleuren te vinden. Ook een après skihut mocht niet ontbreken. Elke zaal wordt verbouwd door één groep meiden.

Toch worden er niet alleen feestjes gegeven op het terrein. De dames hebben een restaurant ingericht, dat tijdens het lustrum helemaal volgeboekt is. Eugénie: “Ook hebben we een familiedag en een vriendinnetjesdag zodat ook zij het lustrumterrein kunnen zien. Op deze dagen houden we onder andere een wijn- en kaasproeverij en er komt een cabaretvoorstelling. Het lustrum is meer dan alleen maar feesten.”

Naast de wc’s zijn ook de zalen bijzonder kleurrijk en dat heeft met het thema van het lustrum te maken: Spectrum. Eugénie en Noor leggen uit: “Als een witte lichtstraal door een prisma gaat, splitst die zich op in een spectrum van kleuren. De witte lichtstraal staat voor ons voor de beginnende studente als een soort onbeschreven blad, de kleuren voor alle eigenschappen die een vrouw opdoet tijdens haar studententijd. Onze vereniging is het prisma, waardoor die eigenschappen zich ontwikkelen.”

Elke dag van het lustrum heeft zijn eigen kleur en eigenschap. “Paars staat bijvoorbeeld voor onafhankelijkheid”, vertelt Noor. “Op die dag hebben we de ongemengde dag, dus alleen voor leden. Op dat feest zijn er alleen maar meisjes. Lichtblauw staat weer voor vrijheid. Dan gaan we naar Kijkduin voor een strandfeest.”

Aan zo’n lustrum hangt een prijskaartje. Hoe krijgt UVSV dat allemaal betaald? “De kaartverkoop begon aan het begin van het studiejaar”, zegt Eugénie. “Leden konden tickets voor alle activiteiten kopen en afbetalen met een spaarplan. We hebben ook veel bedrijven als sponsor en daarnaast hebben we 14.000 oud-leden die veel bijdragen.” Ook niet-leden zijn op sommige feesten volgens de dames meer dan welkom. Via de site van het UVSV lustrum kunnen zij kaarten bestellen. Een passe-partout voor niet-leden die toegang geeft tot de feesten kost 37,50 euro.

Het is traditie dat een lustrum zo groots gevierd wordt, zegt Noor. “We vieren sowieso elke vijf jaar het lustrum. Het verschilt per keer en per vereniging hoe groots. Er zijn dan het hele jaar door activiteiten in het teken van het lustrum. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld meegelopen met de Moving Comfort Meidenloop en daarmee bijna 5000 euro opgehaald voor het Helen Dowling Instituut. De lustrumweek is het hoogtepunt waar naartoe gewerkt wordt.”

Met een officiële openingsdienst in de Domkerk trapt UVSV zaterdag 12 juli hun lustrum af. In het Academiegebouw en de Janskerk zullen dan ook oud-UVSV’sters zitten, die met een videoverbinding mee kunnen kijken naar de dienst. Die avond volgt meteen een openingsfeest op het Lustrumterrein. De activiteiten duren tot en met 21 juli.

Lustrum Veritas: Voluit Veritas

Ook studentenvereniging Veritas viert feest, want zij bestaan 125 jaar. Ter ere van het 25ste lustrum is er een uitgebreid programma met eveneens een bijzondere locatie: muziektheater Vredenburg Leidsche Rijn. 

Op het lustrumterrein van Veritas is net als bij UVSV een restaurant te vinden. Daarnaast was onder meer een zwembad het toneel van één van de feesten buiten het terrein. Ook bij Veritas waren het hele jaar door al activiteiten vanwege het lustrum, zoals een skireis. Het thema tijdens de lustrumweek is ‘Voluit Veritas’. Vorige week dinsdag 1 juli begonnen de festiviteiten en morgenavond is alweer het slotfeest.

 

Advertentie