Happietaria 2016: studentenrestaurant in Tuindorp

Een ruimte die ooit dienst deed als eetzaal voor oude van dagen is nu omgetoverd tot een sfeervol restaurant. De gasten zitten aan houten tafeltjes met kaarsjes en een gezellig, vers bloemetje. Het menu is eenvoudig en klassiek, maar voor ieder wat wils. Kies bijvoorbeeld voor een broccolisoepje met zalm vooraf, beenham met frietjes als hoofdgerecht en een appelbol met warme vanillesaus toe. Wij proefden de ‘klassieke burger’, een uitstekend stuk rundvlees met bacon, friet en een salade. De bediening is vriendelijk en professioneel. Een goed begin van de avond.

Een christelijke gedachte
Op 17 februari werd Happietaria geopend door niemand minder dan kardinaal Eijk. De kardinaal zit in het comité van aanbeveling van Happietaria, en dat is niet voor niets. Happietaria is een initiatief van Happy Gift, een stichting die vanuit christelijk oogpunt studenten stimuleert zich in te zetten voor ontwikkelingssamenwerking.

Kardinaal Eijk opende vorige week de Happietaria Utrecht. https://t.co/neB4R0FeT3

— Remco van Mulligen (@Remco_Schrijft) 22 februari 2016

Veruit de meeste van de ruim 300 studenten die als vrijwilliger werken voor Happietaria zijn aangesloten bij een van de christelijke studentenverenigingen in Utrecht. Dat geldt ook voor Gertjan Bos, penningmeester van Happietaria Utrecht. “Ik vind het mooi om als student wat terug te kunnen doen voor de maatschappij”, zegt hij. “Ik zie het als een heel leerzame ervaring, we runnen met z’n allen een heel bedrijf.”

Studenteninitiatief in bejaardenhuis
Terug naar het restaurant, waar de zaal inmiddels lekker begint vol te lopen. Elke gast wordt welkom geheten door Gertjan, en naar zijn tafeltje gewezen.

Het publiek is niet bepaald studentikoos. Er is een lange tafel met een groep ouderen, en ook de rest van de tafels worden bevolkt door minstens 50-plussers. “Er komen een hoop ouders van de studentmedewerkers eten”, zegt Gertjan. Maar ook veel buurtbewoners zijn nieuwsgierig. “We horen regelmatig dat zij in het bejaardenhuis vrijwilligerswerk hebben gedaan, en nu nieuwsgierig zijn hoe het er uitziet.”

“Onze zoon was in zijn eerste jaar vrijwilliger”, vertelt een bezoekster. “Hij is al lang afgestudeerd maar toch komen we ieder jaar nog eten, omdat we het zo’n mooi initiatief vinden”.

De keukenbrigade is getraind door echte kok
Het Happietaria Management Team is al sinds september druk met de organisatie. “Vooral de locatie is ieder jaar weer lastig te vinden”, zegt Jeroen Troost, hoofd PR binnen het HMT. “We moeten een grote zaal hebben, maar ook een goede keuken om het eten te bereiden. Dit voormalig verzorgingstehuis staat sinds kort leeg en de kamers dienen als tijdelijke studentenwoningen. Het is goed te bereiken vanuit de binnenstad, maar ook vanuit Overvecht.”

Naast de zeven leden van het Management Team zijn er ook veel studentvrijwilligers nodig om het restaurant draaiend te houden. Sommigen werken een avond in de week, anderen zijn er vaker te vinden. Ervaring in de horeca is niet vereist. “De mensen die de keuken coördineren, hebben training gekregen van een professionele kok, en weten hoe ze handig voor grote groepen kunnen koken”, zegt Jeroen.

“Loop maar even mee naar de keuken”, zegt Gertjan. We worden meegenomen naar een grote gaarkeuken waar een aantal studenten broodjes snijdt, in soepjes roert en burgers bakt. De koks zien er geconcentreerd uit, en hebben weinig tijd voor een praatje. Er is ook een tweede keuken waar voedsel wordt opgeslagen en voorbereid. “We zijn hier iedere avond tot ongeveer half twaalf in de weer met opruimen en schoonmaken”.

Het doel is 30.000 euro op te halen
Het restaurant zit op deze woensdagavond ongeveer halfvol. “De eerste weken zijn altijd wat minder druk”, zegt Jeroen voorzichtig. “Maar we verwachten dat dit de komende tijd aantrekt.” De Happietaria is open tot en met 23 maart.

Hoe zit het eigenlijk met de opbrengsten? “Als we 30.000 euro ophalen is het project gehaald”, zegt Jeroen. “Vorig jaar is er 26.000 euro binnengekomen, dus we hopen daar overheen te gaan. Happietaria draait volledig op geld en giften van sponsoren. We krijgen bijvoorbeeld friet van FarmFrites en servies van Triade Party Rent. Geen van de vrijwilligers krijgt betaald voor het werk. Daarom kunnen we de kosten van het eten laag houden. Alle opbrengsten gaan direct naar Burundi.”

Happietaria 2

-Geopend: 17 februari tot 24 maart 2016.Adres: Eykmanlaan 72, Utrecht.
-Reserveren: Er zijn twee shifts: een van 17.00 tot 19.30, en een van 20.00 tot 22.30.
-Je kunt reserveren via de website: https://www.happietaria-utrecht.nl/reserveren/.
-Goede doel: de opbrengt van Happietaria gaat naar een project van ZOA (https://www.zoa.nl/): de verzorging van goede drinkwatervoorziening in twee gemeenschappen in Burundi.Herkomst: -Happietaria is komen overwaaien uit Groot-Brittannië en wordt in Nederland landelijk gecoördineerd door stichting Happy Gift.

.

 

Advertentie